El documental de la Fundació Fontilles “Asha, històries de lepra i esperança” guanya el premi d’Igualtat en el festival sobre els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU

L’audiovisual, promogut per la centenària entitat valenciana que treballa per la salut de persones vulnerables i desateses, visibilitza l’experiència de dones índies que han superat la malaltia de la lepra, les seues seqüeles físiques i econòmiques, i el seu estigma social.

Documental Asha, de Fontilles

El documental Asha. Històries de lepra i esperança, impulsat per la Fundació Fontilles per a visibilitzar l’experiència de dones índies que han superat la malaltia de la lepra i el seu estigma, va guanyar ahir a la vesprada el primer premi de la categoria “Promovent la igualtat de gènere” del SDGs in *ction Film Festival.

El certamen, en el qual s’havien inscrit al voltant de mil obres procedents de 96 països, està organitzat pel Departament d’Assumptes Econòmics i Socials de Nacions Unides per a promocionar el treball de persones i organitzacions en el compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible. L’audiovisual, estrenat al gener de 2020, dirigit pel realitzador valencià Alberto Pla i finançat per la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, recull els testimoniatges de diverses dones que han patit lepra a l’Índia, així com el treball de prevenció, tractament, suport i inserció sociolaboral que desenvolupa Fontilles al país asiàtic.

Testimonis

El documental compta els testimoniatges de Ambika, mal diagnosticada d’un entumiment en mans i cames després de patir un avortament, i de Reshma, òrfena de pare des de molt xicoteta i treballadora com a empleada de llar des dels 9 anys; ambdues han rebut atenció mèdica, suport educatiu per als seus fills i suport comunitari per a la seua inserció sociolaboral per part de Shanta Jeeva Jyothi, soci local de Fontilles. També de Jayalaksmi, obligada a casar-se amb 13, mal diagnosticada amb 14 després de detectar-se unes taques a la cama, i repudiada pel seu marit i la seua família després de conéixer el diagnòstic. Les tres han superat la malaltia i l’estigma gràcies al seu esforç i amb el suport d’algun dels projectes de la fundació.

La lepra a l’Índia

Amb entorn d’un 17% de la població mundial, l’Índia va concentrar en 2019, últim any dels quals es disposen dades, el 56% de les deteccions de nous casos de lepra. D’acord amb les estadístiques de l’Organització Mundial de la Salut, el país va informar de l’aparició de 114.451 registres durant aquest any, enfront dels 202.185 comunicats en tot el planeta. No obstant això, des que en 2005 va declarar la malaltia eliminada, el govern indi ha deixat de dedicar recursos a les campanyes de prevenció i detecció precoç. A més, pese tindre la mateixa probabilitat de contagiar-se de la malaltia o fins i tot major pels rols de gènere, només el 39% de les deteccions (44.877 casos) va correspondre a dones, la qual cosa evidencia una bretxa de gènere en l’accés primerenc al diagnòstic.

Els projectes

La Fundació Fontilles desenvolupa durant 2021 al país asiàtic 14 iniciatives, de les quals es beneficien al voltant d’1.379.000 persones desateses i vulnerables. Els projectes comprenen accions de detecció de la lepra, tractament de nous casos, prevenció de la discapacitat, rehabilitació física i socioeconòmica, formació de personal sanitari, suport educatiu, i promoció del dret de la dona a la participació i a l’ocupació digna.

Asha. Històries de lepra i esperança va ser rodat per un equip de quatre persones, que va romandre en diferents zones rurals i urbanes de l’Índia durant tres setmanes el mes d’agost de 2019.

Sobre Fontilles

Fontilles és una fundació que treballa per la salut de les persones més vulnerables i desateses, labor que va començar amb l’obertura del seu sanatori, en 1909, en el municipi de la Vall de Laguar (la Marina Alta, Alacant). La institució va tindre un paper fonamental en l’eliminació de la lepra a Espanya, experiència que ha exportat a altres països on la malaltia encara no ha sigut erradicada.

En l’actualitat, la labor de la fundació parteix d’un enfocament local, oferint atenció sanitària a persones majors dependents i persones discapacitades i malalts crònics a través del Centre Geriàtric Borja i de l’Hospital Ferrís; fins al global, a través de projectes de cooperació internacional, oferint atenció integral a persones afectades per lepra i altres malalties oblidades, així com facilitant el desenvolupament i la millora sanitària i de les seues condicions de vida.

,

Desplaça cap amunt