“Dones Visibles” presenten un diagnòstic sobre el dret a la salut de les dones en el territori rural valencià

Un grup de 40 dones de les comarques del Racó d’Ademuz i La Plana d’Utiel-Requena participen en aquesta iniciativa impulsada per Farmamundi i la Generalitat Valenciana

Un grup de 40 dones de les comarques del Racó d’Ademuz i La Plana d’Utiel-Requena han participat en la iniciativa ‘Dones visibles en el territori rural valencià’ per a analitzar els obstacles i les oportunitats que tenen per a exercir el seu dret a la salut. Les persones que viuen en el medi rural s’enfronten a múltiples desafiaments, com la despoblació, la desocupació, la falta d’accés a recursos, l’afebliment de la infraestructures i serveis soci sanitaris, l’envelliment i la soledat no desitjada. A aquests se sumen les dificultats específiques que pateixen les dones per la seua condició de gènere o per ser dones migrants. Aquesta iniciativa de Farmamundi és finançada per la Generalitat Valenciana, i ha comptat amb la col·laboració de diferents entitats socials i institucions de les seues comarques.

Diagnòstic i mapatge de fonts de salut

Com a resultat de dos anys de treball, les dones han elaborat un diagnòstic participatiu que recull les problemàtiques que afecten la seua salut i benestar, així com les seues propostes per a millorar-les. A més, han realitzat un mapatge dels recursos i fonts de salut (actius) que existeixen en els seus territoris i que contribueixen a la seua qualitat de vida.

El diagnòstic s’ha presentat a Utiel i a Ademuz en dos actes als quals han assistit autoritats locals, representants de les entitats soci sanitàries i les dones participants. “El document pretén ser una eina per a sensibilitzar a la ciutadania sobre la realitat de les dones rurals valencianes i per a incidir en les polítiques públiques que garantisquen el seu dret a la salut i el benestar”, ha comentat la tècnica d’Educació de Farmamundi responsable d’aquesta iniciativa, Soraya Moret.

 

Durant les presentacions també es van projectar dos audiovisuals coprotagonitzats per les dones per a visibilitzar el seu treball per la salut i el desenvolupament comunitari, i que ara poden veure’s en el canal de Youtube de Farmamundi.

‘Dones visibles’ és un programa d’educació per a la ciutadania global de Farmamundi en l’àmbit no formal, que té l’objectiu de promoure el protagonisme de les dones rurals en la defensa del seu dret a la salut i la dels seus territoris. Podeu veure el diagnòstic i els vídeos ací:

  • Dones visibles en el territori rural valneciano.
  • Dones Visibles en el Racó d’Ademuz.
  • Dona Rural, Força Viva.

, ,

Desplaça cap amunt