El Comerç Just davant un any electoral

La normativa sobre diligència deguda, el reglament sobre “la desforestació importada” i les mesures enfront de l’emergència climàtica, claus en l’agenda d’incidència política del moviment de comerç just en el pròxim cicle d’eleccions.

2023 es presenta com un any marcadament electoral. En primer lloc, el diumenge 28 de maig se celebraran les eleccions municipals i autonòmiques (en totes les autonomies excepte a Catalunya, Galícia, País Basc i Castella i Lleó). El segon semestre de l’any estarà marcat per les eleccions generals, que previsiblement es convocarien a final d’any.

Davant aquest escenari, la Coordinadora Estatal de Comerç Just, que ja treballem en incidència política, en 2023 reforçarem aquesta línia d’acció.

La incidència política és una de les àrees essencials de treball per al moviment del Comerç Just. Sense ella no seria possible avançar cap a la justícia global i la lluita contra les desigualtats i la pobresa, que és la nostra finalitat última.

Agenda d’incidència

En incidència política, estem treballant en aquests àmbits:

–  Normativa de deguda diligència: la CECJ formem part de la Plataforma per Empreses Responsables, l’objectiu de les quals és aconseguir el desenvolupament d’una llei estatal que garantisca la protecció de les persones i el medi ambient en qualsevol lloc del planeta en l’acció de les empreses al llarg de tota la seua cadena de subministrament. Països com França o Alemanya ja compten amb una llei similar. En l’àmbit europeu, la CECJ i el moviment del Comerç Just estem treballant en relació a la proposta de directiva que està desenvolupant la Comissió Europea.

–   Reglament sobre l’anomenada “desforestació importada”: la CECJ ens hem sumat a les iniciatives promogudes per les organitzacions de l’Aliança Zero Desforestació per a demanar una major ambició en el reglament europeu que regula la tala d’arbres en tercers països relacionada amb el cultiu de productes que es consumeixen a la Unió Europea, com a cacau o café, entre altres. El Reglament es va aprovar en 2022, i en molts aspectes han quedat recollides les demandes que plantejàvem, però altres han quedat fora*.

–   Davant l’emergència climàtica, el moviment de Comerç Just venim plantejant diverses demandes i propostes en les últimes edicions de les Cimera del Clima. Entre elles, que es reconega que la dimensió social i humana del canvi climàtic i la relació entre la pobresa i la crisi ambiental o la necessitat ampliar el finançament perquè les xicotetes organitzacions agrícoles puguen combatre els efectes del canvi climàtic.

Un altre model comercial i econòmic

A més de continuar treballant en aquests àmbits, en 2023 la CECJ incidirem en la importància de promoure un altre model comercial i econòmic que prioritze els Drets Humans i la cura del medi ambient enfront dels interessos comercials.

D’altra banda, volem que des de les institucions públiques i representants polítics es reforce la potenciació de models de producció i consum que incorporen els valors socials, humans i ambientals. També destacarem la importància del Comerç Just com a aliat per a l’avanç dels Objectius de Desenvolupament Sostenible. Finalment, destaquem la necessitat de contribuir a la conscienciació de la ciutadania en la importància del consum responsable i crític.

*Consulta ací la valoració del Reglament de desforestació per part de les organitzacions de Comerç Just.

, , ,

Desplaça cap amunt