El Servei Jesuïta a Migrants (SJM) ha presentat amb un acte al Senat el seu Informe Anual 2020 sobre Centres d’Internament d’Estrangers (CIE) amb el títol “Raó jurídica i sense raó política”. Aquest treball dirigeix la mirada cap a l’internament en temps de coronavirus, amb especial atenció a la insuficient atenció sanitària.
Els CIE van tancar les seues portes davant la declaració de l’estat d’alarma al març de 2020, d’una forma inicialment descoordinada i caòtica, encara que després es va percebre el fonament jurídic i les decisions clares de la Policia i de la Fiscalia. No obstant això, una decisió política il·lògica que va prendre la via repressiva va motivar la seua tornada a l’activitat a partir de setembre, amb insuficients mesures preventives anti *covid i aïllaments severs per a persones contagiades, amb el consegüent clima d’angoixa i ansietat per als interns.
Més de 2.200 persones internades
En 2020 van ser internades en CIE un total de 2.224 persones, la gran majoria (79%) per motius de devolució rere entrada irregular, seguida de motius d’expulsió (16%). 42 menors van ser identificats, quasi un 2% del total d’interns, una xifra massa elevada però inferior a la real, ja que posa en dubte la fiabilitat de les proves de determinació de l’edat. 766 persones van sol·licitar asil i 84 van ser aïllades de manera preventiva.
Una dada important reflecteix l’innecessari sofriment al qual se sotmet a les persones internes: del total de persones retornades a Espanya (1.904), només un 28% ho van ser des de CIE, així com del total d’expulsions (1.835), un 38% des de CIE. El 47% dels internats van ser finalment posats en llibertat per diversos motius al no poder executar-se la seua repatriació forçosa.
Els tribunals van admetre l’any passat la responsabilitat patrimonial de l’Estat en el cas de la mort de Samba Martine, a Madrid al desembre de 2011. Un acte de justícia i reparació, fruit de quasi una dècada de lluita judicial i social per part de la família i organitzacions socials pròximes.
Drets
L’informe aprofundeix en una sèrie de drets que han sigut objecte de tutela judicial i que cal garantir en la pràctica. Entre ells la instrucció exhaustiva davant denúncies de tortures i tractes degradants i inhumans; la detecció de perfils de protecció internacional o de menors d’edat; o la possibilitat de la simple multa per estada irregular.
Davant aquesta vulneració de drets, que se suma a les ja continuades, com la deficient atenció sociocultural, jurídica i sanitària, les visites de les diferents ONG es fan més importants que mai. Els equips de visites a CIE de SJM van poder fer el seu treball normal fins a la declaració de l’estat d’alarma i el consegüent tancament dels centres, però en reprendre’s l’internament, només a Madrid han pogut continuar la labor.
Via repressiva
En l’horitzó pròxim es dibuixen projectes d’obra en CIE que denoten una clara aposta política per l’internament i la via repressiva. Es confirma el projecte d’un nou CIE en Botafuegos, Algesires, amb una inversió de quasi 27 milions d’euros entre 2021 i 2024. A més, el finançament que es planteja en els Pressupostos Generals de l’Estat de 2021, sumada a les ja publicades en anys anteriors, eleva la xifra a més de 32,5 milions per al període 2019-2024. El nou centre d’Algesires copa la majoria, però els altres 6 milions es destinen a la reforma i condicionament dels centres ja existents, la qual cosa demostra una clara intencionalitat política.
En aquest informe, SJM reitera el seu compromís d’acompanyar i defensar a les persones internes en els CIE, reclamant una vegada més el seu tancament i la cerca d’altres alternatives jurídiques i polítiques per a les persones que cauen en la irregularitat. Les propostes conclusives assenyalen la necessitat de, almenys millorar la prevenció i atenció sanitària, si no suspendre els internaments en pandèmia. Continua sent necessari corregir situacions de drets vulnerats, com les denúncies de tortura o l’internament de perfils vulnerables com a menors i sol·licitants d’asil. La desraó de l’existència dels CIE es fa encara més palés en context de pandèmia global.
Informe complet ací
Annex amb xifres oficials
Vídeo de l’acte de presentació