Els principals partits polítics es comprometen amb la cooperació

A les portes de les eleccions generals, el PSOE, el Partit Popular, PNV, Esquerra Republicana de Catalunya, BNG, Cup i EH-Bildus s’han compromés amb sis propostes en la defensa de la política de cooperació.

El suport s’ha fet efectiu en un acte en el qual han estat present Cristina Narbona (PSOE), José Herrera (PP) i Ernest Urtasun (SUMAR). PNV, Esquerra Republicana de Catalunya, BNG, CUP i EH-Bildu ho firmaran en els seus territoris.

La iniciativa, promoguda per La Coordinadora, és coherent amb el contingut de la nova Llei de Cooperació, aprovada fa cinc mesos en les Corts per quasi totalitat dels partits.

L’esdeveniment, celebrat al Círculo de Bellas Artes de Madrid, ha estat conduït per la periodista Rosa Tristán.

El compromís amb la cooperació signat avui per set partits polítics, és un pas endavant del camí iniciat per la Llei de Cooperació. En un context global de múltiples crisis, és urgent comptat amb una política pública de cooperació que responga als reptes que enfrontem i que estiga a l’altura de la posició d’Espanya en el món. El consens en aquest sentit ha sigut unànime.

Cristina Narbona, del PSOE, ha recordat que en el programa electoral del PSOE estan incloses les qüestions principals de la Llei: avançar cap al 0,7%, mantenir un diàleg permanent amb la societat civil, recuperar el valor de la cooperació descentralitzada i el compromís amb la renovació de l’estatut de les persones cooperants. Ha finalitzat la seua intervenció recordant que “el nostre compromís és avançar amb un full de ruta entorn del 0,5% per avançar cap a 0,7%”.

José Herrera, del PP, ha mostrat el compromís del seu partit amb la cooperació que “és clar des de fa molt de temps”. “El nostre compromís per a l’acció del govern és profunditzar en l’avanç del desenvolupament legislatiu de la nova Llei; el que ha estat fet fins ara és el primer pas”, ha manifestat. En aquest sentit, ha afirmat, “Estarem absolutament compromesos en fer de la cooperació una política d’Estat, en fer que siga una pedra angular de la política exterior espanyola”.

Ernest Urtasun, de Sumar, ha recordat que “encara tenim molt de camí per recórrer per situar a Espanya en el lloc que li correspon”. Ha afirmat que “El compromís d’arribar a vora a 0,55% al final de la legislatura deu comprometre al conjunt de les forces polítiques”. Ha destacat la importància del consens en la Llei i ha recordat que ara toca “desenvolupar-la bé”. “Està pendent, ha recordat, col·locar a la cooperació en un lloc destacat de l’estructura de Govern, tal vegada és el moment d’ubicar-la al voltant d’una vicepresidència perquè les polítiques de desenvolupament juguen un paper més transversal”.

.

La importància d’una política crucial en un moment complex

En un context mundial de múltiples crisi que afecten directament a la vida de milions de persones en tot el planeta, la política de cooperació és essencial. Així ho reconeix la recentment aprovada Llei de Cooperació, quin contingut marca el camí a seguir. El compromís signat pels partits polítics suposa un pas més en eixe camí aprovat per quasi totes les forces polítiques.

Al document firmat, els partits polítics reconeixen el seu imperatiu ètic i democràtic de posar les seues capacitats per contribuir a superar les crisis globals i garantir els drets humans mitjançant una cooperació sòlida. Reconeixen també la necessitat d’enfortir aquesta política que encara està llunyana a la capacitat i compromisos d’Espanya. Una política que, a més compta amb un ampli suport ciutadà.

Consulta el document sencer ací.

, ,

Desplaça cap amunt