En este 25 de novembre, ens sumem a milions de veus que a tot el món s’alcen contra les violències que patixen les dones i les xiquetes. Ens unim en solidaritat amb les quals resistixen i tixen la pau en contextos molt adversos. Abracem a aquelles que sempre han frenat les múltiples violències masclistes que ofeguen les seues vides. Reconeixem i aplaudim la lluita incessant dels moviments feministes i de totes les dones que dia a dia lluiten pels seus drets. Ens unim a elles i reivindiquem un planeta on totes puguem viure en plenitud i lliures de qualsevol opressió.
En un context mundial amb el major nombre de conflictes des de la II Guerra Mundial, el paper de les dones és essencial: quan les bombes destruïxen, sostenim la vida; som agents de pau, teixim xarxes de cures i de suport mutu, construïm alternatives que desafien als sistemes opressius, li apostem a la igualtat i promovem el respecte mutu.
La nostra lluita no és només una qüestió de gènere, sinó també una proposta de profunda transformació social des d’una visió de justícia, de diàleg, de pau i drets humans. És una lluita transversal i horitzontal que ha de ser inclusiva i qüestionar totes les formes de discriminació i d’opressió que enfrontem les dones a tot el món. Per això, ens sumem al moviment global que desafia un sistema capitalista profundament masclista, patriarcal i colonialista basat en polítiques que perpetuen la violació dels drets humans, les violències, l’escalada armamentística i el conseqüent dolor de milions de persones.
Fem un anomenat mundial a l’acció per a enfortir les polítiques que garantisquen els drets de les dones i posar fi a totes les formes de violència que atempten contra els nostres cossos, drets i territoris. Ens solidaritzem especialment amb aquelles que enfronten la devastació i crueltat de les guerres, els conflictes i la violència armada. Dones que, en contextos molt extrems s’alcen a la recerca de pau i justícia. Reconeixem el seu paper fonamental en els processos de pau i exigim la seua plena participació en totes les etapes en la seua construcció, tal com establix la Resolució 1325 de Nacions Unides. La pau duradora només serà possible si es construïx sobre la base de l’erradicació de la violència masclista i patriarcal i el respecte dels drets humans.
Malgrat el rol essencial de les dones en el manteniment de la pau, patixen les conseqüències de les guerres d’una forma diferenciada i més greu. Els conflictes armats generen una sobrecàrrega de cures de les seues famílies i xarxes, un increment de la violència sexual com a arma de guerra, la proliferació de xarxes de tràfic amb finalitats d’explotació sexual, i majors dificultats d’accedir a servicis de salut sexual i reproductiva, entre altres conseqüències.
En 2023, la proporció de dones assassinades en conflictes armats es va duplicar respecte a 2022: quatre de cada deu persones que van morir com a resultat dels conflictes eren dones. Els casos de violència sexual relacionada amb els conflictes verificats per l’ONU van augmentar un 50 per cent.
Per tot això, ens comprometem a continuar treballant juntes per a construir un món lliure de violències on la igualtat de gènere siga la norma i no l’excepció. Advoquem per un canvi cultural que celebre i promoga l’agència de les dones des de la infància, creant entorns on totes les persones, independentment del seu gènere o identitat, se senten empoderades i respectades.
Reafirmem el nostre compromís amb la justícia feminista i reconeixem la interseccionalitat que caracteritza les nostres lluites. Afrontem de manera col·lectiva les múltiples discriminacions que patim a tot el món, sense deixar arrere a les dones les vides de les quals estan sent més vulnerades. Continuem incansables en el nostre esforç per superar estos obstacles amb la finalitat de crear un món on les dones no sols sobrevisquen, sinó que prosperen en igualtat, respecte a la diversitat, i pau.
Animem a totes les persones a sumar-se a les mobilitzacions que es realitzaran en ciutats i pobles en tot el territori nacional i internacional. Juntes, som més fortes i capaces de transformar la nostra realitat cap a un món just, feminista, sostenible i en pau.
Participación de las mujeres en procesos de paz
Les dones exercixen rols fonamentals en processos de pau a tot el món, si bé encara enfronten barreres significatives per a una participació plena i efectiva. En 2022, van participar com a negociadores o delegades en quatre dels cinc processos de pau liderats o co-liderats per les Nacions Unides, encara que només van representar el 16% de les persones participants, un descens en comparació amb anys anteriors. Dades d’UN Women.
La participació de les dones en negociacions de pau augmenta significativament la durabilitat i l’èxit dels acords aconseguits. Diversos estudis mostren que la inclusió de dones incrementa la probabilitat que un acord de pau dure almenys dos anys en un 20%, i la probabilitat que dure 15 anys en un 35%. Malgrat això, menys del 3% de les persones signatàries d’acords de pau van ser dones UN Women.