La situació de guerra a Ucraïna se sumix en l’oblit col·lectiu després d’irrompre en l’escena mediàtica la gran catàstrofe humanitària que està vivint també la població en la Franja de Gaza. No obstant això, es complixen ja dos anys de la invasió russa a Ucraïna que deixa pel camí a més de 14 milions de persones amb les seues vides trencades i que necessiten assistència humanitària urgent. Farmamundi i Gender Bureau continuen treballant juntes a les regions de Sumy i Poltava per a reduir l’impacte que el conflicte armat té en la població i reforçar l’atenció a la salut mental.
L’esperança d’una solució pacífica
En una entrevista realitzada durant la seua visita a València, Tetiana Konovalova, assistent executiu de Gender Bureau, la nostra sòcia local en terreny des de l’inici de la guerra, explica que, malgrat la por, la incertesa i la tristesa, continuen tenint esperança. “Sembla que ara amb la guerra ja no tenim vida quotidiana. Cada dia és totalment diferent i depenem del número d’alertes antiaèries que s’activen durant el dia. I la nostra ciutat natal, Poltava, es troba molt prop de la frontera, a uns 100 km d’on s’està lluitat”.
Quant a la distribució d’aliments i altres productes de primera necessitat, Tetiana conta que intenten ajudar a les comunitats, “no sols a les persones que viuen en les grans ciutats, sinó en els assentaments i xicotets pobles. O arrepleguen ells l’ajuda directament en les nostres oficines o els donem uns vals perquè vagen directament a la botiga”.
Al final de l’entrevista, Tetiana mira fixament a la cambra i amb tristesa somia en veu alta: “La solució pacífica és el canvi que esperem i que tant anhelem, però és difícil saber si ocorrerà, quan i com. Hi ha esperança, però és difícil saber-ho”
Fins a desembre de 2023 el número de població desplaçada interna a les regions de Poltava i Sumy, segons l’Organització Internacional per a les Migracions (OIM), superava les 260.000 persones, de les quals, el 61% són dones, el 39% homes i el 4% persones amb discapacitat reconeguda.
Reforçar l’atenció a la salut mental
Al costat de Gender Bureau i la Generalitat Valenciana s’està prioritzant la protecció i recuperació de la població desplaçada interna a les províncies de Poltava i Sumy, enfortint l’atenció a la salut mental i posant el focus en les dones, adolescents i menors. En total, esta nova iniciativa es dirigix a 15.545 persones (6.486 dones i 7.770 xiquets i xiquetes) i cerca “reduir l’impacte del conflicte armat i del desplaçament prolongat en la salut mental de les persones més vulnerables i la restitució dels seus drets. També promoure processos d’inclusió socioeconòmica i satisfer necessitats de manera autònoma, principalment en salut i alimentació”, relata la responsable d’Acció Humanitària de Farmamundi, Tania Montesinos, que ha mantingut una reunió amb l’equip de Gender Bureau a València.
Finalment, s’enfortixen els mecanismes de protecció, participació i rendició de comptes a la població, augmentant la informació, educació i conscienciació de la ciutadania valenciana des de l’enfocament local-global.
Dotació de 110 tones de medicaments a hospitals
Farmamundi ha treballat a Ucraïna en dos grans línies des de l’inici de la guerra. Amb els subministraments de medicaments i material sanitari i mitjançant l’acció humanitària directa al país, de la mà de les ONG locals Gender Bureau, IDC i Law Center of Advocate.
Fins a la data hem subministrat més de 110 tones en més de 200 enviaments, 31 d’elles només en 2023. Destaca l’enviament de 45 kits sanitaris interinstitucional d’emergències (IEHKS). Estos kits contenen medicaments, material sanitari i equips essencials per a atendre unes 10.000 persones durant 3 mesos i estan dissenyats per a usar-se en la fase inicial d’una situació d’emergència.
Tots els subministraments es realitzen respectant la llista de necessitats de medicaments que ens faciliten les autoritats sanitàries ucraïneses i complint totes les normes de qualitat exigides per les autoritats europees. Estem parlant de medicaments, i per això hem de garantir que les donacions siguen adequades i complisquen totes les normes.
En estos dos anys de treball conjunt a Ucraïna amb Gender Bureau, IDC i Law Center of Advocate més de quatre milions de persones han rebut assistència humanitària urgent.