En marxa la primera Iniciativa Ciutadana Europea per a alliberar les vacunes i medicaments de les patents en la lluita contra la Covid19

Es necessiten un milió de signatures entre els vint-i-set estats membres de la Unió Europea per a alliberar les vacunes i medicaments de les patents, en la primera Iniciativa Ciutadana Europea en defensa de la salut.

Enfront de la pandèmia, no podem permetre’ns que la població mundial quede desprotegida per les barreres econòmiques.

Portada web de la Iniciativa europea sobre las patentes Covid19

Una àmplia coalició europea formada per sindicats de treballadors de la salut, ONGs, grups d’activistes, associacions estudiantils, associacions de professionals sanitaris i experts en salut han impulsat una Iniciativa Ciutadana Europea. El seu objectiu és forçar a la Comissió Europea a posar en marxa totes les mesures necessàries per a garantir que els drets de propietat intel·lectual, com les patents o les llicències, no limiten la disponibilitat de tractaments i vacunes contra COVID-19.

Una Iniciativa Ciutadana Europea (ECI) és la via directa per a proposar un canvi legislatiu a la Comissió Europea. Amb data del 30 de novembre comença nostra ECI i tenim un any per a recollir un milió de signatures entre els vint-i-set estats membres amb la participació de tots els ciutadanes o ciutadans europeus.

Aquesta iniciativa vinculant afig una altra veu a la preocupació expressada per grups de la societat civil, experts en salut pública i líders mundials que les vacunes i els tractaments recentment desenvolupats podrien estar disponibles només per a una xicoteta part de la població a causa de les barreres financeres i logístiques.

Quals són les nostres demandes?

  • Que es garantisquen els drets de propietat intel·lectual, incloses les patents, perquè no dificulten l’accessibilitat o la disponibilitat de qualsevol futura vacuna o tractament per a la COVID-19.
  • Que la legislació de la UE sobre les dades i l’exclusivitat comercial no limite l’eficàcia immediata de les llicències obligatòries expedides pels Estats membres.
  • Introduir obligacions legals perquè els beneficiaris dels fons de la UE compartisquen els coneixements, la propietat intel·lectual i/o les dades relacionades amb la tecnologia sanitària de COVID-19 en un fons comú de tecnologia o patents.
  • Introduir obligacions legals en matèria de transparència de les contribucions públiques, els costos de producció i les clàusules d’accessibilitat, i assequibilitat combinades amb llicències no exclusives per als beneficiaris dels fons de la UE.

Els organitzadors afirmen que les empreses farmacèutiques haurien d’estar obligades a compartir els resultats de les seues investigacions amb altres institucions per a accelerar la producció de dosi a nivell mundial i reduir el cost de manera significativa, com han proposat Índia i Sud-àfrica en l’Organització Mundial del Comerç. També exigeixen que les negociacions es duguen a terme amb total transparència.

Com pots ajudar?

SIGNA ONLINE la iniciativa des del web: Right2Cure.

UNEIX-TE com a organització, associació, o col·lectiu al Comité de la Iniciativa #Right2Cure a Espanya escrivint al mail de contacte: right2cure.spain@gmail.com

DIFON els perfils de la iniciativa entre els teus contactes i anima a més entitats o col·lectius a sumar-se des de Twitter o Facebook

Organitzacions a Espanya que donen suport a aquesta iniciativa:

El Comité de la Iniciativa “Right2Cure” porta a penes setmanes de treball, però dia a dia continua creixent amb les nombroses adhesions registrades. Ara com ara, les principals organitzacions a Espanya que secunden i treballen perquè aquesta aconseguisca el seu objectiu són:

La Federació d’Associacions en defensa de la Sanitat Pública; el col·lectiu ILP Medicaments a un preu just; Associació en Defensa de la Sanitat Pública de Madrid (ADSPM); Associació per un Accés Just al Medicament (AAJM); Consell d’Estatal d’Estudiants de Medicina (CEEM); Federació d’Associacions Medicus Mundi (medicusmundi); Plataforma d’Afectats per Hepatitis C (PLAFHC); Coordinadora d’Organitzacions de Cooperació per al Desenvolupament d’Espanya; Farmacritixs; Federació de Planificació Familiar; Federació Espanyola d’Estudiants de Medicina per a la Cooperació Internacional; Oxfam Intermón; Confederació Estatal d’Associacions Veïnals (CEAV) o ATTAC Espanya; entre altres.

, , ,

Desplaça cap amunt