El més urgent a Síria i Turquia són les necessitats d’aigua, sanejament i higiene i el refugi de les persones afectades

Els equips d’Acción Contra el Hambre treballen en la resposta a aquesta emergència des de poques hores després dels terratrémols de magnitud 7,8 i 7,5 graus en l’escala de Richter que van sacsejar el sud-est de Turquia i el nord de Síria i continuen atenent les necessitats prioritàries de la població afectada.

El suport psicosocial als afectats se suma a la distribució d’aliments, estufes, mantes, medicaments i kits d’higiene.

L’equip d’emergències desplegat a Turquia i l’equip d’Alep (Síria) d’Acción Contra el Hambre, atén ja les necessitats més prioritàries de la població afectada pels terratrémols que fa una setmana van sacsejar a tots dos països, la pitjor catàstrofe d’aquest tipus en la història moderna d’aquesta zona del món.

“Ara mateix estem donant resposta immediata a necessitats d’aliments, productes d’higiene, roba, mantes i estufes; també estem donant suport a les cuines comunitàries d’un poble pròxim a l’epicentre del terratrémol, que permeten donar tres menjars al dia a 3.000 persones afectades. A més, de la mà de la nostra organització sòcia a Turquia, Support to Life, estem creant un programa més ampli que inclou tots els sectors en els quals treballem, inclosa la salut mental i el suport psicosocial”, compte Lucía Villamayor, coordinadora d’emergència d’Acción Contra el Hambre en la zona turca.

El més urgent és el refugi i les necessitats d’aigua, sanejament i higiene. Hi ha un greu problema de risc sanitari en la zona de la catàstrofe, “Entre les necessitats més importants estan els bolquers per a bebés, ancians i discapacitats, kits d’higiene, calefactors i il·luminació. Els coneixements tècnics d’Acción Contra el Hambre en matèria d’aigua, sanejament i higiene, seguretat alimentària i refugi són realment útils perquè Support to Life puga realitzar una operació humanitària més eficaç.”, explica Gözde Kazaz, oficial de comunicació de Support to Life, organització humanitària turca que està treballant en el terreny i a la qual està secundant Acción Contra el Hambre.

Per part seua, la coordinadora de Nutrició i Salut de l’equip d’emergències d’Acción Contra el Hambre, Cristina Izquierdo, explica que els kits que l’equip està dissenyant i distribuint en les localitats devastades pels terratrémols “estan pensats per a cobrir les necessitats immediates de la població en situacions en les quals hi ha dificultats per a accedir a aquests. A curt termini, aquesta ajuda humanitària ens permet oferir un cert sentit de normalitat a la població, ja siga amb kits de sanejament, protecció a la infància i cistelles alimentàries, com també roba, estufes i tendes de campanya”.

Segons la nutricionista d’Acción Contra el Hambre, una de les principals necessitats de la població afectada, l’alimentació, es cobreix gràcies al lliurament de cistelles alimentàries on “s’inclouen aliments no peribles i bàsics per a satisfer les necessitats calòriques (llegums, arròs, oli, mel i sucre, entre altres), consultant a la població afectada per a també afegir aliments frescos i de consum habitual en la zona”.

EL REFUGI I LA SEGURETAT, CLAUS EN AQUESTA EMERGÈNCIA

A Turquia i Síria, les persones afectades s’estan enfrontant a molt baixes temperatures i tempestes mentre estan vivint a la intempèrie, ja siga en tendes de campanya o en els seus cotxes, després d’haver perdut les seues llars”, relata Cristina Izquierdo, de l’equip d’emergències d’Acción Contra el Hambre.

Precisament, la falta de refugi i les baixes temperatures són alguns dels principals riscos als quals s’enfronta la població afectada pels terratrémols. Per això, des d’Acción Contra el Hambre estan donant suport a l’establiment de refugis segurs i han distribuït estufes, mantes i matalassets.

Una altra de les qüestions imprescindibles a l’hora de respondre a una emergència és la seguretat, una cosa en la qual Luís Álvarez, coordinador de logística de l’equip d’emergències és expert: “Hem de tindre tolerància zero davant infraestructures que puguen estar en mal estat o que no hagen sigut avaluades prèviament. És molt més segur estar en espais oberts, on no s’està exposat i romandre en contenidors, edificis de planta baixa o botigues condicionades, perquè també ens enfrontem al fred… A més, cal tindre precaució amb el cablejat elèctric i altres conseqüències dels danys provocats pel sisme”.

EMERGÈNCIA A SÍRIA

Per part seua, Haidi Sadik, subdirectora d’Acción Contra el Hambre a Síria, emfatitza que el risc d’inseguretat alimentària generalitzada s’ha disparat després del terratrémol i per això l’organització humanitària continua prevenint la fam mitjançant el restabliment de serveis vitals de salut, nutrició, aigua, sanejament i higiene.

“Els qui presten assistència sanitària als supervivents del terratrémol estan desbordats; Acción Contra el Hambre a Síria ha distribuït subministraments mèdics essencials als majors hospitals d’Alep per a permetre la cirurgia traumatològica i d’urgència, i també està donant suport a les ambulàncies”, compte Sadik.

Acción Contra el Hambre treballa a Síria des de 2008. En 2021, els nostres equips van arribar a més d’un milió de persones en comunitats sirianes afectades per múltiples crisis amb programes d’aigua, sanejament, higiene, salut, nutrició, alimentació, seguretat i suport als mitjans de vida, treballant tant en intervencions d’emergència com amb suport a la creació de resiliència a llarg termini.

Desplaça cap amunt