El Jardí Botànic de València acull una exposició sobre l’ús de varietats tradicionals de llavors en els horts escolars

El Centre d’Estudis Rurals i d’Agricultura Internacional (CERAI), en col·laboració amb l’associació per a la promoció i la conservació de la biodiversitat agrària Llavors d’ací i el Jardí Botànic de la Universitat de València, organitza una exposició sobre els tallers realitzats en horts escolars de tres centres educatius de València, en els quals s’ha divulgat el Catàleg valencià de varietats tradicionals d’interés agrari. Aquesta mostra, titulada “Gotes de vida”, que conjumina art i cultura, es pot visitar del 27 de maig al 27 de juny en les instal·lacions del Jardí Botànic (Carrer Quart, 80).

L’exposició recull el treball de l’alumnat dels centres educatius CEIP Clara Campoamor (Paterna), CEIP *Rei en Jaume (Xirivella) i CEIP Benimàmet (València). En aquests centres, CERAI ha desenvolupat diversos tallers per a fomentar l’hort escolar com a espai on generar una consciència crítica entorn del model alimentari i els seus impactes sobre el medi ambient i sobre la salut de les persones i del planeta.

“A través del Catàleg valencià de varietats tradicionals, hem pogut aproximar a l’alumnat a llavors com la Bleda d’Eslida”, l’encisam morat de Morella o la tomaca de Muxamel”, explica Mayte Fornes, tècnica de CERAI. “Totes aquestes hortalisses porten el nom de les poblacions on es cultiven, són la nostra cultura. Sabors i sabers que han format la nostra cuina i el nostre paisatge. Són les varietats tradicionals. En aquesta exposició podrem conéixer-les a través del treball de l’alumnat de tres centres educatius”.

Una iniciativa de treball adaptada entorn dels horts agroecològics.

L’exposició conté 21 panells, compostos per fotografies i dibuixos realitzats per l’alumnat, on el públic visitant podrà conéixer el treball de sensibilització que està duent a terme CERAI a través dels horts escolars. El projecte Una llavor a l’escola és una iniciativa de treball adaptada al currículum escolar entorn dels horts agroecològics, a través dels quals es treballa sobre el medi ambient, la salut, l’alimentació i l’entorn rural.

“Dirigim aquest projecte als centres educatius perquè creiem fermament que aquests són l’eina de canvi més contundent i eficaç disponible per a forjar un futur més sostenible, just i inclusiu”, explica Mayte Fornes.

Durant 2 anys de treball, CERAI ha acompanyat a les famílies, el professorat i l’alumnat dels centres educatius CEIP Clara Campoamor de Paterna, el CEIP Benimàmet i el CEIP Rei en Jaume de Xirivella per a convertir l’hort escolar en un laboratori a l’aire lliure, un lloc on aprendre de manera activa en contacte amb la naturalesa. En aquests tallers s’han inclòs les llavors tradicionals amb la finalitat de donar a conéixer la importància de la biodiversitat cultivada en el nostre territori.

Aquest treball de posada en valor de les varietats tradicionals de llavors té un important referent en el treball de Llavors d’ací, entitat que col·labora en aquesta exposició. El seu president, Enrique Martínez, defensa la necessitat que existisquen activitats de sensibilització sobre llavors locals en els centres educatius:

Es necesario poner en valor el trabajo y la sabiduría de nuestros antepasados. Además, las variedades tradicionales representan una garantía de futuro ante el reto del cambio climático, porque están adaptadas al suelo y a las condiciones y características de nuestro territorio. Es precioso ver cómo el alumnado conoce su historia y valora la importancia de tener el futuro en sus manos”.

El Jardí Botànic de la Universitat de València acull fins al 27 de juny aquesta exposició en el marc de la seua agenda educativa i cultural, plena de propostes d’activitats per a tots els públics al llarg de l’any. La responsable del Departament de Cultura i Comunicació del Jardí Botànic de la Universitat de València, Eva Pastor, argumenta que aquesta exposició:

… representa muchas de nuestras prioridades, por un lado el estudio y conservación de las semillas tradicionales, como un patrimonio propio y al mismo tiempo fundamental para fomentar la agricultura de proximidad y la alimentación saludable”. Al mismo tiempo, con esta acogida del proyecto CERAI también “reforzamos nuestro compromiso con la divulgación ambiental y científica en el ámbito de la agricultura ecológica, de hecho, en el Jardín Botánico contamos con un huerto ecológico donde cultivamos semillas tradicionales, y con un Banco de Germoplasma donde se desarrollan proyectos de investigación y conservación de semillas”, explica Eva Pastor.

La inauguración de la exposición tendrá lugar el jueves 27 de mayo, a las 19 horas en el Jardí Botànic de València.

,

Desplaça cap amunt