En un esperit de solidaritat i sororitat internacional, ens sumem al Dia internacional contra les violències masclistes; ens unim a milions de dones i les seues resistències davant un sistema masclista que atempta contra les seues vides. Caminem al costat d’elles en la defensa d’un món en el qual visquem lliures de violències i en el qual totes gaudim plenament de les nostres vides.
Reiterem el nostre compromís amb l’eliminació de la violència de gènere. Aplaudim les resistències davant un sistema profundament masclista. Reconeixem la lluita contínua dels moviments feministes per la defensa dels drets de les dones.
Ens reunim amb determinació en el nostre racó del món per a sumar-nos a una xarxa global i diversa que busca un futur on totes les dones puguen viure lliures de por i de violències i gaudir plenament de les seues vides.
Hui commemorem la increïble força i agència de les dones en els nostres barris i ciutats i en milers de racons de tot el planeta. Cada dia, demostren una valentia sorprenent en desafiar estereotips i enfrontar adversitats. La seua resiliència, la força en l’acció col·lectiva, la reivindicació del comuna, és la inspiració que necessitem per a construir un demà més igualitari, just i, per tant, lliure de violències.
Juntes, solidàries i sorores. Les lluites de les dones no coneixen fronteres. Estem connectades per experiències compartides i una determinació comuna: la defensa dels nostres drets i la construcció de societats en les quals la igualtat siga la norma. En la nostra diversitat, trobem una riquesa que enforteix la nostra causa. En este dia, reafirmem el nostre compromís amb la solidaritat internacional, sabent que juntes som més fortes.
Ens unim en una crida a l’acció. Creiem en una transformació profunda i duradora. No sols parlem de problemes, sinó que també aportem solucions, actuem. Cadascuna de nosaltres té un paper important que exercir en la creació d’un entorn on totes les dones puguen florir.
Hui, més que mai, celebrem la diversitat de veus i perspectives que enriqueixen als moviments de dones, poblacions originàries, defensores del planeta i de la vida, i feministes a tot el món. Des de les ciutats més grans fins a les àrees rurals, des dels llocs de treball fins a les llars, cada dona ha una història valuosa de comptar. Reconeixem i celebrem l’agència de cada dona per a ser protagonista de la seua pròpia història.
Ens comprometem a continuar treballant juntes per a construir un món on la igualtat de gènere siga la norma i no l’excepció. Advoquem per un canvi cultural que celebre i promoga l’agència de les dones des de primerenca edat, creant un entorn on totes les persones, independentment del seu gènere o identitat, se senten empoderades i respectades. Ens comprometem amb la promoció d’entorns segurs i lliures de violències contra les dones.
La lluita de les dones no és només per la igualtat de gènere, sinó també pel reconeixement i respecte dels seus drets fonamentals. Enfrontem desafiaments que van des de la violència de gènere en l’àmbit de la parella fins a la disparitat salarial i la falta de representació en els espais de presa de decisions i en els processos de construcció de pau. Ens enfrontem a violències institucionals i d’Estat, ja siga per acció o omissió, que perpetuen un sistema de dominació patriarcal i racista, i impossibiliten la ciutadania plena o l’accés a justícia a moltes dones i col·lectius vulnerabilitzats.
En este dia crucial, recordem els desafiaments i discriminacions que enfronten les dones a nivell global, i fem un anomenat a l’acció col·lectiva, renovant el nostre compromís amb la justícia feminista i reconeixent la interseccionalitat que caracteritza estes lluites, permetent-nos afrontar les discriminacions múltiples que enfronten les dones.
En reivindicar este dia, reafirmem la nostra determinació de treballar incansablement per a superar estos obstacles i crear un món on les dones no sols sobrevisquen, sinó que prosperen.
Les dades ens mostren alguns avanços i tasques pendents en la prevenció de la violència contra les dones i xiquetes quant a:
- Lleis relatives a la violència. 162 països han aprovat lleis sobre la violència domèstica, i 147 compten amb legislació sobre l’assetjament sexual en el lloc de treball. No obstant això, tindre lleis no sempre garanteix la seua alineació amb normes internacionals ni la seua aplicació efectiva. En 2022, es van aconseguir avanços significatius en la República del Congo, Costa d’Ivori, Indonèsia i Jamaica, que van promulgar lleis més sòlides, incloent-hi sancions penals i recursos civils.
- Presentació de denúncies. Encara que menys del 40% de les dones que pateixen violència busquen ajuda, hi ha un augment en la consciència i la cerca de suport. Continua sent necessari fomentar la confiança en les institucions formals. El percentatge de denúncies davant la policia, actualment és inferior al 10%.
- Incidència de Violència. Encara que el 30% de les dones de 15 anys o més han sigut víctimes de violència física o sexual, la consciència i el diàleg sobre esta problemàtica estan en augment. Continua havent-hi una tasca pendent: l’assetjament sexual encara no es reflecteix completament en les estadístiques globals.
- Femicidis/Feminicidis. Encara que 45,000 dones i xiquetes van morir a les mans dels seus familiars en 2021, la visibilitat d’este problema ha augmentat, generant consciència i mobilització.
- Violències de gènere en conflicte armat. Les dones i les xiquetes en temps de guerra són tractades com a “botí”. La violació és una tàctica utilitzada com a estratègia de terror i com a forma de tortura. Les conseqüències físiques i mentals d’estes agressions deixen petjades emocionals i físiques inesborrables. Esta forma d’agressió també pot ser utilitzada com a part d’una neteja ètnica.