La Fundació Fontilles, entitat valenciana que des de 1902 treballa per la salut i el benestar de col·lectius vulnerables, desenvoluparà al llarg de 2024 un total de 21 projectes de cooperació sanitària en sis països d’Àsia, Àfrica i Amèrica: l’Índia, Moçambic, República Democràtica del Congo, Malawi, el Brasil i Bolívia. Les iniciatives internacionals de l’entitat beneficiaran a al voltant de 2.748.726 persones de manera directa o indirecta, d’acord amb les previsions aprovades pel seu patronat.
A Àsia, Fontilles desenvolupa onze programes en cinc estats de l’Índia: Karnataka, Madhya Pradesh, Andhra Pradesh, Odisha i Guyarat, en el centre i sud del país. Les accions estan orientades especialment a la detecció de la lepra —malaltia de la qual l’Índia va registrar 103.819 nous casos en 2022, el 59,6% dels 174.087 detectats en el món—, però també al tractament de la malaltia, la prevenció de discapacitats associades, l’atenció integral i la rehabilitació física i socioeconòmica de les persones afectades, la formació de personal paramèdic, i el suport al sistema de salut. L’entitat estima que les iniciatives al país beneficiaran a 1.870.078 persones.
A Àfrica, la fundació promou a Moçambic un projecte de suport al programa nacional de lluita contra la lepra a la província de Nampula, al nord del país; un altre a la República Democràtica del Congo per a millorar de la qualitat de vida de les xiquetes i xiquets amb discapacitat mitjançant cirurgia reconstructiva i reforç nutricional; i un tercer a Malawi per a l’atenció i el tractament a persones afectades per lepra en els districtes de Nkhotakota i Salima, situats a la regió central del país. En conjunt, els tres programes beneficiaran a 38.000 persones.
A Amèrica, l’entitat impulsa una iniciativa en l’estat d’Amazones del Brasil, orientada a l’enfortiment del programa de salut indígena, així com sis programes a Bolívia. Quatre d’ells estan dirigits a enfortir el programa contra el Mal de Chagas en el departament de Chuquisaca, on se situa Sucre, capital del país, i altres dos estan destinats a enfortir el sistema de salut en aquesta zona i en el departament de Santa Cruz, on se situa l’àrea metropolitana de Santa Cruz de la Serra, l’espai urbà més poblat. Les set accions beneficiaran a 840.598 persones.
A més de tot això, l’organització s’encarregarà durant 2024 de la confirmació dels diagnòstics de pacients dels projectes internacionals de la Universitat Miguel Hernández d’Elx i desenvoluparà, juntament amb la Sasakawa Health Foundation i la Universitat d’Alacant, un projecte per a la posada en valor del seu arxiu històric.
Sobre Fontilles
La fundació Fontilles és l’entitat espanyola referent en la lluita contra la lepra des de l’obertura en 1909 del sanatori San Francisco de Borja en el municipi de la Vall de Laguar (comarca de la Marina Alta, Alacant), en el qual al llarg de la seua història van rebre atenció 3.000 pacients. És membre de la Federació Internacional d’Associacions contra la Lepra (ILEP) i des de 1986 desenvolupa projectes de cooperació internacional amb l’objectiu d’acabar amb la lepra i les seues conseqüències, especialment en xiquets i xiquetes, així com amb la resta de malalties oblidades lligades a la pobresa, i donar suport al desenvolupament sostenible de les poblacions afectades.
A Espanya, l’entitat desenvolupa la seua activitat en el centre San Francisco de Borja-Fontilles, evolució de l’antic sanatori, en el qual disposa del Centre Ferrís de Diversitat Funcional, on atén persones amb dany cerebral; del Centre Geriàtric Borja, especialitzat en l’atenció de persones majors amb diferents graus de dependència; i del propi sanatori, centre nacional de referència en lepra, que acull a residents amb seqüeles de la malaltia i dona tractament ambulatori a altres pacients de lepra.