Consumeix Palestina, el projecte dut a terme per les ONGDs Assemblea de Cooperació per la Pau País Valencià, La Tenda de Tot el Món, i l’organització palestina PARC (Agricultural Development Association), amb el suport financer de les ajudes a projectes de cooperació de la Direcció General de Cooperació Internacional per al Desenvolupament de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, de la Generalitat Valenciana, encara la recta final de la seua segona fase, en el context de la pandèmia en Palestina.
En aquest projecte, més de 140 persones, en la seua majoria dones integrades en la cooperativa de Beit Liqya, en el Gobernorat de Ramallah, el grup de dones de Rujeib en Nablus i la cooperativa d’artesania de Tulkarem, són titulars de dret participants en el projecte. A aquestes, se’ls afig el seu nucli familiar, membres de les seues comunitats i col·laboradores/és, aconseguint fins a 77.570 persones que participaran i es beneficiaran del projecte directament. Aquests grups es localitzen a Cisjordània (Territoris Ocupats Palestins) i treballen en diferents àmbits productius com l’agricultura, el desenvolupament rural, el tèxtil, i l’artesania.
Erradicar la desigualtat
L’objectiu fonamental del projecte és l’apoderament socioeconòmic de les dones cooperativistes palestines com a prenedores de decisions, la dinamització de les seues comunitats des d’un punt de vista econòmic i social, contribuint a l’erradicació de la desigualtat de gènere i afavorint la promoció dels productes locals palestins. Amb la posada en marxa d’aquest projecte es materialitza el suport a grups de dones emprenedores amb una projecció de les seues iniciatives de negoci en els seus respectius àmbits i s’estén el seu abast al conjunt de la comunitat palestina per a impulsar un canvi tant a nivell econòmic com social.
A més de les capacitacions que es realitzaran en les localitats dels grups palestins, també es compta amb la participació de professionals valencians que assessoraran i generaran processos de formació participativa, per a complementar les eines d’emprenedoria i d’innovació en la comunicació digital per a la promoció dels seus productes en l’àmbit local.
Situació actual de la dona en Palestina
La situació en la qual viuen les dones en Palestina no és fàcil. Així, a les habituals situacions d’escassetat provocades per l’ocupació Israeliana dels territoris palestins, cal sumar que la desigualtat de gènere continua estant molt present. A Cisjordània i en les comunitats d’intervenció, prevalen les normes tradicionals i patriarcals de distribució de rols entre homes i dones. Aquesta injusta assignació de responsabilitats socials es manifesta principalment en una clara separació entre l’àmbit privat i el domèstic, protagonitzat per les dones, i l’àmbit públic protagonitzat majoritàriament pels homes. Així, en la societat rural palestina són poques les dones amb experiència en camps com la gestió empresarial, la comptabilitat o el màrqueting, necessitat que intenta suplir aquest projecte.
A més, la participació de les dones no garanteix de cap manera la plena igualtat perquè, en termes generals, el seu paper en la presa de decisions en cooperatives mixtes continua sent molt limitat. No obstant això, malgrat les limitacions existents, les cooperatives i els grups d’emprenedoria constitueixen col·lectius organitzats que doten d’oportunitats no sols per a les dones, sinó a la societat en el seu conjunt, al mateix temps que constitueixen una part integral i essencial del teixit social de les comunitats en les quals se situen.
Projecció al País Valencià
Al costat de les accions en pro dels grups objectiu del projecte, està previst també el desenvolupament d’una campanya de sensibilització i comunicació en el territori valencià, amb l’objectiu de donar a conéixer l’actual situació de la població palestina i més en concret la d’aquests grups productius, les dones que els lideren, i tot el treball que s’està desenvolupant al costat d’elles, amb perspectiva de gènere.
En la línia de l’anterior fase del projecte, en les pròximes setmanes es preveu una importació de productes palestins, elaborats amb els criteris de comerç just i comercialitzats sota la marca Consumeix Palestina i que ja va comptar amb un gran acolliment de la ciutadania durant el desenvolupament de l’anterior projecte. En concret són els dàtils Medjoul, el cuscús i el Za’lligar (mescla d’espècies molt habitual en la cuina palestina) que arribaran al mercat espanyol gràcies a la col·laboració de la cooperativa de comerç just IDEAS, i Al Reef, entitat palestina que agrupa cooperatives agrícoles i que treballa en pro del seu desenvolupament i apoderament econòmic social.
Més informació del projecte en www.consumepalestina.org