Dia de les Persones Migrants: exigim el tancament dels CIE i la regularització de les persones “sense papers”

Desenes d’entitats convoquen per a diumenge que ve 18 de desembre una manifestació sota el lema “Tenim dret a tindre Drets” que recorrerà els carrers de València des de la Plaça de l’Ajuntament fins al CIE de Sapadors.

Al costat del tancament dels CIE i la regularització, en el manifest, al qual ens adherim des de la Coordinadora, s’exigeix, a més, el cessament dels retorns indiscriminats de persones migrants, que violen articles de la Declaració Universal de Drets Humans, i accions judicials més contundents per a frenar la propagació dels discursos de l’odi.

Qualsevol entitat que ho desitge pot adherir-se al manifest punxant ací.

Sota el lema “Tenim dret a tindre drets”, el diumenge 18 de desembre – Dia Internacional de les Persones Migrants- desenes d’entitats de migrants, organitzacions socials i ONGD conviden a tota la ciutadania a manifestar-se a València per a denunciar el tracte vexatori i el racisme institucional que pateixen les persones migrants des de les Administracions, la discriminació racial i la criminalització d’aquest col·lectiu.

La marxa partirà a les 11.30 hores de la Plaça de l’Ajuntament cap al Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de Sapadors, en el qual es priva de llibertat a persones migrants que no han comés cap delicte, pel simple fet d’estar en situació administrativa irregular.

Regularització

En el manifest acordat per l’entitats, al qual ens adherim des de la Coordinadora Valenciana d’ONGD, es recorda que ser immigrant no és un delicte i que cap ésser humà és il·legal. S’argumenta, a més, la necessitat que regularitzar a les persones migrants que es troben en situació administrativa irregular, situació que les llança a la precarietat i a l’exclusió social, les obliga a sobreviure com poden en l’economia submergida, sotmeses a abusos de tota mena, sense contractes, amb ocupacions de molt baixa qualitat, sense horaris, amb salaris miserables, i en condicions de treball precàries. Aquesta situació la pateixen, entre altres, moltes dones migrants treballadores de llar.

Per això, des de la campanya “Essencials” s’està promovent una Iniciativa Legislativa Popular per a demanar al Congrés que debata una regularització extraordinària de persones migrants i refugiades que viuen a Espanya. Es requereixen 500.000 signatures per a portar la petició al Parlament. La recollida acabarà aquest mes de desembre.

Tancament dels CIE

El manifest també recorda les vulneracions dels drets més elementals que pateixen les persones privades de llibertat en els centres d’internament, on malviuen en condicions insalubres, amb una atenció sanitària deficient, i a vegades sent objecte d’abusos i maltractaments. Davant aquesta situació, exigim el tancament incondicional i definitiu d’aquests centres en tota Espanya (inclòs el CIE de Sapadors a València) i en la resta d’Europa.

També demanem en el manifest el cessament dels retorns indiscriminats, que violen articles de la Declaració Universal de Drets Humans i posar fre a la propagació dels discursos de l’odi i de la incitació a la violència contra les persones migrants i altres grups vulnerables, mitjançant una acció més contundent de la justícia contra les persones responsables d’aquesta violència.

El manifest lamenta que l’única política migratòria de la Unió Europea “siga el control de fronteres i la seua externalització a tercers països, oblidant la necessitat de mecanismes que permeten una migració segura, ordenada i predictible. No existeixen, per desgràcia, polítiques migratòries d’integració i inclusió per a les persones migrants, ni tampoc una política d’asil comú a la UE”.

Llig ací el manifest complet

Qualsevol entitat que ho desitge pot adherir-se al manifest punxant ací.

,

Desplaça cap amunt