Eleccions europees: més de 600 ONG demanden una Europa que blinde els drets humans enfront de la militarització

La Coordinadora d’Organitzacions per al Desenvolupament llança la campanya #DondeEstáTuSombrilla amb la qual reclama el compromís de la UE amb la solidaritat internacional, la democràcia i la garantia dels drets humans enfront d’interessos econòmics, geopolítics, securitarios o energètics. També hui ha enviat una carta a les forces polítiques amb les seues propostes per a les eleccions europees d’este 9 de juny

Segons un avançament del seu estudi sobre coherència de polítiques per al desenvolupament sostenible en els Estats membre de la UE, Espanya forma part del grup de països incoherents a la Unió Europea juntament amb França, Alemanya, Itàlia, Països Baixos, per les inversions en indústria armamentística

La Coordinadora d’Organitzacions per al Desenvolupament, integrada per més de 600 entitats de cooperació i acció humanitària, entre les quals es troben, entre altres, Oxfam, Aliança per la Solidaritat, Metges del Món, Creu Roja Espanyola, Eduque, UNICEF o World Vision España, llança este dilluns la seua campanya per a les eleccions europees #DóndeEstáTuSombrilla amb la qual fa una crida a defendre la democràcia, el desenvolupament sostenible i els drets humans davant l’avanç d’una agenda bel·licista i antidrets.

“Si et despistes a la platja, perds la teua ombrel·la. Si et despistes en les eleccions europees, et colen la guerra” és el primer dels quatre lemes de la campanya, repartits en militarització, feminismes, ecologisme i mobilitat humana. Acompanyant este llançament, l’organització ha enviat hui una carta a les forces polítiques que concorren en les eleccions del 9 de juny amb una bateria de propostes i traslladant la seua “preocupació davant el fet que les institucions europees hagen plantejat i adoptat decisions alineades amb interessos d’inversió, geopolítics, securitarios o energètics” enfront dels valors fundacionals de la UE.

Segons un avançament del seu estudi La correlació maleïda a la Unió Europea. Anàlisi de la coherència de polítiques en els Estats membres per a un desenvolupament sostenible, la despesa militar mundial s’ha disparat en 2023 -aconseguint el seu màxim històric- i la UE està augmentant la seua despesa en defensa i seguretat en detriment d’uns altres com a sanitat, educació i servicis socials. “La UE i els seus Estats membre desempeñan un paper clau per a aconseguir -o no- una transición ecológica, socioeconómica, feminista i democrática a tot el món. Com posa de manifest el nostre Índex de Coherència, és urgent que totes les polítiques dels estats contribuïsquen de manera efectiva a la garantia dels drets humans, el foment de la pau i la protecció dels entorns, tant dins com fora de les seues fronteres”, explica Javier Ruiz, president de La Coordinadora.

A més, l’estudi indica, en una anàlisi comparada, que Espanya és part del grup de països profundament incoherents, juntament amb França, Alemanya, Itàlia i Països Baixos, per la importància que té la indústria armamentística i el seu impacte en un món més insegur. “A Espanya, igual que en la resta del món, està havent-hi una mobilització sense precedents pels drets humans i la pau en les universitats per part de joves que volen un futur sense guerra. Fer costat a estes persones que defenen la pau i exigir una Europa de pau i cooperació és la manera de secundar també els valors de pau, dignitat humana i democràcia que van inspirar la fundació de la mateixa Unió Europea”.

Campaña #DóndeEstáTuSombrilla

Les eleccions al Parlament Europeu de juny de 2024 se celebren en un moment clau per a la Unión Europea i per al món. Per això, la campanya de La Coordinadora intenta alertar de com, igual que perdem la referència de la nostra ombrel·la a la platja sense donar-nos compte en entrar en la mar, la societat pot estar assumint retrocessos en matèria de drets humans, igualtat i transició climàtica.

Es llançaran un total de quatre eixos començant per la normalització de la guerra a conseqüència de la repetició de discursos bel·licistes que ja s’estan materialitzant en polítiques de la Unió Europea, generant tant un augment de la despesa en defensa, com una posició de rearmament, inversió i militarització en detriment de pressupostos que garantisquen drets.

 

Des de La Coordinadora establixen una elecció clara: “pau, cooperació i drets o rearmament, militarització i guerra. #DóndeEstáTuSombrilla”. Amb este claim denuncien unes certes accions de la Unió Europea: “l’augment sense precedents de la despesa militar és una resposta directa a la deterioració mundial de la pau; més que seguretat, està generant tensions i rearmaments i això va necessàriament en detriment de la despesa en altres servicis públics com la sanitat, l’educació i els servicis socials”, conclou Javier Ruiz.

El rearmament i la militarització en dades

La Coordinadora publicarà el pròxim 5 de juny La correlació maleïda a la Unió Europea. Anàlisi de la coherència de polítiques en els Estats membres per a un desenvolupament sostenible en el qual explora, analitza i compara l’acompliment dels 27 segons la coherència de les seues polítiques amb el desenvolupament sostenible. Este estudi està basat en l’Índex de Coherència (Indique), una iniciativa liderada per la Coordinadora, en col·laboració amb REEDES i Futur en comú.

Segons un avançament d’este informe, “estem davant un moment clau de produir i assenyalar possibles visions sobre el tipus de societat a la qual hem de transitar”, prestant especial atenció a qüestions relacionades amb la governança, l’Estat de dret i la protecció dels drets humans.

L’informe advertix de l’augment en despesa militar dels països del continent europeu, que ja se situa el segon en el rànquing mundial de despeses militars, només darrere dels EUA i per davant de la Xina. Analitza també les conseqüències de decisions polítiques com el fet que per primera vegada el pressupost europeu es destine a la investigació i el desenvolupament d’armament militar d’alta tecnologia, una activitat fa poc prohibida per la mateixa UE, i que les empreses d’armes europees siguen el segon sector econòmic que més creix, només per darrere del de la intel·ligència artificial.

En este context, la Unió Europea ha de centrar-se en el nou cicle institucional, entre altres, en una política de desmilitarització, reduint els creixents nivells d’inversió militar i dedicant eixos esforços a les polítiques que creguen un món segur, igualitari, sostenible i just: les polítiques de desarmament i enfocament de pau, la cooperació internacional i el reforç de l’Estat de dret i els valors democràtics.

Més informació ací.

, ,

Desplaça cap amunt