El coronavirus ofega, sanitària i econòmicament, als més vulnerables a l’Índia

Fins al moment, Mans Unides ha aprovat 6 accions d’emergència per import de 285.000 euros per a fer front a les necessitats derivades d’aquesta segona ona de coronavirus a l’Índia.

Els projectes contribuiran a la millora dels serveis d’hospitals col·lapsats amb generadors d’oxigen, llits d’UCI, respiradors, monitors i fins a una cuina mòbil per a poder donar menjar calent a les persones hospitalitzades.

Germana María Goretti, directora de l’hospital Sant Ignasi en Karnataka: “els pròxims mesos són desafiadors i una seriosa preocupació. Necessitem prendre mesures enèrgiques per a fer front a aquestes emergències i les seues seqüeles per a la nostra població rural de zones i llogarets remots”.

Ramón Álvarez, coordinador de projectes de Manos Unidas a Àsia: “La nostra por radica ara en el fet que als països en els quals una gran part de la població ja està sent vacunada, creguen que el coronavirus és alguna cosa del passat, quan encara és una amenaça per a la vida de milers de milions de persones en el món”.

Setmanes després de les primeres alertes, l’Índia segueix completament desbordada per la segona ona de coronavirus. Segons els últims informes, el número de contagiats ascendeix a quasi 26 milions i els morts superen els 4.000 cada dia.

“En un país amb més de 1.300 milions d’habitants, aquestes xifres, per doloroses que resulten, podrien semblar poc significatives si no fora perquè la pandèmia ha desbordat per complet els sistemes sanitaris i ha fet malbé la ja de per si mateix precària situació econòmica de milions de persones”, explica Ramón Álvarez, coordinador de projectes de Manos Unidas a Àsia. “En Manos Unidas portem més de 60 anys treballant a l’Índia i poques vegades hem percebut tanta angoixa en les comunicacions que rebem dels nostres socis locals com les que ens estan arribant en aquesta segona ona de pandèmia”, assegura Álvarez.

Fins al moment, Mans Unides ha aprovat 6 accions d’emergència per import de 285.000 euros per a fer front a les necessitats derivades d’aquesta segona ona de coronavirus a l’Índia. “Amb aquests projectes, a més de proveir de kits d’aliments, higiene i medicaments a les persones més necessitades, contribuirem a la millora dels serveis d’hospitals col·lapsats amb generadors d’oxigen, llits d’UCI, respiradors, monitors i fins a una cuina mòbil per a poder donar menjar calent a les persones hospitalitzades”, descriu el coordinador de projectes de Manos Unidas a Àsia.  Consulta ací les emergències aprovades fins ara.

Els projectes donen resposta a les necessitats que ens estan arribant des dels hospitals i centres sanitaris gestionats pels nostres socis locals.

Falta d’oxigen

“Des de l’Hospital Rural en Brahmapuri ens van escriure dient-nos que disposen de 80 bombones d’oxigen llogades, però que han d’anar a emplenar diàriament a 130 km de distància –explica Álvarez- i, en aqueix interval, la majoria dels pacients ingressats han de romandre sense oxigen a l’espera que tornen, amb els riscos que suposa en el seu estat de salut. La màquina generadora d’oxigen permetrà mantindre amb vida a unes 40 persones cada dia”.

Des del Christ Hospital, localitzat en el districte de Chandrapur, en l’estat de Maharashtra, un dels més castigats per la segona ona de la pandèmia, el pneumòleg Ganesh Kaurase afirma que les instal·lacions han arribat al límit de la seua capacitat. “Ja no podem atendre els pacients perquè no tenim llits i la situació és desesperant. Necessitem recursos per a ampliar les nostres instal·lacions”, assegura.

Per al pneumòleg indi, ara és prioritari que les persones sense recursos, o que no puguen arribar a l’hospital, reben oxigene:

“L’hospital administrarà oxigene gratis a les persones necessitades que no puguen accedir a un llit per a rebre el tractament.  D’aquesta manera, podran aguantar amb l’oxigen”, explica.

El centre hospitalari està habilitant amb llits i punts d’oxigen les instal·lacions del centre parroquial annex perquè més persones puguen tindre accés a l’oxigene, que s’aconseguirà gràcies a l’aportació de Manos Unidas.

Trasllats de pacients

La germana María Goretti, directora de l’hospital Sant Ignasi, en Karnataka, manifesta, també, la seua preocupació per l’escassetat de material mèdic en un centre sanitari en el qual el nombre de pacients amb Covid s’incrementa cada dia. Per a la religiosa, una altra de les principals dificultats a les quals s’enfronten en aquests moments, és la de traslladar als pacients més malalts a hospitals amb més recursos: “Aquest és ara un dels nostres desafiaments, perquè, en algunes ocasions, els pacients han mort durant el trasllat”, explica la religiosa.

Encara que per a la germana Maria Goretti, el major repte està en com evitar la propagació del virus a la zona rural, on habita el 70% dels més 1.300 milions d’indis. “Durant el primer brot de coronavirus, en les mega ciutats índies es van dur a terme importants campanyes de conscienciació que van posar a la població en guàrdia. Però l’Índia rural es resisteix als esforços que està fent el govern per a contindre el virus. En molts llogarets, ningú porta màscares ni existeix el distanciament social. La gent es nega a fer-se la prova i amaga als seus malalts. Moltes persones es comporten com si no hi haguera coronavirus”, lamenta la religiosa.

L’estat de Karnataka també té la taxa de positivitat més alta i una clara indicació de com la pandèmia s’està movent dels grans centres urbans a les regions rurals. La directora de l’hospital Sant Ignasi assegura que “els pròxims mesos són desafiadors i una seriosa preocupació. Necessitem prendre mesures enèrgiques per a fer front a aquestes emergències i les seues seqüeles per a la nostra població rural de zones i llogarets remots”.

“Malgrat haver perdut quasi tota l’atenció mediàtica i que, a Occident, la pandèmia sembla estar ja sota control, la situació a l’Índia i en molts altres països continua sent extremadament greu. La nostra por radica ara en el fet que als països en els quals una gran part de la població ja està sent vacunada, creguen que el coronavirus és alguna cosa del passat, quan encara és una amenaça per a la vida de milers de milions de persones en el món; persones que, en la seua majoria, no tindran, ni remotament, les capacitats per a fer front al virus que vam tindre nosaltres”, explica Ramón Álvarez.

Mans Unides té oberta un compte d’emergència (ES42 0049 6791 7420 1600 0102) per a fer front a les peticions d’ajuda que rep dels països en els quals treballa. Segons explica el coordinador de projectes de Mans Unides a Àsia, “ara mateix l’Índia és la nostra prioritat, però no podem pensar que això ha acabat i llavar-nos les mans. Desgraciadament, la pandèmia continuarà mentre la major part de la població mundial no estiga vacunada i és el nostre deure continuar acompanyant als més desfavorits”.

,

Desplaça cap amunt