Més que mai, hem de reivindicar la importància de l’accés de la població a fonts d’aigua segura, la gestió d’un sanejament ambiental i la sensibilització sobre bones pràctiques d’higiene, com una correcta rentada de mans, fonamental per a evitar moltes malalties. En Farmamundi, tenim en marxa cinc projectes amb un destacat component d’aigua i sanejament, quatre d’ells a Nicaragua i un a Guatemala.
Sanejament bàsic en comunitats indígenes de Guatemala
“L’objectiu és assegurar l’accessibilitat i disponibilitat de serveis de qualitat de sanejament en les comunitats. Per a això, s’instal·laran 152 latrines i 22 embornals per a la disposició d’aigües grises, on es compta amb la participació activa de la població que contribueix a la instal·lació de les infraestructures i adquireixen majors coneixements sobre el maneig adequat dels sistemes”, explica el director de projectes de cooperació al desenvolupament de Farmamundi, Emilio Oriola.
Aquestes accions de millora del sanejament bàsic es duen a terme en cinc comunitats indígenes de Santa Lucia Utatlán (Departament de Sololá), al costat de l’Associació Serveis per al Desenvolupament (SER) per a millorar la salut, especialment de dones en edat reproductiva, xiquetes i xiquets menors de 5 anys com a grups més vulnerables. que beneficia a 920 persones (53% dones), agrupades en 174 unitats de convivència.
Millores en cinc comunitats
Amb aquesta iniciativa es busca millorar les condicions de sanejament bàsic de cinc comunitats indígenes -majoritàriament Maia K`iche`-, en total 920 persones (53% dones), per a contribuir en la millora de la salut de la població, amb enfocament de gènere, mediambiental i intercultural, en el context de la pandèmia COVID-19 on les pràctiques d’higiene adquireixen una major rellevància en la prevenció de malalties.
També s’enfortirà la gestió equitativa i sostenible dels sistemes de sanejament a nivell comunitari i municipal, amb la constitució de quatre Organitzacions Gestores on participen dones i homes amb capacitat per a la presa de decisions en el manteniment dels sistemes de sanejament instal·lats, així com la participació de les institucions públiques implicades.
A més, en aquest projecte finançat per la Diputació General d’Aragó es duen a terme activitats per a millorar els hàbits de salut i higiene en la població i escolars de les comunitats. “És molt important que les escoles incorporen en la jornada educativa activitats preventives sobre aigua i sanejament com a font de salut, sobretot ara amb la pandèmia del Covid-19. La rentada de mans en fonts d’aigua segura és essencial”, prossegueix Oriola.
Accés a l’aigua potable en Kukra River, Nicaragua
A Nicaragua estan en marxa quatre projectes de salut integral on destaquen les accions per a la millora de l’accés a l’aigua potable segura i les condicions d’higiene i sanejament ambiental en 15 comunitats del territori de Kukra River, del municipi de Bluefields en la Costa Carib Sud.
Perquè milloren les seues pràctiques per a la protecció mediambiental, la capacitat comunitària i municipal per a la gestió i manteniment de sistemes d’aigua i sanejament. També perquè la població s’apropie del canvi de comportament amb equitat, enfocament intergeneracional i intercultural.
Habitatges i comunitats saludables
“Junta a Acció Mèdica Cristiana estem millorant les condicions d’hàbitat i sanejament bàsic de les famílies. Amb una estratègia de “habitatges i comunitats saludables”, s’enforteixen les organitzacions gestores d’aigua per a la incidència, i es difonen pràctiques desitjables a menors, adolescents i dones i homes sobre el bon ús de l’aigua” afirma Oriola, que conclou explicant que s’estan construint microsistemes d’aigua per gravetat, sis pous comunitaris, la dotació a 400 famílies de filtres domiciliares i clor per a l’obtenció d’aigua segura, així com campanyes de neteja i conservació de les fonts d’aigua.
Més de 3.500 persones es beneficien d’aquestes accions contemplades dins del projecte per a la promoció del dret a la salut en primera infància atenent les necessitats nutricionals de xiquetes/us menors de cinc anys i l’accés a serveis de salut matern infantil en comunitats natives vulnerables del territori de Kukra River, finançat pel Ajuntament de València. Els altres projectes d’aigua segura a Nicaragua estan secundats també per la Xunta de Galícia i la Generalitat Valenciana.