El Centre d’Estudis Rurals i d’Agricultura Internacional (CERAI) complix 30 anys de vida, i el dissabte, 22 de juliol, va organitzar un esdeveniment obert a la ciutadania per a celebrar-lo. L’acte va tindre lloc en Horts de l’Animeta, a Quart de Poblet (València), i va reunir nombroses persones de l’àmbit social, educatiu, activista i polític. L’organització va dissenyar una jornada festiva, que va comptar amb la col·laboració de l’Ajuntament de Quart de Poblet, dirigida a públics de totes les edats. Va generar diversos espais per a afavorir la trobada, l’intercanvi i la celebració amb totes les persones assistents a la festa.
A partir de les 18 hores de la vesprada, va començar l’esdeveniment en Horts de l’Animeta, un lloc molt significatiu per a l’entitat, ja que el seu naixement va ser a partir d’un dels seus projectes. Este va incloure: un tast de tomaques, a càrrec d’Horta Cuina, una iniciativa de CERAI que es consolida any rere any i està dirigida a facilitar una alimentació saludable, sostenible i de qualitat basada en l’aposta per la producció agrària de l’Horta de València; un tast de vins, a càrrec d’Oxfam Intermón, Cellers Urbans i La Dinamo; degustació de menjar marroquí, a càrrec del restaurant Marrakech; una taula d’intercanvi de llavors, dinamitzada per les tècniques de CERAI; un espai infantil, a càrrec del grup de l’Animeta; i una exhibició de Dabke, dansa tradicional palestina, a càrrec de Veus per Palestina, després de la qual totes les persones assistents van corejar un reivindicatiu “Palestina lliure”.
A més, durant tota la jornada les persones assistents a la celebració van poder recórrer tres exposicions: ‘Cultivant alternatives a Mauritània’, amb fotografies de Pablo Santana; ‘Quan cuine pense en tu!’, mostra que visibilitza al personal de cuina i ‘Una llavor a l’escola’, exposició estructurada amb panells didàctics per a l’aula o l’hort escolar.
La música de l’esdeveniment va arribar de la mà de Ataxía, amb la col·laboració especial de Salma Al Hakim de Veus per Palestina. La formació, sorgida en 2011, va fer gaudir a les persones assistents d’un espectacle compost de peces pròpies, cançons tradicionals i temes de rebétiko, gènere grec cantat i ballat que pel seu origen marginal i temàtica té unes certes semblances amb el tango, el raï o el fado, i que va sorgir a Grècia a la fi del segle XIX i principis del XX.
La fi de festa el va posar DJ Missbashful, que des de Mallorca va portar a la ciutat del Túria, una selecció musical fresca i divertida.
3a edició dels Premis Llavors pel canvi
En l’esdeveniment, Edurne Caballero, que en el matí va revalidar la seua presidència en l’Assemblea General, va destacar com l’arrel de l’organització continua intacta i ha prevalgut en les últimes dècades en cada projecte, iniciativa o col·laboració desenvolupada per l’entitat. “Des de l’origen, el nostre treball s’ha construït des del paradigma de l’agroecologia i la sobirania alimentària que perseguix un desenvolupament ecològicament sa, econòmicament viable, socialment just i culturalment adaptat. CERAI desenvolupa projectes i iniciatives que busquen secundar i promoure transicions agroecològiques per a millorar els mitjans de vida de les comunitats rurals i el desenvolupament de cadenes productives i alimentàries que asseguren l’accés universal a una alimentació justa i sostenible”.
Amb motiu d’esta celebració, l’organització va entregar els premis ‘Llavors pel canvi’. “Volem ser una llavor per al canvi, una organització que acompanye, que incidisca políticament, que recolze en els processos que ja estan construint el món rural en el qual creem. Volem ser un espai en el qual puguen germinar propostes per a la transformació personal, local i global.”
Enguany, l’organització ha reconegut la trajectòria de dos persones inspiradores i referents: Lola Raigón, doctora en Enginyeria Agrònoma i catedràtica de l’Escola Universitària de la Universitat Politècnica de València (UPV), en l’actualitat és vicepresidenta de la Sociedad Española de Agricultura Ecológica (SEAE); i Cesáreo Esteban, agricultor i president de l’Asociación Albar i del Convivium de Slow Food «El Rincón de la Biodiversidad» que treballa per la defensa, conservació i recuperació de la biodiversitat natural i cultivada, de la seua cultura a la comarca del Racó d’Ademuz.