El procés de la reforma de Cooperació Espanyola, després de l’aprovació de la nova llei, comença a materialitzar-se en accions concretes. El dilluns, 29 de juliol, es va celebrar el segon ple de l’any del Consell de Cooperació on es van aprovar tres dictàmens de summa importància. Tres dictàmens aprovats per unanimitat que conjuguen una valoració general positiva de la Comunicació 2024, l’Estatut de la AECID i el Real decret de Subvencions amb una profunda anàlisi crítica i un bon nombre de recomanacions constructives que confiem puguen ser incloses en els seus processos de tramitació final.
En primer lloc, s’ha aprovat per unanimitat el Dictamen sobre la proposta de Reial decret pel qual es regulen les subvencions i ajudes en l’àmbit de la cooperació per al desenrotllament sostenible i la sostenibilitat global, col·loquialment conegut com a Reial decret de Subvencions. Un dictamen que ha sigut liderat per la Coordinadora. La valoració de la proposta d’RD presentada per l’administració és molt positiva. El Consell de Cooperació considera que, de ser finalment aprovada en estos termes pel Consell de Ministres, permetria desburocratitzar significativament la cooperació que es realitza mitjançant les subvencions a diferents actors socials, en particular a ONGD i organitzacions locals. A més, el Consell urgix al fet que els Ministeris implicats en la seua tramitació tinguen en compte les recomanacions expressades i que la seua aprovació siga ràpida. En el propi Ple el Director de la AECID ha transmés la intenció d’incloure en la redacció final del Reial decret una bona part de les propostes específiques realitzades en el dictamen.
En segon lloc s’ha tractat el dictamen de la Comunicació 2024, el document que planteja les prioritats de la Cooperació Espanyola per a l’any 2024 i informa de les principals accions a ser desenrotllades. El Consell ha valorat la seua qualitat i alineament amb les prioritats de la Llei de Cooperació, però torna a insistir que les Comunicacions Anuals es presenten a l’inici de l’any, donat el seu caràcter planificador i anticipatori. El Consell ha recomanat també incloure per a futurs exercicis un major detall pressupostari (del qual esta Comunicació manca) i suggerix que es desenrotllen dos objectius més com a prioritaris en la Comunicació 2025: l’Educació per a la Ciutadania Global i la Coherència de Polítiques.
En tercer lloc, s’ha aprovat per unanimitat, després d’un ric debat, el dictamen sobre la proposta de Reial decret d’Estatut de l’Agència Estatal “Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament”. Existix una satisfacció general pel contingut de l’Estatut, però també un lògic grau d’incertesa sobre si el Contracte de Gestió de la AECID, que està treballant-se en paral·lel, tindrà l’ambició suficient per a fer possible la tan necessària refundació de la AECID i vindrà acompanyat d’un substancial increment pressupostari, de personal i de capacitats especialitzades. Per tant, les recomanacions del Consell s’han centrat en: i) la importància de garantir que en les direccions i subdireccions de la nova Estructura es veja reflectit el reforç de temes clau com com la Cooperació Feminista o l’Educació per a la Ciutadania Global, ii) la necessitat de fer un pas en la participació dels actors socials en la governança de la AECID, i iii) la importància que el nou Contracte de Gestió de la AECID siga ambiciós i garantisca l’increment dels recursos de la mateixa en termes de personal, capacitats i estructura, especialment quant als departaments i unitats necessàries dins de les subdireccions.
Així mateix, s’ha aprovat el Pla de Treball per al segon semestre de l’any que preveu desenrotllar, entre altres, treballs dirigits a establir una senda pressupostària per a aconseguir una AOD del 0,7% en 2030, contribuir a la posició espanyola en la IV Conferència de Finançament per al Desenvolupament, i preparar i presentar públicament un balanç del treball del Consell de Cooperació en les seues quasi 30 anys de vida com a part del seu trànsit al nou Consell Superior de Cooperació.
Finalment, el Ple va servir també per a celebrar l’aprovació final en el Consell de Ministres el dia 23 de juliol del VI Pla Director de la Cooperació Espanyola 2024 – 2027 i del Real decret de les Persones Cooperants. Tots dos, elements decisius en la reforma del Sistema de Cooperació espanyol i que s’han enriquit després dels Dictàmens que en el seu moment va realitzar el Consell de Cooperació. Les millores que suposa este nou Estatut per a les persones cooperants seran significatives. L’aprovació del Pla Director serà clau per al desenvolupament d’una cooperació realment transformadora que, entre altres, permetrà avançar en el desenvolupament d’estratègies geogràfiques i sectorials, com la de cooperació feminista, dret a l’alimentació o educació per a la ciutadania global.
Des de La Coordinadora volem subratllar la qualitat del treball realitzat per part del Consell de Cooperació i la contribució positiva de tots els actors que formen part del mateix perquè això siga possible.
Al setembre seguim, si cap amb més força, que queda molta faena per davant.
*Nota final: Els Documents als quals es fan referència podran trobar-se pròximament en la Web del Consell de Cooperació.