L’exposició Enredadas en el Canvi ja remou consciències en el barri de Ruzafa. Una mostra fotogràfica, organitzada per la Fundación Taller de Solidaridad, en col·laboració amb la Generalitat Valenciana, que reflecteix el treball en xarxa de milers de dones en diferents països i que fomenta, precisament, això, la unió, l’apoderament, les ganes de tirar avant i prosperar secundant-se les unes en les altres, malgrat les distàncies o les diferències socioculturals que puguen existir.
A través de la mirada de fotògrafes i fotògrafs locals, aquesta exposició recull les històries de sis emprenedores del Perú, Bolívia, Nicaragua, Colòmbia i Espanya. Dones que han sigut capaces de canviar les seues pròpies històries, la de les seues famílies i comunitats, i que a través d’aquesta mostra es convertiran en referents per a moltes altres dones que busquen emprendre fomentant el desenvolupament local, l’economia social i el consum responsable.
.
Enredadas en el Canvi es va inaugurar aquest dilluns, 5 de juny, en Ruzafa Studio, (C/ Pere III el gran, 11 baix, València) en un acte emotiu que va comptar amb la presència de representants de la societat empresarial i civil valenciana i de la presidenta del patronat de la Fundació, Eugenia Curto, qui assenyalava que “aquest projecte d’Embullades pel canvi va sorgir fa tres anys perquè vam veure que, si les dones ens embullem el canvi està assegurat. Treballem amb dones que necessiten d’una emprenedoria per a poder tirar avant de millor manera”. I afegia que “és molt bonic que aquestes dones es troben perquè descobrim que tenim més coses en comú que diferents”.
També van ser presents algunes de les protagonistes d’aquesta exposició com la ramadera valenciana, Elvira Chorques i la productora peruana de cuyes María Elena Condori. Aquesta última, arribada des del Perú i participant en un projecte de l’Associación Jesús Obrero (CCAIJO) d’enfortiment de la sobirania alimentària finançat per la Generalitat Valenciana en la seua convocatòria 2020, donava les gràcies i mostrava la seua satisfacció: “Hem vingut del Perú per a comentar la nostra experiència i ens dona molta satisfacció que servisca d’inspiració per a moltes emprenedores a Espanya. Ens anem molt agraïts per tot el seu acolliment, el seu afecte i amb més força per a continuar treballant en el nostre volgut el Perú. I agraïm a tots els que han fet possible aquests espais d’aprenentatge”.
.
Elvira Chorques va destacar la rellevància de projectes com aquest: “És important que ens donem a conéixer, que hi haja gent que tinga aqueixa xicoteta iniciativa i que troben a altres persones que ja s’estan dedicant a això i si volen emprendre puguen tindre un suport”.
També es va mostrar molt feliç amb aquesta exposició Jeanette Riveros, presidenta de l’Associación Cultural Casa Perú a València: “Les comunitats andines del Perú, els pobles allunyats de la ciutat de Lima, no es coneixen, sembla que som invisibles. Estic molt feliç de veure ací a María Elena i a Mercedes explicant-nos tot el treball que estan fent”. I agregava: “L’esdeveniment m’ha semblat molt acollidor. Les persones que treballem en l’àmbit social, no ens hem de veure com a números, hem de veure les realitats des de dins i aquesta exposició així ho reflecteix”.
Aquesta exposició, finançada per la Generalitat Valenciana, s’emmarca en la campanya de Taller de Solidaridad Enredadas en el Canvi, que naix amb la intenció d’analitzar com les dificultats globals a les quals s’enfronten les dones a l’hora d’emprendre es manifesten de manera diferent en cada lloc i amb cada història. Unes dones que Taller de Solidaridad vol visibilitzar perquè es convertisquen en referents de l’emprenedoria i el lideratge femení. A més, aquesta campanya vol contribuir a teixir una xarxa internacional que connecte a dones emprenedores de diferents contextos.
L’exposició estarà oberta al públic en l’espai Ruzafa Studio del 6 al 9 de juny en horari de 9.00 a 14.00 hores (dimarts a divendres) i de 16.00 a 18.00 hores (dimarts a dijous). A més, aquelles persones que no es puguen desplaçar a l’exposició podran veure-la de manera virtual a través de la web de TDS, https://tallerdesolidaridad.org/exposicion-fotografica-enredadas-en-el-cambio/, a partir del del 5 de juny.