Des de Farmamundi reduïm la incidència de la malària entre la població refugiada congolesa a Uganda

 

Uganda alberga actualment al major nombre de refugiats en la història del país, 1.528.057 persones, rebent en els últims anys un augment constant del flux de refugiats procedents de la República Democràtica del Congo on es viu una de les situacions humanitàries més complexes i desafiadores del món amb múltiples conflictes que afecten diverses parts del seu vast territori. La persistència del conflicte a República Democràtica del Congo i recurrents brots de violència armada ha obligat gran part de la població a fugir de les seues llars en cerca de refugi en altres països pròxims.

“En aquest context de crisi humanitària prolongada i amb la col·laboració de la Generalitat Valenciana, hem enfortit l’accés al dret a la salut de la població refugiada congolesa en el camp de refugiats de Kyaka II, situat en el districte ugandés de Kyegegwa”, explica la responsable d’Acció Humanitària de Farmamundi, Tania Montesinos.

Des de Farmamundi hem posat el focus del nostre treball en els serveis de atenció primària amb especial èmfasi en salut matern-infantil i salut sexual reproductiva, reforçant la capacitat operativa dels centres de salut, assegurant el reproveïment de recursos mèdics i capacitant al personal, tot això sempre des de la base del respecte als drets humans, la pertinència cultural i de gènere. “Hem arribat amb les nostres accions de manera directa a 39.670 persones, entre elles 19.535 dones i 9.575 menors d’edat, així com a 44.718 persones de manera indirecta”, prossegueix Montesinos.

Reducció de la malària

La malària es configura com la primera causa de *morbi-mortalitat en la zona. La salut de la població s’ha vist greument afectada per la proliferació de vectors transmissors tant al seu país d’origen com l’assentament de Kyaka II. “S’han adquirit i distribuït un total de 1.724 xarxes *mosquiteras impregnades amb insecticida, especialment per a les famílies en situació de major risc i amb major presència de dones embarassades i menors”, assenyala Tania Montesinos.

La incidència de malària s’ha reduït un 5% entre menors i 16% entre població adulta gràcies al repartiment de 1.724 xarxes *mosquiteras impregnades amb insecticida, segons els registres de casos en els centres de salut.

Brigades mèdiques mòbils per a la prevenció de malalties

S’han posat en marxa brigades mèdiques mòbils per a previndre la propagació de brots de malalties infectocontagioses com la COVID-19 garantint l’accés a informació i a les eines adequades. El projecte ha tingut una repercussió directa en el descens de les taxes de mortalitat i morbiditat de la població menor de cinc anys i de dones embarassades, a través del lliurament de medicaments (principalment antimalárics), els equipaments mèdics i el repartiment de *mosquiteras impregnades d’insecticida.

Prioritzar la formació a dones

A més, s’han realitzat tallers de promoció de la salut menstrual garantint l’accés a la informació, la higiene i les eines per a la fabricació d’articles d’higiene reutilitzables. També s’ha avançat en la protecció de les dones supervivents de violència de gènere sensibilitzant a la població i proporcionant una resposta especialitzada a les seues necessitats amb la formació de líders i lideresses comunitàries, promotores de salut i membres de Comités de Pau i Resolució de Conflictes, que tenen un paper important en la identificació i prevenció d’aquests casos de violència.

Alguns assoliments:

  • Formació a 20 professionals sanitaris, 10 d’elles dones, sobre atenció sanitària específica a la població refugiada, amb èmfasi en salut matern-infantil, prevenció de malalties infectocontagioses i atenció en salut sexual reproductiva.
  • Posada en marxa de 180 brigades mèdiques en les quals s’han atingut a 23.696 persones, de les quals un 49,8% han sigut dones i joves, 46,5% menors de cinc anys i 24,3% homes adults.
  • Repartiment de 1.724 mosquiteres per a la protecció de la malària, especialment a unitats de convivència en situació de major risc, amb major presència de dones embarassades i/o menors.
  • Realitzats 30 tallers de promoció de la salut menstrual en els quals participen 703 adolescents (605 dones i 98 homes) i 6 professores.

, ,

Desplaça cap amunt