Les accions de cooperació internacional desenvolupades per la Fundació Fontilles, entitat valenciana que des de 1902 treballa per la salut i el benestar de col·lectius vulnerables, van beneficiar en 2023 a 2.853.739 persones afectades per la lepra i altres malalties relacionades amb la pobresa, d’acord amb les dades de la memòria d’activitats aprovada recentment pel seu patronat. L’organització va col·laborar amb 11 entitats locals en el desenvolupament de 19 projectes en sis països d’Àsia, Àfrica i Amèrica, orientats a previndre i curar la lepra i altres malalties oblidades, a la rehabilitació física i socioeconòmica de les persones afectades, i a la millora de la salut comunitària i l’atenció primària.
En l’àmbit de l’atenció sanitària, els treballs van permetre realitzar 25.540 revisions a persones sospitoses d’haver contret la lepra, el subministrament de 15.576 blisters de multiteràpia i l’atenció en consultes externes de 6.254 pacients de la malaltia. Quant a la prevenció de discapacitat, els programes van facilitar la constitució de 250 grups d’autoajuda, van subministrar calçat protector a 433 persones, i van practicar 632 cirurgies reconstructives. Referent a la rehabilitació socioeconòmica, els programes van crear 125 grups d’ajuda per a la gestió de microcrèdits i van permetre el desenvolupament de 72 activitats socioeconòmiques per part de persones afectades per lepra. Al seu torn, es van dur a terme 663 accions d’informació, educació i comunicació sobre la malaltia.
A Àsia, l’entitat va participar en deu iniciatives que van permetre ajudar a 1.959.624 persones gràcies a una inversió de 251.013,73 euros i la col·laboració amb sis socis locals a l’Índia, país que amb 103.819 nous casos registrats en 2022 concentra el 59,6% de les 174.087 deteccions en el món. En l’estat d’Odisha, un projecte desenvolupat amb la Lepra Society va permetre la prevenció de discapacitats i l’apoderament de pacients amb lepra i filariasis limfàtica en el districte de Koraput. En l’estat de Madhya Pradesh, una acció en col·laboració amb el Saint Joseph Leprosy Center va facilitar cirurgies reconstructives a menors en el districte d’Indore. En l’estat de Karnataka, un programa juntament amb Shanta Jeeva Jyothi va treballar per a la rehabilitació socioeconòmica de persones afectades per lepra a la ciutat de Bangalore. En l’estat de Gurayat, una acció desenvolupada amb les Germanes del Sagrat Cor – Lourdes Society es va orientar a la detecció de la lepra, a l’atenció integral de les persones afectades, i a l’accés a l’educació en el districte de Surat. En l’estat d’Andhra Pradesh es va treballar en l’enfortiment del Programa Nacional de Lluita contra la Lepra i, juntament amb la Society for Community Organization and People Education, es van desenvolupar altres cinc projectes en els districtes de Vizianagaram, Srikakulam, Visakhapatnam i Chittoor destinats a la detecció precoç de lepra i altres malalties lligades a la pobresa, la prevenció de discapacitats associades, i la rehabilitació física i socioeconòmica de persones afectades.
A Amèrica, Fontilles va desenvolupar 5 iniciatives a Bolívia i 1 al Brasil, dirigides a 854.815 persones i amb una inversió de 289.042 euros canalitzada a través de dos socis locals: la Fundació Intercultural Nor Sud, en el primer cas, i la Fundació Alfredo dona Matta de Dermatologia Tropical i Venereologia, en el segon. Els projectes a Bolívia van estar dedicats a reduir la vulnerabilitat en el barri 3.000 de Santa Cruz de la Serra, la ciutat més poblada, en la qual també es va treballar per a reforçar el sistema públic de salut i de protecció social; a més, en el mateix país, en el departament de Chuquisaca, tres accions van estar orientades a combatre la violència de gènere i el Mal de Chagas, i a enfortir el sistema de salut pública. La iniciativa desenvolupada al Brasil va continuar la formant en prevenció i detecció precoç de la lepra al personal sanitari de la regió de l’Amazones.
Finalment, a Àfrica, l’entitat va col·laborar en una acció a Moçambic, una altra a la República Democràtica del Congo i una altra a Malawi amb una inversió conjunta de 48.000 euros, de les quals es van beneficiar 39.300 persones i en les quals van participar tres socis locals: el Programa Nacional de Lluita contra la Lepra de Moçambic, el centre de rehabilitació per a persones amb discapacitat Heri Kwetu, i el Programa Nacional de Lluita contra la Lepra a Malawi, respectivament. Les iniciatives van servir per a reduir les discapacitats provocades per les malalties desateses, en el primer cas; millorar la qualitat de vida de menors amb discapacitat, en el segon; i atendre persones afectades per lepra, en el tercer.
Tot això va ser possible gràcies al suport econòmic de 2.301 donants —2.161 persones físiques i 140 persones jurídiques—, així com del Ministeri d’Afers exteriors i Cooperació, la Generalitat Valenciana; les diputacions de València i Alacant; els ajuntaments de València, Albal i Petrer; i d’empreses, fundacions i associacions que van col·laborar amb l’entitat en el marc de la seua política de Responsabilitat Social Corporativa.
Així mateix, la institució va continuar sent referent internacional en el seu sector gràcies al treball en xarxa amb ILEP (Federació Internacional d’Organitzacions de Lluita contra la Lepra), la Xarxa d’ONG contra les Malalties Tropicals Desateses i el Consorci Internacional per a la Discapacitat (IDDC).