L’Escola de Ciutadania ha celebrat el primer debat centrat en la política migratòria valenciana, on han participat els partits amb representació parlamentària en les Corts Valencianes, a cinc mesos que arranque la campanya per a les eleccions autonòmiques i municipals de 2023.
José Muñoz, secretari d’organització del PSPV-PSOE; Miguel Barrachina, president del Partit Popular de Castelló i coordinador de campanya; Adrià Sisternes, de Compromís; Mamen Peris, portaveu adjunta de Ciutadans; Pilar Lima, coordinadora autonòmica de Podem; i Estefanía Blanes, responsable de política institucional d’Esquerra Unida del País Valencià, han desgranat les seues propostes en diversos àmbits per al col·lectiu migrant, que en la Comunitat Valenciana representa el 15% de la població sense comptar a les persones ja nacionalitzades.
Tots els partits han assumit el compromís d’introduir en els seus programes electorals ‘Les 15 mesures per a la inclusió de persones migrants en l’àmbit polític de la Comunitat Valenciana’ elaborades en el si de l’Escola de Ciutadania de manera participativa. A més PSPV-PSOE, Compromís, Podem i Esquerra Unida s’han compromés també al fet que les seues respectives llistes electorals a les Corts Valencianes i els ajuntaments per a 2023 incloguen “un nombre representatiu de persones d’origen migrant” amb l’objectiu de corregir la infrarepresentació del col·lectiu en les institucions públiques.
En l’actualitat, només dues diputades del parlament valencià són d’origen migrant encara que per a ser representativa, 15 dels 99 escons de la cambra autonòmica haurien d’estar ocupats per persones d’origen estranger.
Migrants en política ja
La gerent de Jovesólides i directora de l’Escola de Ciutadania, Boutaina El Hadri, que ha presentat l’acte i ha moderat el debat al costat de Víctor Pool de Poder Migrant, ha manifestat que “per fi i de manera definitiva, les persones d’origen migrant ocuparem l’espai que ens pertany en aquesta societat. Volem que en les pròximes eleccions autonòmiques i municipals ‘Migrants en política ja’ deixe de ser un lema i es convertisca en una realitat”. “Estarem en les pròximes llistes electorals i a ocupar càrrecs de representació en les institucions públiques en la pròxima legislatura”, ha reivindicat.
El Hadri s’ha dirigit a tots els representants polítics per a cridar la seua atenció sobre aquesta realitat. “Mire’ns, som ací, acosten-se a nosaltres, no som extraterrestres, existim. Si volen el nostre vot, el vot migra, hauran de fer els deures, no deixen que els nostres fills senten que aquest, el seu país, no els pertany”, ha dit. El Hadri també ha recordat que estem “en un moment decisiu ja que queden a penes cinc mesos per als comicis i és ara quan estan ultimant les seues llistes electorals i els programes”.
En la Comunitat Valenciana estan empadronades 750.000 persones estrangeres, representen un 15% de la població, la qual cosa converteix a la Comunitat Valenciana en la tercera autonomia amb major presència de població estrangera, sense comptar les persones ja nacionalitzades o en situació irregular. “Més de 200.000 persones migrants podran votar en les pròximes eleccions, que poden ser decisives o indiferents”, ha finalitzat.
El debat s’ha celebrat en el marc de la 3a edició de l’Escola de Ciutadania, un projecte impulsat per Jovesólides, ACOEC i Espai Obert El Marítim amb el finançament de la conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, per a fomentar la participació de persones migrants en política i que ja ha format a més de 120 líders i lideressas en els últims tres anys. En representació de l’última promoció, tres alumnes de l’Escola han recollit simbòlicament un diploma de mans de la diputada autonòmica d’origen peruà Irene Gómez Santos.
Escola de Ciutadania per a persones migrants
Aquesta iniciativa liderada per Espai Obert el Marítim, ACOEC i Jovesólides és un programa pioner en l’estat espanyol. Va començar la seua marxa de manera experimental l’any 2019, des de llavors més de 120 alumnes i alumnes han sigut formats en matèria de participació i influència política, en drets ciutadans, en lideratge i comunicació eficaç.
Hem aconseguit que més d’un centenar d’actors de l’àmbit polític, social i acadèmic signaren en 2021, les ‘15 mesures per a la inclusió de les persones migrants en l’àmbit polític de la Comunitat Valenciana’.
Els alumnes i alumnes han pogut assistir a sessions de mentoria amb autoritats polítiques d’origen migrant que estan en primera línia com Najat Driouech, Rita Bosaho, Luc Adré Diouf, Irene Gómez i Guillem Balboa.
Les seus dels principals partits de la Comunitat Valenciana ens han obert les seues portes i hem pogut conéixer de primera mà els mecanismes de participació i les seues dinàmiques internes. Ens ha rebut els màxims representants dels partits, inclòs el president de la Generalitat Ximo Puig.
L’Escola de Ciutadania ha rebut diversos premis i reconeixements. Ha sigut seleccionada com a bona pràctica en el Fòrum Europeu de les Migracions que va tindre lloc a Brussel·les al novembre de 2022. La Plataforma del Voluntariat de la Comunitat Valenciana li ha atorgat el premi a la innovació social i la Generalitat Valenciana li ha concedit el Premi Participa-Acció a través de la conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica.