Des de l’inici de l’operació «Muro de Ferro» per part de les forces israelianes el 21 de gener, diversos campaments de refugiats han sigut pràcticament buidats dels seus residents. L’operació, en curs des de fa quasi tres setmanes, és ara la més prolongada a Cisjordània des de la segona Intifada.
Començant en el campament de Jenín, l’operació s’ha estés als campaments de refugiats de Tulkarm, Nur Shams i El Far’a i ha provocat el desplaçament de 40.000 persones refugiades de Palestina.
Les forces israelianes van començar a dur a terme operacions a gran escala a la Cisjordània ocupada a mitjan 2023. Des de llavors, milers de famílies han sigut desplaçades forçosament. Les repetides i destructives operacions han fet inhabitables els campaments de refugiats del nord, atrapant als residents en desplaçaments cíclics. En 2024, més del 60% dels desplaçaments van ser conseqüència d’operacions de les forces israelianes, sense que mediara cap orde judicial.
Els desplaçaments forçosos a la Cisjordània ocupada són el resultat d’un entorn cada vegada més perillós i coercitiu. L’ús d’atacs aeris, excavadores blindades, detonacions controlades i armament avançat per part de les forces israelianes s’ha convertit en una cosa habitual, una conseqüència de la guerra de Gaza. Estos enfocaments militaritzats són incoherents amb el context d’aplicació de la llei a la Cisjordània ocupada, on s’han produït almenys 38 atacs aeris només en 2025.
Els grups armats palestins també són cada vegada més actius en el nord de Cisjordània, desplegant artefactes explosius improvisats a l’interior dels campaments de refugiats, fins i tot prop de les instal·lacions d’UNRWA i d’infraestructures civils. Han protagonitzat violents enfrontaments amb les forces israelianes i palestines. A partir de desembre de 2024, les operacions de les Forces Palestines van exacerbar encara més el desplaçament del campament de Jenín.
UNRWA reitera que els civils i la infraestructura civil han de ser protegits en tot moment i que el castic col·lectiu mai és acceptable.
El campament de Jenín roman buit hui, evocant records de la segona intifada. Esta escena està a punt de repetir-se en altres campaments. En virtut de les lleis de la Knesset aplicades el 30 de gener, UNRWA ja no té cap contacte amb les autoritats israelianes, per la qual cosa és impossible plantejar preocupacions sobre el sofriment dels civils o la necessitat urgent del lliurament d’ajuda humanitària. Això posa en greu risc la vida de les persones refugiades de Palestina i del personal d’UNRWA que els atén.