El Dia Mundial del Comerç Just convida a la ciutadania a conéixer productes que li senten bé a tothom

Sagunt i el Camp de Morvedre s’uneixen al Dia Mundial del Comerç Just el dissabte 13 de maig amb degustacions gratuïtes. Amb aquesta celebració recorden que el café, el cacau, el sucre, el te o la roba de Comerç Just, lluiten contra les condicions abusives de treball i respecten el medi ambient.

Sota el lema “El Comerç Just fa que tothom és trobe bé”, el Camp de Morvedre s’unirà a la celebració del Dia Mundial del Comerç Just dissabte que ve 13 de maig, amb un programa d’activitats, que ha sigut organitzat per la Tenda de Tot el Món, associació que enguany celebra 25 anys. Amb aquesta jornada, les organitzacions de Comerç Just volem cridar l’atenció de les persones consumidores davant les condicions abusives de treball, l’explotació infantil o la destrucció de boscos que s’amaguen darrere de productes quotidians com el café, el cacau, el sucre, el te o la roba. Així mateix, recordem que els productes de Comerç Just garanteixen els drets laborals i humans i respecten el medi ambient. A través de la web interactiva www.lesientabienatodoelmundo.org la ciutadania pot conéixer aquestes realitats i participar en aquesta iniciativa.

Degustacions gratuïtes

Des de Sagunt ens unim a la iniciativa promoguda per la Coordinadora Estatal de Comerç Just amb motiu del seu Dia Mundial, així en LA TENDA DE TOT EL MÓN en passatge Vicente Moliner 4 del Port de Sagunt, igual que en la resta de botigues de Comerç Just de l’estat, convidarem a la ciutadania a provar els seus productes de manera gratuïta el dissabte 13 de maig en horari de 10.30 a 14:00h.

Per a fer extensible el missatge, l’equip de la-tenda també oferirà la degustació de productes de Comerç Just, com els nostres Cafè Morvede i Cacau Morvedre, en el Mercat del Port de Sagunt.

I a Sagunt en els racONets que organitza l’associació SAGUNT reVIU, al carrer Verónica-Ciutat Vella, de 12.30 a 14:*30h, una mostra d’art com a motor de canvi social.

A la vesprada es podrà degustar i conéixer el Comerç Just en la nova edició del festival FesCamp, a Benifairó de les Valls, a partir de les 19:30h en Pla de l’Era.

Totes les persones que s’acosten a les degustacions durant el Dia Mundial del Comerç Just poden participar en el sorteig d’una cistella amb productes de Comerç Just valorada en 100 euros. Només cal fer-se una foto amb algun producte per a pujar-la a Instagram amb l’etiqueta #FAQUETOTHOMESTROBEBÉ.

Durant la segona quinzena de maig també s’ofereix als centres educatius de la comarca la possibilitat de realitzar visites a la Tenda de Tot el Món, on es podrà conéixer el Comerç Just a través d’un esmorzar gratuït per a l’alumnat.

El Comerç Just li senta bé a tothom

Pobresa, condicions de treball abusives, preus molt per davall de costos, que deixen salaris allunyats del mínim legal, explotació laboral infantil o degradació del medi ambient són algunes de les problemàtiques que s’amaguen darrere del café, te, sucre, xocolate o roba. Aquests productes, que generen ingressos milionaris per a unes poques empreses, tenen en comú que la seua producció es desenvolupa principalment en països d’Amèrica Llatina, Àsia o Àfrica. La desigualtat en el repartiment dels beneficis al llarg de tota la cadena de producció, és un altre dels trets que comparteixen

En el café, per exemple, un producte que genera uns 200.000 milions de dòlars a l’any, a Uganda, els llauradors i les llauradores reben el 6% del preu final del producte, mentre que l’empresa multinacional rep el 50%. Una cosa similar ocorre en el cacau: en els dos principals països productors, Ghana i Costa d’Ivori, les famílies *cacaocultoras reben un 40% menys del preu que haurien de cobrar per a poder cobrir costos i tindre una vida digna.

L’explotació laboral infantil és una altra de les problemàtiques comunes a aquests productes. En les plantacions de cacau, només en aqueixos dos països, més de 1,5 de menors treballen fent tasques perilloses com manipular químics o usar matxets.

D’altra banda, la recollida de canya de sucre (també coneguda com la “planta de la misèria”), o del te amaga situacions de semiesclavitud heretades dels períodes colonials. En el cas del tall de canya, un treball especialment dur, majoritàriament es continua realitzant de manera manual atés que la mà d’obra resulta tan barata que a les empreses no els compensa invertir en mecanització. Aquest treball se sol realitzar a ple sol, amb altes temperatures, pocs descansos i escassa aigua potable. De fet, a Centreamèrica, 6 de cada 10 jornalers de canya de sucre han patit malalties a causa de la calor durant la jornada laboral.

En les plantacions de te, la majoria dels seus treballadors i treballadores descendeixen de famílies llauradores pobres que van ser reclutades com a esclaves fa més de 150 anys. El seu salari mitjà en les principals regions productores de l’Índia és de menys de la meitat del salari mínim d’un treballador agrícola no qualificat.

La indústria tèxtil, a més de ser la segona més contaminant després del petroli, també consolida la pobresa: el 75% de la mà d’obra està en països asiàtics. En l’actualitat, els salaris mínims vigents en ells en aquest sector no són suficients per a cobrir les necessitats humanes bàsiques.

Davant això, els productes de Comerç Just garanteixen el respecte als drets laborals i humans, salaris i condicions dignes, prohibeixen l’explotació infantil, aposten per la igualtat de gènere i són produïts amb tècniques respectuoses amb la terra i l’entorn natural. El café, el cacau, el sucre, el te o la roba són els productes més significatius d’aquest model comercial que va nàixer en els anys 60 i hui és present en més de 70 països.

Gràcies

Aprofitem per a agrair les nombroses mostres d’afecte i acompanyament rebudes en l’associació, en el trist comiat de la nostra estimada companya Anna Escrihuela. Ens quedem amb la seua llum, el seu exemple de compromís i treball, i el seu etern somriure.

+ info en:
www.la-tenda.org

www.lesientabienatodoelmundo.org

www.comerciojusto.org

www.cvongd.org

Desplaça cap amunt