Els desafiaments per a enfortir l’atenció sanitària en una Nicaragua immersa en una crisi política i social

El govern nicaragüenc no publica les dades específiques dels contagis i morts registrada per COVID-19, ni les dades de les proves de detecció realitzades. Tampoc es desenvolupen accions massives i públiques de prevenció, contenció ni mitigació de la pandèmia.

És fonamental, millorar l’accés i la qualitat dels serveis bàsics de salut, particularment en la promoció de la salut de la dona i de la infantesa, la seguretat alimentària i nutricional, la vigilància epidemiològica, així com en l’accés a medicaments essencials i el seu ús racional, però també en l’organització comunitària i l’atenció d’emergència i rehabilitació en crisis humanitàries.

Proyectos de Salud de Farmamundi en Nicaragua
SAMSUNG CAMERA PICTURES

La població a Nicaragua viu immersa des de fa més de tres anys en una greu crisi política i social, on es fa més necessària que mai la cooperació internacional. A un país amb més de sis milions i mig de persones, on un 24.9% de la població pateix pobresa i un 6.9% pobresa extrema, se suma la falta de recursos suficients per a enfrontar els efectes de la pandèmia Covid-19.

“Impulsem iniciatives de desenvolupament integrals, abordant les principals necessitats de salut des de la perspectiva de l’enfortiment dels serveis sanitaris i de la salut comunitària, prioritzant el protagonisme de les líders locals de salut, amb àmplia participació de dones i joves, ja que el 53% de les població tenen entre 14 i 33 anys i l’edat mitjana dels nicaragüencs és de 22,9 anys”, explica el director executiu d’Acció Mèdica Cristiana (AMC), Dr. Moisés González, organització amb la qual Farmamundi treballa des de fa més de 20 anys.

Els projectes conjunts es desenvolupen sobretot en la costa Carib del país. “És fonamental, millorar l’accés i la qualitat dels serveis bàsics de salut, particularment en la promoció de la salut de la dona i de la infantesa, la seguretat alimentària i nutricional, la vigilància epidemiològica, així com en l’accés a medicaments essencials i el seu ús racional, però també en l’organització comunitària i l’atenció d’emergència i rehabilitació en crisis humanitàries”, afirma el responsable tècnic de la seu de Farmamundi a Nicaragua, Carlos Berrios.

Sense cobertura universal en salut

Nicaragua no compta amb un sistema nacional de salut de cobertura universal i el seu pressupost s’ha reduït en relació al PIB en els últims anys. Segons explica Berrios, aquestes limitacions restringeixen la cobertura i la qualitat de l’atenció, que afecta la població més pobra de les zones rurals (més del 40%) “per la llunyania de les unitats de salut, la reduïda cobertura de serveis institucionals, el baix nivell d’ingrés familiar i l’alt cost de serveis privats, particularment a les regions autònomes del país, a les quals se sumen altres factors limitants com l’accés geogràfic, les característiques socioculturals pròpies, l’idioma, i els factors mediambientals”.

Quant a malalties, “les de tractament senzill com les respiratòries i diarreiques, s’han reduït, però encara es troben entre les principals causes de mort en la infantesa. Al mateix temps, augmenten les malalties cròniques i degeneratives, característiques de la tercera edat, amb un lleuger increment en l’esperança de vida estimada en 77 anys per a les dones i 70 per als homes (mitjans de 74, 2018)”, prossegueix Berrios.

Nicaragua enfront de la pandèmia del Covid-19

A Nicaragua, les xifres oficials actuals i des de fa diversos mesos romanen en prop de 6,989 contagis confirmats i 183 persones mortes (a 10 de maig 2021). No obstant això, l’observatori ciutadà del COVID-19, entitat independent, comptabilitza molts més. Compte Berrios que “el govern no publica les dades específiques dels contagis i morts registrades, ni les dades de les proves de detecció Covid-19 realitzades. Tampoc es desenvolupen accions massives i públiques de prevenció, contenció ni mitigació. Aquesta situació és encara més preocupant considerant la limitada capacitat del sistema públic de salut”.

Així mateix, el país no compta amb un pla de vacunació nacional formal. “De moment, no existeix un pla específic calendaritzat, ni grups prioritaris. Tampoc s’ha completat la vacunació del personal sanitari, que hauria de ser prioritària ja que estan en la primera línia d’atenció de la COVID-19, i manquen de suficients mitjans de protecció sanitària” incideix el responsable dels projectes de Farmamundi a Nicaragua, que apunta que organitzacions de la societat civil, esglésies, gremis empresarials i organitzacions de drets humans, especialistes en salut pública i personal mèdic, han pres la iniciativa i desenvolupen accions preventives i assistencials enfront de la pandèmia, amb finançament privat i la solidaritat ciutadana.

Seguretat alimentària i salut sexual reproductiva

Farmamundi desenvolupa actualment 4 projectes a la regió del Caribe nord i sud, en conjunt amb Acció Mèdica Cristiana, centrades en millorar la seguretat alimentària i nutricional de la població, la salut sexual i reproductiva, així com la prevenció epidemiològica i de la Covid-19. “Dos de les iniciatives estan millorant l’accessibilitat i integralitat dels serveis de salut sexual i reproductiva, salut materna, promoció dels drets sexuals i reproductius i sanejament ambiental. Ambdues es desenvolupen amb el suport de la Generalitat Valenciana en *caribe nord, i la Xunta de Galícia en Caribe sud, arribant a 2 municipis i 36 comunitats”, apunta Berrios.

La desnutrició crònica total, que havia disminuït entre 1998 i 2012 en un 23%, s’ha aguditzat de nou per la crisi sanitària produïda per la pandèmia i els recents huracans Iota i Eta, que ha revertit aqueixos indicadors en detriment de la salut nutricional de xiquets i xiquetes de poblacions rurals. Per això, es duen a terme 3 projectes de seguretat alimentària i nutricional en Caribe sud, en 50 comunitats dels municipis de Bluefields i Laguna de Perles de la RACCS, que beneficien a 55 mil persones, incloent a quasi 30 mil dones, i 5 mil xiquets i xiquetes menors de 5 anys, i que compten amb el suport de la Generalitat Valenciana, la Xunta de Galícia, i l’Ajuntament de València.

A més, s’han dut a terme accions de resposta conjunta davant la pandèmia com l’acompanyament tècnic i la dotació d’inputs i materials per a la protecció de personal sanitari institucional (MINSA) i comunitari (Xarxa d’Agents Comunitaris de Salut) de cinc municipis de Caribe nord i sud, i 4 hospitals de la regió del pacífic. En definitiva, s’ha brindat protecció a 1.353 recursos sanitaris.

“La pandèmia ha significat grans desafiaments per a tothom, en particular per a països menys desenvolupats com el nostre. Per això, és fonamental enfortir les relacions estratègiques com les que mantenim amb Farmamundi, sabent adaptar-se i sent innovadors davant l’entorn canviant dels determinants de salut i de la cooperació internacional per al desenvolupament. Els reptes i desafiaments, tant globals com locals, continuaran sent presents, però confiem que junts sabrem estar a l’altura de manera eficient, efectiva i sempre en benefici de la població nicaragüenca”, conclou Moisés González.

Més informació:

Àrea de Comunicació de Farmamundi
Yolanda Ansón Tel. 637410615 comunicacion@farmamundi.org

Paloma Pérez Telf. 637475228 comunicacion2@farmamundi.org
Tel. 902 01 17 17

www.farmamundi.org

, ,

Desplaça cap amunt