Terratrémol a Haití: les ONGD necessiten suport per a ajudar a la població haitiana castigada per aquesta nova catàstrofe

El nombre de persones mortes pel terreny que va assolar el sud del país el 14 d’agost supera ja les 2.200.

Prop de 650.000 persones, el 40% de la població dels tres departaments més afectats, necessiten ajuda humanitària de manera urgent.

Espanya ha enviat aquest cap de setmana un avió amb 30 tones de materials de primera necessitat, i la Generalitat Valenciana ha mobilitzat 50.000 euros a la resposta humanitària a través del seu conveni de col·laboració amb Creu Roja

Ahití terremoto 2021. foto de Acción contra el Hambre

El nombre de persones mortes a causa del terratrémol que va assolar fa deu dies Haití continua pujant, i se situa ja en 2.207 persones mortes. Hi ha més de 12.000 ferides i 344 persones desaparegudes. S’han destruït 53.000 habitatges, i altres 77.000 han patit danys. Els efectes del terratrémol han sigut devastadors en tota la península sud d’Haití i el major nombre de morts es concentra en la zona dels Cayes, la major ciutat de la regió, de prop de 100.000 habitants.

Les ONGD en el terreny informen que l’ajuda va arribant a poc a poc a les zones més afectades, malgrat els problemes de seguretat i de les destrosses causades pel terratrèmol en les vies d’accés a les zones afectades. La Generalitat Valenciana ha mobilitzat 50.000 euros a la resposta humanitària a través del seu conveni de col·laboració amb Creu Roja, i està treballant amb la ONGD valenciana Farmamundi, amb qui també manté un conveni de col·laboració en matèria d’ajuda humanitària, per a activar una línia de finançament que facilite la provisió urgent de serveis d’assistència mèdica i psicològica en la zona.

Per la seua banda, el Govern d’Espanya ha enviat aquest dissabte un avió amb 30 tones d’ajuda humanitària, amb 21 tones d’ajuda noliejada per l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID) consistent en material mèdic, lones de recer, kits bàsics de cuina i material de potabilització d’aigua i sanejament, que inclòs material facilitat a l’AECID per l’ONGD Farmamundi.

La resposta de les ONGD

L’avió també ha transportat 9 tones de material de primera necessitat enviat per Acció contra la Fam, Creu Roja Espanyola i Mèdics Món, consistent en 280 kits familiars d’higiene, equipament d’aigua i sanejament, material de recer i apilament d’aigua i kits bàsics de cuina.

Aquesta és la resposta que estan donant aquestes i altres ONG humanitàries, i com es pot contribuir per a fer possible el seu treball:

Acció contra la Fam

La resposta d’emergència d’Acció contra la Fam donarà prioritat a la millora de l’accés a l’aigua potable i al sanejament segur per a previndre brots de malalties, i a la distribució de subministraments de nutrició, higiene i altres que poden salvar vides. Existeix una clara amenaça sanitària, i la prevenció de malalties i de nous brots infecciosos serà un repte clau per a protegir la població haitiana.

Els successius desastres que pateix el país afecten físicament les famílies, però també causen un alarmant mal psicològic, per la qual cosa també proporcionaran suport en matèria de salut mental a la comunitat i als treballadors en primera línia.

Estan enviant des d’Espanya mòduls de potabilització d’aigua i quan reben detalls de l’anàlisi de necessitats que estan realitzant, ampliaran les seues iniciatives, incloent el desplegament de dos especialistes espanyols, un logista i una coordinadora d’aigua, sanejament i higiene, en les zones més colpejades i afectades pel terratrémol.

Es poden realitzar donacions per a donar suport al seu treball a través del web d’Acció contra la Fam.

Càritas Espanyola

En el terreny, els equips de la Càritas local han començat a distribuir ajuda d’emergència a les persones damnificades, a quantificar l’abast dels danys i a avaluar les necessitats més urgents a curt i mitjà termini.

Càritas ja va donar resposta al terratrémol que va assolar Haití fa 11 anys, causant la mort a 300.000 persones. Durant l’última dècada, la Confederació a Espanya ha canalitzat cap a aquest país del Carib més de 25 milions d’euros, aportats pels donants espanyols a través de la campanya de solidaritat “Càritas amb Haití” llançada arran del sisme.

A més, en els anys següents la població haitiana va haver d’afrontar noves emergències humanitàries provocades per l’impacte de diversos huracans en 2010, 2011, 2012 i 2016. En els últims quatre anys, l’aportació de Càritas Espanyola a Haití ha sigut de 5,2 milions d’euros, invertits en programes d’educació primària i formació professional, i projectes que permeten a la població local produir els seus propis aliments i generar les seues maneres de vida.

Per a donar resposta humanitària a les necessitats creades per aquest nou terratrémol, Càritas Espanyola ha llançat una campanya de solidaritat amb Haití, i ha mobilitzat ja una partida de 100.000 euros per a donar suport a l’ajuda a les persones damnificades.

Donacions:

 • La Caixa: ES45-2100-5731-7202-0028-7356
 • Santander: ES85-0049-1892-6124-1329-0941

CESAL

Fins al moment, CESAL han enviat dos vehicles amb aliments i material higiènic de primera necessiteu per a les famílies en la zona sud del país, la més afectada pel sisme. Clara Revuelta, directora de la ONGD a Haití, informa que estan trobant moltes famílies en les zones rurals que ho han perdut tot, però que l’ajuda va arribant a poc a poc malgrat les dificultats derivades dels problemes de seguretat i dels danys que ha causat el terratrémol en les vies de comunicació.

Es poden realitzar donacions per a donar suport al seu treball a través del seu web.

Creu Roja

Cruz RojaCreu Roja Espanyola ha assignat de moment 50.000 euros del seu Fons d’Emergències per a facilitar les primeres labors de resposta i ha iniciat ja l’enviament d’articles no alimentaris per a l’atenció immediata de la població afectada. Estan valorant, a més, les necessitats per al suport a l’accés a aigua segura, sanejament adequat i promoció d’higiene, sempre en suport als més de 10.000 voluntaris i voluntàries de la Creu Roja Haitiana.

En principi, les necessitats més apressants inclouen brindar suport psicològic també és urgent, ja que moltes persones afectades van travessar el trauma del terratrémol de 2010; previndre i controlar la transmissió de la COVID-19 i garantir l’accés a l’aigua, la higiene i el sanejament.

També s’ha activat un Corredor Humanitari a la República Dominicana i els articles no alimentaris (INF) preposicionats per la República Dominicana estan llestos per a ajudar immediatament.

Es poden realitzar donacions per a donar suport al seu treball a través del seu web.

Entreculturas

Logo EntreculturasEn Entreculturas estan a la parla amb les ONGD amb les quals col·laboren a Haití, Fe i Alegria i el Servei Jesuïta a Migrants (SJM), per a articular una resposta urgent i coordinada. Segons el bisbe de Nippes, André Dumes, set de cada deu cases estan destruïdes. S’han esfondrat ponts i hi ha carreteres completament bloquejades pel lliscament de terra. Milers de famílies i xiquets són al carrer. L’ajuda humanitària és urgent.

Tot l’equip de SJM-Haití està mobilitzat i estan demanant suport: els articles més necessaris són els de primera necessitat i no peribles.

Es poden realitzar donacions per a donar suport al seu treball a través del seu web.

Farmamundi

Logo FarmamundiFarmamundi i el Moviment Soci Cultural per als Treballadors Haitians, MOSCTHA, han posat en marxa una intervenció soci sanitària d’emergència per a atendre la població més afectada pel terratrémol a Haití el passat 14 d’agost. Prop de 500 famílies del departament Nippes, sud i Grand’anse estan rebent assistència sanitària, kits alimentaris i d’higiene, aigua potable i formació en prevenció de desastres gràcies a l’activació dels convenis d’emergència que Farmamundi manté amb la Xunta de Galícia, la Generalitat Valenciana i el Fons d’Emergències.

Totes les adquisicions es realitzen a la República Dominicana i s’emporten a la zona d’intervenció a través del corredor humanitari habilitat entre tots dos països, encara que Farmamundi també ha inclòs material sanitari i medicaments en el vol del AECID que va eixir el passat cap de setmana rumb a Haití.

Es poden realitzar donacions per a donar suport al seu treball:

 • A través del seu web
 • Per transferència bancària al compte IBAN: ES50 2100 4075 7322 0008 4284
 • Per Bizum amb el codi 00276.

Metges del Món

Els seus equips, que ja treballaven en Nippes, una de les zones més afectades, fent costat a quatre hospitals, estan adaptant la seua resposta als nous reptes sanitaris, econòmics i mediambientals que suposa el terratrémol.

Des de terreny informen de les dificultats per a fer arribar l’ajuda a les zones afectades, ja que les carreteres estan tallades i moltes no són accessibles, encara que Protecció Civil ja està buidant algunes d’elles. Arribar a Nippes, Gran Anse i el Sud és difícil. La zona més complexa és el pas de Martissan, on hi ha bandes armades que podrien posar en risc els enviaments. Esperen que es puga obrir un corredor humanitari que permeta l’entrada d’ajuda.

El temor davant rèpliques de grans magnituds que s’han anat succeint després del gran tremolor, l’inicial risc de tsunami que es va publicar, l’amenaça d’una tempesta tropical, i el record del terratrémol de 2010, ha fet que els habitants de les zones afectades entren en pànic i carreguen amb un gran nivell d’estrés. En el positiu, el fet que el tremolor haja afectat zones amb construccions de millor qualitat que en l’anterior terratrémol i amb menor densitat de població ha fet que les defuncions i ferits siguen menors que en la catàstrofe de fa una dècada. Això sí, els qui resideixen en el sud van patir en 2016 els efectes de l’huracà Mathew, en el qual també van intervindre els equips de Metges del Món.

Donacions:

 • A través del web de Metges del Món
 • Bizum: 33509
 • Transferència bancària: IBAN ES54 2100 4466 9902 0002 0000
 • Per telèfon: 91 567 86 01

VIDES

Des de VIDES estan fent costat a la seua organització sòcia local a Haití, les Filles de María Auxiliadora (Salesianes, que tenen tres complexos educatius en la zona afectada pel terratrémol. Els tres han patit danys, però el que més preocupa és el dels Cayes, on part de l’escola s’ha de demolir i reconstruir, a escasses setmanes de començar el curs. Moltes xiquetes i xiquets corren el perill de quedar-se fora de l’escola.

D’altra banda des de les 3 comunitats de Salesianes de les zones afectades s’està acollint i ateses les famílies més afectades. Un primer comboi amb material de primera necessitat, que han pogut reunir les Salesianes d’Haití, va eixir des de la casa central de les Salesianes a Port-au-Prince i ha pogut arribar a la zona afectada. Ja estan repartint tot el material entre les famílies.

Es poden fer donacions per a poder atendre les famílies i col·laborar en la reconstrucció de la escuela a través de:

 • Transferència: ES76 0182 3191 8502 0166 9499
 • Bizum: 01015

Més informació sobre la situació en https://www.vides.es/

Donacions al Comité d’Emergència

A més dels canals habilitats per cada ONG per a donar resposta a les conseqüències del terratrémol a Haití, quatre ONG pertanyents al Comité d’Emergència (Acció contra la Fam, Metges del Món, Plan International i World Vision) han unit les seues forces per a aconseguir fons amb els quals alleujar el sofriment de la població afectada. D’aquesta manera, aquestes organitzacions esperen recaptar fons de forma més ràpida i efectiva i salvar més vides.

Per a col·laborar amb el Comité d’Emergència:

 • SMS (enviar un SMS amb la paraula “junts” al 28014/38014)
 • A través del seu web www.comiteemergencia.org
 • BIZUM : codi 02076
 • Compte Bancari: CaixaBank ES2421005731720200354082

,

Desplaça cap amunt