Dones colombianes que continuen construint la pau

Enmig de la guerra i la pandèmia, i enfront de la falta de compromís del Govern de Colòmbia amb la implementació integral de l’Acord de Pau, les dones colombianes continuen promovent la protecció, el suport mutu i fent incidència política, entre altres qüestions, perquè els crims de violència sexual perpetrats durant el conflicte no queden impunes.

Dossier Atelier Mujeres construyendo la paz en Colombia

Al novembre de 2021 es compliran cinc anys de la signatura de l’Acord de Pau per a la terminació del conflicte i la construcció d’una pau estable i duradora a Colòmbia. La implementació integral d’aquest Acord és crucial per a transitar cap a un país més igualitari i democràtic que supere la situació estructural de violència i la crisi humanitària i de Drets Humans.

No obstant això, diferents instàncies nacionals i internacionals, entre elles la Missió de Verificació del Consell de Seguretat de Nacions Unides, alerten sobre una falta de compromís del Govern de Colòmbia amb la implementació integral de l’Acord, així com sobre una desacceleració en l’aplicació d’aquest, sobretot quant a la reforma rural integral, la substitució de cultius il·lícits, la protecció a persones defensores de Drets Humans i les mesures de gènere, la majoria de les quals no han sigut aplicades.

Protecció i participació

En aquest context, les dones colombianes continuen construint la pau enmig de la guerra i la pandèmia, promovent la protecció, el suport mutu i fent incidència sobre els temes que els afecten, com el fet que els crims de violència sexual en el marc del conflicte perpetrats per tots els actors armats continuen impunes.

El programa “Dones construint en Pau”, és una aliança per a la protecció, participació política i accés a la veritat i justícia a Colòmbia finançada per la Generalitat Valenciana i que duen a terme les organitzacions Moviment per la Pau –MPDL–, Atelier, Red Nacional de Mujeres, Sisma Mujer i Corporación Humanas. Amb ell s’espera facilitar que les problemàtiques de les dones colombianes, els seus reptes i les seues apostes, transcendisquen les seues fronteres. El projecte és, així, altaveu i promotor de la visibilitat de les causes que elles defensen.

Dones clau

Compartim aquest dossier en el qual es presenten a algunes de les dones clau per a la construcció de pau a Colòmbia que participen amb diferents rols en el projecte:

  • Leonora Castaño, lideressa social, llauradora i defensora dels drets humans de les dones a Colòmbia, refugiada a la Comunitat Valenciana.
  • Mayerlis Angarita Robles, defensora de drets humans i representant legal de l’organització social Narrar para Vivir, que defensa els drets de les dones a Colòmbia.
  • Clemència Carabalí, lideressa afrocolombiana que viu i treballa en el nord del Cauca. Porta 30 anys dedicada al treball social i comunitari, enfocada en la defensa dels derechos humanos i etnicoterritorials de les comunitats i de les dones negres de Colòmbia.
  • Andrea Gurrute Muñoz, politòloga i jove constructora de pau del departament del Cauca a Colòmbia. Des de 2019 fa costat a l’Associació Xarxa Departamental de Dones del Cauca (REDEMUC), una organització sense fins de lucre que advoca pels drets de les dones, la seua participació política, autonomia econòmica i apoderament femení.
  • Adriana Benjumea, directora de Corporació Humanes Colòmbia. Com a advocada, investigadora i feminista, treballa en temes de gènere i influència política.

En aquest enllaç trobareu el document complet.

, , ,

Desplaça cap amunt