Ens sumem a les mobilitzacions mundials pel clima

A les portes de la COP28 que acull Unió dels Emirats Àrabs, ens mobilitzem al costat de milions de persones que a tot el món reclamen justícia climàtica.

Sota el lema «Davant l’emergència climàtica que JA patim: solucions i no declaracions», se celebraran diferents mobilitzacions en tot l’Estat espanyol. Cerca la més pròxima i suma’t.

Consulta el nostre Índex de Coherència per a conéixer la fotografia d’Unió dels Emirats Àrabs en matèria de compromís climàtic i drets humans. Pots conéixer la posició de 153 països i les seues incoherències amb els seus compromisos amb el clima.

Un any més, els carrers de tot el planeta s’omplin de persones que exigeixen canvis que garantisquen la protecció del planeta, dels recursos comuns i de vides dignes. Nosaltres, les persones afectades pel canvi climàtic ens alcem i manifestem per la nostra vida en un entorn digne i sa. Exigim als governs locals, autonòmics, nacionals i internacionals que complisquen amb el seu deure de protegir la vida i el futur de totes les persones. Exigim una resposta suficient i adequada contra la crisi climàtica que travessem, a través d’una transformació sense precedents que pose en el centre a les persones, la ciència, la salut, la reducció de les desigualtats i la justícia climàtica.

L’any 2023 s’ha convertit l’any més calorós de la història de la humanitat, i darrere l’altre any 2022 de rècords sense precedents, els efectes del canvi climàtic ja impacten de manera desastrosa a milions de persones en el nostre territori i en la resta del planeta. Les onades de calor, les sequeres extremes, les pluges torrencials, els incendis forestals… estan causant milers de víctimes mortals i milions de persones refugiades climàtiques. Unes pèrdues i danys que es donen especialment en les dones i els col·lectius i països més vulnerables, la responsabilitat històrica dels quals davant l’emergència climàtica és molt xicoteta o inexistent.

Això no és just. No és just perquè mentrestant, grans empreses contaminants, transnacionals i de l’Ibex35, obtenen milers de milions d’euros de beneficis cada any a costa de les butxaques de tota la ciutadania, al mateix temps que acceleren la crisis climàtiques i les desigualtats s’acreixen.

En un context mundial com l’actual, hem de recordar que darrere de nombrosos conflictes armats s’amaga una disputa per recursos energètics cada vegada més escassos. Lluny de buscar eixides justes i sostenibles, es continua alimentant un model de producció i consum fallit, destructiu i a costa de la vida de milions de persones. Les grans potències tenen una enorme responsabilitat en això.

Per tot això, en el marc d’una crida internacional ens mobilitzem com a persones afectades i en solidaritat amb els països del Sud global més impactats per la crisi climàtica. Mentre els governs mundials es reuneixen en Dubái en la COP28, ens unim en esta mobilització per la falta d’ambició i algunes males pràctiques dels governs nacionals, regionals i locals, i la cobdícia de les grans empreses i la indústria fòssil. Al mateix temps reclamem el respecte als drets de llibertat d’expressió i reunió, en la COP28 i a tot el món. Exigim que s’inicien de manera immediata els canvis necessaris per a afrontar la crisi climàtica en les polítiques energètiques, urbanes, agràries, socials i econòmiques, que protegisquen les persones, especialment a les dones, i al planeta enfront de les múltiples agressions que ens deixen cada vegada més exposades i davant “les portes de l’infern climàtic”, en paraules del Secretari General de Nacions Unides.

Desplaça cap amunt