El primer laboratori d’idees creatives contra la fam presenta projectes que uneixen art i compromís social i humanitari

  • Les propostes artístiques presentades són *Abunddantia, que combina el gràfic, el vídeo i la dansa per a parlar sobre els aliments; La frontera invisible, que narra la història del “consum excessiu” i *Lactatio, un projecte metafòric sobre les conseqüències que desencadena la falta de lactància en països amb crisis alimentàries.
  • Les tres creacions artístiques que acaben de presentar-se poden veure’s en la web de l’Escola Universitària d’Arts TAI i en la d’Acció contra la Fam, i s’escenificaran amb motiu del Dia Mundial de l’Alimentació (16 d’octubre).
  • Tots aquests treballs formen part del conveni que van signar Acció contra la Fam i l’Escola Universitària d’Arts TAI per a la creació del primer Laboratori d’Idees Creatives contra la Fam, amb l’objectiu de sensibilitzar la consciència sobre aquest problema i advocar per la lluita mundial contra la fam, des de les seues causes i efectes.

Acció contra la Fam i l’Escola Universitària d’Arts TAI han presentat els primers treballs artístics dins del primer Laboratori d’Idees Creatives contra la Fam, un projecte que uneix l’art i el compromís social i humanitari, per a trobar noves narratives creatives davant el greu problema de la fam que afecta més de 811 milions de persones a tot el món i mata cada any a 3,1 milions menors de cinc anys a causa de la desnutrició infantil.

Tres són les obres que es presenten en aquesta primera exposició: Abunddantia, que combina el gràfic, el vídeo i la dansa per a parlar sobre els aliments, elaborada per Adriana Espíritu, Dennise Martínez Pernía (Nisuh), Valeria Millanao i Sidney Azkarreta; La frontera invisible, de Chengyue Li i Xianqi Chen, que narra la història del “consum excessiu” i, finalment, Lactatio, un projecte metafòric creat per Lucía Bussión, Fabiola Delgado i Beatriz del Barri sobre les conseqüències que desencadena la falta de lactància en països amb crisis alimentàries; a més d’un treball mural participatiu elaborat per Paula Viroomal, Laura López Chiarri i Lucía Guirao.

“Considere que l’art es nodreix més quan s’involucra amb accions socials”, resumeix Dennise Martínez Pernía, estudiant de l’Escola Universitària d’Arts TAI i una de les creadores de la peça artística Abunddantia, que tracta sobre la fam i el conflicte. L’estudiant Lucía Bussión, per part seua, resumeix: “al principi era bastant difícil parlar sobre la fam perquè és difícil posar-te en la pell d’algú que ho ha viscut”.

L’objectiu d’aquest laboratori és explorar noves narratives que ajuden a augmentar la consciència sobre el problema global de la fam i advocar per la seua lluita. Es tracta d’un projecte que inclou les cinc disciplines artístiques que imparteix l’Escola Universitària d’Arts TAI: Arts Escèniques, Cinema, Música, Arts Visuals i Animació i Producció.

“A l’Escola Universitària d’Arts TAI creiem que l’art té el poder de canviar el món i pensem que podem aprofitar les nostres eines narratives per a ajudar en alguna cosa que ens hauria de preocupar a tots, com és l’erradicació de la fam en el món. La col·laboració amb Acció contra la Fam ens permet adquirir noves perspectives per a comptar, d’una manera diferent, que aquest problema continua matant a milions de persones cada any en el món. Junts pretenem sensibilitzar al nostre alumnat i potenciar la seua creativitat multidisciplinària per a ser agents del canvi amb visió de futur”, indica el docent de l’Escola Universitària d’Arts TAI i coordinador del projecte, Carlos Esbert.

En paraules del responsable de comunicació d’Acció contra la Fam, Pedro Javaloyes, “poder explicar com la lluita contra la fam no sols beneficia a les persones que ho pateixen, sinó també millora el seu entorn i a tota la seua comunitat, és essencial per a nosaltres. En fer-ho d’una forma creativa, endinsant-nos en el camp del cinema o les arts plàstiques ens ajudarà a acostar aquesta situació a la societat i a explicar de forma més pròxima com la lluita contra la fam és també una lluita per la pau, el desenvolupament de les pròximes generacions o fins i tot la cura del medi ambient”.

Sobre l’Escola Universitària d’Arts TAI

Amb més de 50 anys d’experiència educativa, l’Escola Universitària d’Arts TAI s’ha consolidat com a centre pioner i d’excel·lència en els ensenyaments artístics universitaris a Espanya. És l’únic campus de les arts multidisciplinària a Espanya que ofereix tots els nivells d’especialització en diverses disciplines: Arts Escèniques, Cinema, Música, Arts Visuals i Animació i Producció. La seua oferta educativa abasta des de formació integral en graus oficials, qualificació professional en diplomatures fins a l’especialització en màsters propis i universitaris.

Sobre Acció contra la Fam

Acció contra la Fam és una organització humanitària internacional que lluita contra les causes i els efectes de la fam. Treballem en més de 50 països per a salvar la vida de xiquets i xiquetes desnodrits, dones i homes, de l’amenaça de la fam. Garantim accés a aigua segura, aliments, formació i cures bàsiques de salut. www.accioncontraelhambre.org

,

Desplaça cap amunt