El Congrés dels Diputats aprova una Proposició no de Llei en suport al Procés de Pau a Colòmbia impulsada, entre altres, per entitats valencianes

S’insta el Govern d’Espanya a mostrar el seu suport polític i financer a les institucions colombianes per a garantir que es compleixen els acords del Procés de Pau a Colòmbia.

La proposta va ser impulsada per un grup d’entitats dedicades a vetlar per la protecció de drets a Colòmbia i reivindicar “l’important paper de les dones en els processos de pau”.

La comissió d’Afers exteriors ha aprovat, amb 20 vots a favor, 14 en contra i 1 abstenció, la Proposició no de Llei (PNL) impulsada per Atelier ONGD i Moviment per la Pau-MPDL per a instar el Govern central a “continuar manifestant el seu total suport a la implementació integral de l’acord de Pau amb la participació de les comunitats i de les organitzacions colombianes”, tal com es manifesta en la proposta.

Així mateix, en la PNL aprovada el 29 de juny es demana al Govern d’Espanya que faça costat a les institucions públiques, i especialment al Sistema Integral de Justícia, Reparació i Garantia de No Repetició (SVJRNR), pilar fonamental del Procés de Pau. A més, se li sol·licita que cride a garantir el seu funcionament i independència per a cerciorar-se del reconeixement dels drets de les víctimes del conflicte armat. I especialment, l’accés de les víctimes de violència sexual a la justícia.

Investigació de delictes contra defensores

En la mateixa línia, s’insta el Govern d’Espanya a entaular diàleg amb el Govern de Colòmbia sobre la importància de la independència de la Justícia perquè es duguen a terme les investigacions necessàries per a condemnar als responsables dels delictes i assassinats de persones defensores de drets humans, líders i lideressas socials i excombatents de les FARC-EP.

També es demana al Govern d’Espanya concretar el seu compromís amb les resolucions de Nacions Unides relatives a l’important paper de les dones en els processos de pau mitjançant suport financer i polític a les organitzacions de dones de Colòmbia i entitats públiques responsables de la implementació de l’Acord en matèria de gènere.

Acord de pau

La brutalitat de la Força Pública viscuda durant les protestes socials de l’Atur Nacional a Colòmbia fa encara més evident la importància del suport del Govern d’Espanya al Procés de Pau per a transitar cap a un país més igualitari i democràtic. Tal és així que no és la primera vegada que es demanen accions urgents. De fet, les Corts Valencianes van aprovar el passat 8 de juny una PNL en suport al Procés de Pau a Colòmbia amb compromisos similars al text aprovat en el Congrés dels Diputats.

Ja han passat més de quatre anys de la signatura de l’Acord de Pau a Colòmbia, no obstant això, la desacceleració en la seua aplicació, la presència cada vegada més activa de grups armats il·legals i els repunts de violència evidencien la urgència de combatre la situació de violència estructural i sociopolítica, i la crisi humanitària amb un ferm suport internacional com el del govern espanyol.

Entitats impulsores

Aquesta proposta ha sigut impulsada per un grup d’entitats, entre les quals es troben *Atelier *ONGD, Moviment per la Pau-MPDL, Brigades Internacionals de Pau (PBI) i la Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia. Atelier ONGD i MPDL duen a terme conjuntament el Programa de Cooperació “Dones construint en pau: una aliança per a la protecció, participació i accés a la veritat i la justícia a Colòmbia”, al costat de tres organitzacions de dones de Colòmbia -SISMA Dona, Corporació Humanes i Xarxa Nacional de Dones-.

Aquestes últimes organitzacions, tant les d’Espanya com les de Colòmbia, formen part de la plataforma internacional “Mesa de Suport a la Defensa dels Drets Humans de les Dones i la Pau a Colòmbia”, integrada per una quinzena d’organitzacions.

Per a més informació:

Julia Garrido López
Comunicació Atelier ONGD
info@ongdatelier.org

687120119

, ,

Desplaça cap amunt