El festival de cinema i drets humans Humans Fest projecta aquesta setmana a València una estrena europea i un altre mundial

Es tracta de la pel·lícula de ficció La Pampa i el documental Bring it to the people, els directors del qual seran a la ciutat i participaran en sengles col·loquis

Divendres que ve dia 17 se celebrarà la tercera sessió gratuïta i a l’aire lliure de Humans Fest, que en aquest cas serà en el barri d’Orriols

El festival manté la seua programació de projeccions i activitats paral·leles fins al dissabte 18 de juny, inclusivament, i entrarà en la presó de Picassent

El Festival Internacional de Cinema i Drets Humans de València, Humans Fest, organitzat per Fundació per la Justícia, arranca una nova setmana plena de propostes, entre les quals destaquen l’estrena europea del llargmetratge de ficció La Pampa, dirigit per *Dorian Fernández *Moris, i l’estrena mundial del documental Bring it to the people, dirigit per Luis Palomino. Tots dos directors, a més, visitaran la ciutat i participaran en col·loquis després de les projeccions.

La Pampa conta la història de Reina, una adolescent que fuig dels abusos que ha patit en els campaments d’explotació sexual de la Pampa, al Perú, i part a la recerca de la seua família. El seu director és un dels cineastes més prolífics i coneguts en la indústria cinematogràfica d’aquest país.

Per part seua, Bring it to the people documenta l’inici de la vacunació contra la covid en els barris del sud-est de Queens (Nova York), mostrant el fenomen de la desinformació i el racisme en un context d’emergència sanitària. El seu director ha sigut Menció honorífica del Centre de Capacitació Cinematogràfica (CCC) de Mèxic i ha rebut diversos reconeixements internacionals per diferents treballs.

El documental de Luis Palomino, Bring it to the people, es projectarà en el MuVIM el dissabte 18 de juny, a les 18.30 hores, sent la prèvia a la clausura del festival. La pel·lícula La Pampa comptarà amb dues projeccions: la primera, el dijous 16 de juny, a les 22 hores, als Cinemes Babel; mentre que la segona serà el divendres 17 de juny, a les 20 hores, en la Plaça Jardí de l’Ermita del barri d’Orriols, on s’instal·larà una pantalla per a una sessió gratuïta i a l’aire lliure.

El bon acolliment del Cinema “a la fresca”

Aquestes sessions “a la fresca” són una de les principals novetats de Humans Fest en 2022, quan s’ha decidit portar el cinema sobre drets humans als carrers de la ciutat per a aconseguir a més ciutadania i facilitar la seua participació en el festival. De fet, més d’un centenar de persones van assistir a les projeccions organitzades en els barris de Patraix i de Natzaret durant el passat cap de setmana.

Una altra estrena a Espanya i molts col·loquis

Les projeccions de Secció Oficial es desenvoluparan durant tota la setmana en Cinemes Babel. Entre elles també destaca l’estrena a Espanya del llargmetratge de ficció Along the way, que la seua multipremiada directora, Mijke de *ong, també passarà per València. Així ho faran també les directores Roser Corella, Cèlia Novis i Anna F. Bofarull, els qui portaran els seus treballs Room without a view, Once upon a plau i Sinjar.

Aquesta última proposta, Sinjar, es podrà visionar el divendres dia 17 i comptarà amb un col·loqui molt complet, ja que la seua directora estarà acompanyada per la productora Marian Matachana i la reconeguda actriu Luisa Gavasa, qui compta amb un premi Goya i un premi Feroç en el seu poder. La pel·lícula narra fins a on estan disposades a arribar tres dones separades dels seus sers estimats, en diferents parts del món, amb motiu de la guerra.

Més participació, reflexió i denúncia

En la programació de Humans Fest també destaquen les activitats paral·leles, com la trobada del dimarts a la vesprada en el Col·legi Major Rector Peset, a les 18 hores, sobre el vídeo participatiu com a eina per a la defensa dels drets humans, quan un grup de persones migrants presentaran els curtmetratges que han realitzat en un taller audiovisual organitzat pel festival.

Així mateix, coincidint amb el 4t aniversari de l’arribada del Aquarius, Humans Fest ha previst una projecció amb posterior taula redona organitzada en col·laboració amb Metges Sense Fronteres. El treball triat és Libya: no escape from hell, un documental sobre la situació de les milers de persones refugiades que estan atrapades en els centres de detenció de Líbia, on viuen en condicions infrahumanes.

D’altra banda, el dimecres dia 15 al matí es presentarà Tu tries a la presó de Picassent, un treball documental realitzat per homes interns en la presó a partir d’un taller impartit per l’equip de l’agència Alberto Pla. Considerat seu oficial de Humans Fest, el centre penitenciari també acollirà seguidament dues projeccions de pel·lícules que formen part de la secció oficial.

Humans Fest se suma al moviment #Regularizaciónya

Humans Fest dedica la seua edició de 2022 al dret a la migració i al refugi des d’una perspectiva antiracista i de gènere. Per això, s’ha sumat al moviment estatal #RegularizaciónYA, que demanda reconéixer els drets de les persones migrants perquè puguen exercir una ciutadania plena. Així, en les diferents activitats del festival hi ha fulles de signatura per a adherir-se a aquesta iniciativa de justícia social.

El festival Humans Fest, organitzat per Fundació per la Justícia des de 2009, celebra la seua XIII edició gràcies al suport de la Generalitat Valenciana, l’Ajuntament de València, la Diputació de València i Caixa Popular; a més de la col·laboració de més de 30 organitzacions i entitats; com també un ampli equip de persones voluntàries. À Punt, la radiotelevisió autonòmica valenciana, és el mitjà oficial del festival.

,

Desplaça cap amunt