És urgent que es garantisquen els drets humans al Perú

La repressió de les mobilitzacions ciutadanes ha causat, almenys i segons dades del Govern, la mort de 42 persones, diverses d’elles menors d’edat. Més de 300 persones han sigut detingudes i més de 500 han resultat ferides.

Mentre comença un atur nacional en tot el país, les organitzacions socials exigeixen respecte pels drets humans i l’esclariment dels fets. Ens sumem a les seues veus i exigim la fi de la repressió, el restabliment de les garanties democràtiques i l’inici immediat d’investigacions que depuren responsabilitats.

La Fiscalia ha posat en marxa un procés per a aclarir els fets. Nacions Unides, la Cort Interamericana de Drets Humans i altres instàncies internacionals han demanat que es duguen a terme investigacions immediates, independents i efectives.

Movilizacion en Juliaca, Perú

Davant els greus successos que estan ocorrent al Perú en l’últim mes, davant la repressió desproporcionada de la  protesta social i l’ús excessiu de la força, ens sumem a la Coordinadora d’Entitats Estrangeres de Cooperació Internacional al Perú i instem les autoritats a adoptar de manera urgent les mesures per a previndre més violència i assegurar el respecte dels drets humans en el marc de manifestacions pacífiques. Cridem les instàncies competents a sancionar les morts i les respostes violentes a la mobilització ciutadana.

Temor perquè empitjore

El Govern ha decretat l’estat d’emergència en diverses regions del país. Tal decisió suspén drets constitucionals com la llibertat de trànsit i reunió o la inviolabilitat del domicili durant un mes. L’inici de l’atur nacional -a partir de hui, 19 de gener- fa témer que l’ús excessiu i desproporcionat de la força pública empitjore. És urgent, per tant, que es frene l’escalada de repressió, s’inicien processos que permeten una eixida  pacífica i que es  promoga un ampli diàleg en el qual participen tots els  sectors de la societat peruana. És crucial que siguen ateses les demandes democràtiques de la ciutadania.

Cridem la comunitat internacional a mantindre la vigilància i la presència amb la finalitat que es  respecten els drets humans i a secundar tots els esforços possibles cap a una eixida democràtica. Per part nostra, com a organitzacions de desenvolupament que treballem al costat de centenars d’organitzacions socials peruanes, fem costat a la societat civil i les comunitats que exerceixen el seu dret a la protesta pacífica. Continuarem caminant de la mà dels qui defensen els drets humans i la democràcia.

Un total de 27 de les organitzacions sòcies de la Coordinadora d’Organitzacions per al Desenvolupament treballen al Perú, de la mà d’organitzacions locals que defensen els drets humans des de diferents àrees (Dades de l’Informe del Sector  2021).

, , ,

Desplaça cap amunt