Israel ha ordenat el desallotjament de l’Agència de Nacions Unides per a la població refugiada Palestina (UNRWA) de Jerusalem Est. Esta orde s’ha produït 24 hores després que el Parlament israelià fera els primers passos per a declarar l’UNRWA organització terrorista i trencar tots els vincles amb ella. Tals mesures prohibirien totalment l’actuació d’UNRWA al país, criminalitzaria les seues actuacions i al seu personal, i suposaria un perillós precedent per a l’acció humanitària en tot el planeta (tant la de Nacions Unides com la que realitzen les organitzacions humanitàries). I, abans de res, significaria privar a la població palestina, atacada durant mesos, d’un pilar essencial de l’escassa ajuda humanitària que estan rebent en este moment.
La decisió d’Israel suposa un atac directe a l’assistència humanitària i entra en contradicció directa amb el Dret Internacional Humanitari; suposa un castic col·lectiu a més de dos milions de persones assetjades i bombardejades sense possibilitat d’eixida des de fa quasi huit mesos.
“Condemnem la criminalització de l’UNRWA; ens solidaritzem amb el seu personal, peça clau de l’acció humanitària en el territori palestí ocupat i en tota la regió. La comunitat internacional ha d’oposar-se de manera ferma a una decisió que posa encara més en risc a la població palestina, ha d’obligar a Israel a respectar el dret internacional i a posar fi als bombardejos i al setge sistemàtic que exercix des de fa massa temps”, ha afirmat Maite Serrano, directora de La Coordinadora.
Mesos d’atacs directes i criminalització
Estes propostes es produïxen després de mesos de qüestionament i atacs a instal·lacions d’UNRWA en la Franja i a Cisjordània, inclòs Jerusalem Est, on es refugien civils a la recerca de protecció. Si esta decisió és finalment aprovada pel Parlament, donarà via lliure a atacar obertament les instal·lacions de l’UNRWA, violant així el Dret Internacional Humanitari. El personal humanitari no pot ser, en cap cas, objecte d’atacs i la població civil sempre ha de ser protegida.
Estes accions se sumen al setge constant al qual les forces d’Israel estan sotmetent a l’ajuda humanitària; s’unixen als atacs a llocs designats com a zones segures pel mateix Israel; a la constant destrucció d’infraestructures, inclosos hospitals. Centenars de milers de persones es veuen obligades a desplaçar-se d’un costat a un altre sense possibilitat d’escapatòria i amb una atenció humanitària cada vegada més precària. La Cort Internacional de Justícia ha demanat a Israel que acabe amb els bombardejos sobre Rafah; Israel ha tancat l’orella.
Si finalment estes propostes prosperen obriran la porta a una perillosa etapa amb conseqüències molt greus per a la població palestina i també per a tota la humanitat. Els països compromesos amb la defensa del dret internacional i els drets humans han de pressionar a Israel perquè no seguisca avant amb esta decisió, pose fi als bombardejos i inicie un procés de solució dialogada.