La Fundació Fontilles, entitat valenciana que des de 1902 treballa per la salut i el benestar de col·lectius vulnerables, va atendre l’any passat 2.305.000 persones afectades per la lepra i altres malalties relacionades amb la pobresa i en risc d’exclusió social, d’acord amb les dades de la memòria d’activitats recentment aprovada pel patronat de la fundació. El nombre de persones beneficiàries dels projectes de cooperació desenvolupats per l’entitat durant 2021 triplica al de 2020, quan les accions internacionals de la fundació van aconseguir a 786.000 persones.
L’entitat va desenvolupar l’any passat 27 projectes en set països d’Àsia, Àfrica i Amèrica mitjançant la col·laboració amb 14 entitats locals. “Després d’un any especialment difícil per a treballar en molts països, en 2021 hem représ totes les activitats i inclòs noves per a fer front a les conseqüències de la pandèmia per a les persones a les quals atenem, una vegada més, les més vulnerables”, ha destacat sobre aquest tema el president de Fontilles, Juan Lorca.
Àsia
A Àsia, l’entitat va participar en 18 projectes que van permetre ajudar a 1.816.400 persones gràcies a una inversió de 332.620 euros i la col·laboració amb set socis locals a l’Índia, país que concentra el 56,6% de casos de lepra registrats en el món. Les accions van estar orientades, sobretot, a la prevenció i el diagnòstic primerenc d’aquesta malaltia, així com a la rehabilitació física i socioeconòmica de les persones que la pateixen, a l’atenció de persones afectades per les conseqüències de la pandèmia de Covid-19, i a l’accés a menjar i aigua potable en comunitats empobrides.
Amèrica
A Amèrica, Fontilles va desenvolupar 3 iniciatives a Bolívia, 2 a Nicaragua, 1 al Brasil i una altra a Hondures, dirigides a 482.700 persones i amb una inversió de 345.112 euros canalitzada a través de cinc socis locals. Els projectes van estar dedicades a millorar la cobertura sanitària, treballar per a previndre la Covid-19, enfortir els programes nacionals contra la lepra, combatre la malnutrició i enfortir la sobirania alimentària.
Àfrica
Finalment, a Àfrica, l’entitat va col·laborar en una acció a Moçambic i una altra a la República Democràtica del Congo amb una inversió conjunta de 20.000 euros, dels quals es van beneficiar 6.800 persones i en els quals van participar dos socis locals. Les iniciatives van servir per a enfortir el programa nacional de lepra, en el primer cas, i rehabilitar a persones amb discapacitat, en el segon.
Tot això va ser possible gràcies al suport econòmic de 2.215 donants —2.080 persones físiques i 155 persones jurídiques—, així com de la Generalitat Valenciana; els ajuntaments d’Albal, Aspe i València; la Universitat d’Alacant i la Universitat Politècnica de València; la Societat Estatal de Correus i Telègrafs; el Col·legi d’Advocats de València; la Unió Alcoiana; la Reial orde Cavallers Santa María del Puig; Secours Aux Lépreux Canada (SLC); la Associazione Italiana Amici di Raoul Follereau; i les fundacions Adey, Bancaixa, Escoles Ocell María, Hospital Particular Sant Julián, L&L Bhagwandas Sirwani, Mainel, Maides, Mútua Llevant, Repsol, Sasakawa i Speiro.
A més, l’entitat ha continuat sent referent internacional en el seu sector gràcies al treball en xarxa amb *LEP (Federació Internacional d’Organitzacions de Lluita contra la Lepra), la Xarxa d’ONG contra les Malalties Tropicals Desateses i el Consorci Internacional per a la Discapacitat (IDDC).