Una desena d’organitzacions de dones afrodescendientes es van reunir en al Palau dels Borja, seu oficial del Parlament valencià, amb Mónica Álvaro Cerezo, Portaveu de la Comissió de Polítiques d’Igualtat de Gènere i del Col·lectiu LGTBI, i Silverio Tena, diputat membre d’aquesta mateixa comissió.
L’objectiu de la trobada era realitzar el seguiment de les mesures adoptades pel govern valencià en el marc de la Proposició No de Llei sobre la discriminació que pateixen les dones afrodescendientes, aprovada en 2021 per les Corts Valencianes.
A la trobada, organitzat pel Moviment per la Pau -MPDL-, van assistir dones representants d’associacions com Uhuru, Federació Unió Africana, CesÁfrica, United Minds, l’Associació Ecuatoguineana Terra d’Esperanza, l’Associació Intercultural de Professionals de la Llar i de les Cures (AIPHYC), Afrolatidos, l’ONG València Acull i l’Equip del Decenni Afrodescendiente de l’ONU a Espanya.
La nova PNL sobre Dona Afrodescendiente: única a Europa
La comissió d’Igualtat de Gènere i del Col·lectiu LGBTI en les Corts Valencianes va aprovar el 15 d’abril 2021 la primera iniciativa parlamentària específica no sols a Espanya sinó a Europa, contra la discriminació que pateixen les dones africanes i afrodescendientes. La proposta, presentada pel Grup Compromís, va comptar amb els suports d’Unides Podem i del PSPV-PSOE Partit Socialista del País Valencià. Ciutadans i Vox van votar en contra, mentre que el PP es va abstindre.
La Proposició No de Llei va arribar després de diversos anys d’incidència per part de l’organització Moviment per la Pau, que cada any des de 2017 organitza trobades on dones de la diàspora africana fan arribar les seues demandes als representants polítics en el marc del Dia Internacional de la Dona Afrodescendiente, que es commemora cada 25 de juliol.
Així, un dels objectius principals d’aquesta nova mesura parlamentària és que les polítiques públiques aborden la discriminació de raça i gènere de manera interseccional en la Comunitat Valenciana. Per a això, l’Equip del Decenni Afrodescendiente de l’ONU a Espanya va ser encarregat d’alinear la proposta amb els plans d’acció contra el racisme tant de les Nacions Unides com de la Unió Europea.
L’Estratègia Valenciana de migracions 2021-2026: “un document viu i obert”
Una de les mesures que sorgeix a conseqüència de la nova PNL és l’Estratègia Valenciana de Migracions 2021-2026, “un document viu i obert a canvis, per a cenyir-se a la realitat de les persones migrants”, va explicar la portaveu d’Igualtat en les Corts, Mónica Álvaro. Per a això, va afegir, “es necessita la participació de les organitzacions de dones afrodescendientes en els grups de treball creats per al seguiment d’aquest pla”.
A través de més de cent actuacions coordinades, l’Estratègia està enfocada en gran part a l’eliminació del racisme institucional que pateixen les persones migrants en general, i les afrodescendientes en particular. Les seues línies de treball fan especial incidència en la formació en interculturalitat i gestió de la diversitat del personal de la salut, els serveis socials i el professorat de l’educació pública. Així mateix, la mesura contempla desenes d’actuacions específiques destinades a millorar l’atenció a dones migrants víctimes d’abusos i explotació.
Prioritzar el lideratge de les dones afrodescendientes
A través d’un document consensuat, les dones van fer arribar a les Corts diverses propostes de sensibilització, que van des d’incloure contingut sobre la història general d’Àfrica en els materials educatius, a celebrar el mes de la història negra a la Comunitat Valenciana, passant per donar major visibilitat a les dates dedicades a les persones d’ascendència africana, amb la finalitat de reivindicar el seu important paper en la societat. O també a incidir més en la formació del personal que atén les persones migrants o afrodescendientes i que aquesta siga impartida per part persones ètnicament diverses.
En aquest sentit, Isabelle Mamadou, responsable del Moviment per la Pau a la Comunitat Valenciana, va insistir en la necessitat de “prioritzar el lideratge de les dones afrodescendientes en la implementació d’aquestes accions, en particular aquelles que treballen a favor de la igualtat”. I va recordar el primer estudi de dones africanes i afrodescendientes a Espanya que MPDL va publicar en 2021 i que servirà també per a treballar aquesta estratègia valenciana de migracions.
Així mateix, les demandes recollides en el si d’aquesta trobada seran abordades des de diferents conselleries en funció de les diferents competències, amb la participació activa de les organitzacions de dones afrodescendientes a la Comunitat Valenciana.