El Parlament Europeu dona llum verda a la directiva que obliga les empreses a protegir els drets humans i el medi ambient

La posició del Parlament inclou millores importants respecte a les propostes anteriors ajustant-se més a les normes internacionals sobre empreses i drets humans que aclareixen com aquestes poden abordar els danys i treballar amb les persones que puguen veure’s afectades per les seues activitats

Amb 366 vots a favor, 225 en contra i 38 abstencions, el Parlament Europeu va aprovar l’1 de juny una nou legislació que obligaria les empreses de la UE a abordar els impactes ambientals, climàtics i de drets humans al llarg de tota la seua cadena de subministrament i millorar l’accés a la justícia per a les víctimes d’abusos empresarials.

La Plataforma per les Empreses Responsables, de la qual forma part la Coordinadora Estatal de Comerç Just, dona la benvinguda al text aprovat, no obstant això, en paraules de la seua coordinadora, Amaya Acero, “el text no ha sigut prou ambiciós en la protecció del medi ambient i proporcionar accés a la justícia per a les víctimes de violacions per part d’empreses”.

La posició del Parlament sobre la deguda diligència inclou millores importants respecte a les propostes anteriors de la Comissió Europea i el Consell. En particular, la posició s’ajusta més a les normes internacionals sobre empreses i drets humans en aclarir com les empreses poden abordar els danys i treballar amb les persones que puguen veure’s afectades per les activitats de l’empresa. També redueix els obstacles a l’accés a la justícia per a les víctimes, ampliant el termini de prescripció dels casos d’abusos empresarials i oferint assistència financera i jurídica a les víctimes.

No obstant això, el compromís polític no ha estat a l’altura a l’hora de facilitar l’accés a la justícia a les víctimes. El Parlament no va aconseguir invertir la càrrega de la prova el que significa que continua existint un important obstacle per a la justícia.

Aquesta llei hauria de reforçar els propis objectius de la UE en matèria de «Pacte Verd», però el Parlament ha optat per ignorar les proteccions mediambientals recomanades per la seua pròpia comissió de Medi Ambient. Mentrestant, el sector financer, malgrat la seua poderosa influència sobre la forma en què les empreses duen a terme les seues operacions, rep un tracte preferent en el text.

Per a posar en relleu la dificultat que tenen les comunitats afectades per a accedir a la justícia, aquest matí, abans de la votació, la campanya Justice is Everybody’s Business va instal·lar una maqueta d’una muntanya de 4 metres d’altura enfront del Parlament Europeu per a il·lustrar l’obstacle que han de superar les víctimes d’abusos empresarials per a aconseguir justícia.

Les negociacions finals per a adoptar la Directiva entre el Consell, el Parlament i la Comissió Europea haurien de tindre lloc durant la Presidència Espanyola del Consell de la Unió Europea. És per això que la Plataforma per Empreses Responsables demana que el Govern d’Espanya promoga l’adopció d’una Directiva ambiciosa i eficaç durant el seu mandat.

, ,

Desplaça cap amunt