Curs “Activisme i voluntariat per la transformació social 2017-18”

Els mesos de desembre, gener i febrer, el Centre Delàs d'Estudis per la Pau i SETEM País Valencià organitzem de nou el Curs d'Activisme per a la Transformació Social.

Fuente: http://www.centredelas.org/ca/activitats/cursos-i-seminaris/3405-dialeg-entre-carles-taibo-i-arcadi-oliveres-capitalisme-violencia-i-poder-com-podem-canviar-el-mon-torrent-valencia

Els mesos de desembre, gener i febrer, el Centre Delàs d'Estudis per la Pau i SETEM País Valencià organitzem de nou el Curs d'Activisme per a la Transformació Social.

Enguany constarà de tres blocs temàtics repartits en tres caps de setmana: el primer bloc constarà d'una introducció al voluntariat, activisme i la cooperació al desenvolupament, des d'un punt de vista coherent i crític; el segon bloc​,​ d'una presentació d'alternatives ètiques, feministes i solidàries al neoliberalisme, i ​en ​l'últim bloc aprendrem dels moviments socials que han canviat el món, amb el seu exemple de lluites pacifistes i no-violentes.

​​El preu per a participar els tres caps de setmana ​és de 90€, amb opció de preu reduït per a estudiants, aturats i jubilats, a 70€.

Cal formalitzar la inscripció enviant un mail a formacioncv@setem.org o en aquest formulari: https://goo.gl/forms/z9k2pTjVWsuxiyEf1

El curs compta amb el suport delMuseu Comarcal Horta Sud, Fundació Horta Sud, Noves Sendes i l'Ajuntament de la Vall d'Uixò.

PROGRAMA COMPLET

Sessió inaugural

• Divendres 27 d'octubre de 2017
18h. Taula rodona Capitalisme, violència i poder, com podem canviar el món?

Ponents:

Arcadi Oliveres. Professor Economia Aplicada en la UA, destacat activista per la pau i president de la Universitat Internacional de la Pau;

Carlos Taibo. Escriptor i professor de Ciència Política i de l'Administració a la Universitat Autònoma de Madrid, expert en geopolítica i transicions contemporànies a Europa central i oriental.

Lloc: Museu Comarcal de Horta Sud Josep Ferrís March, C/. Mare de Déu de l'Olivar, 30, Torrent (València).

Acte obert al públic


Bloc I: Introducció al voluntariat i activisme per la transformació social. Cooperació al desenvolupament, humanitarisme, activisme i coherència per canviar el món

• Divendres 1 de desembre de 2017

18h30:Llibertats avui dia. El marc repressiu de la llei Mordassa i altres mesures polítiques limitadores del rol dels moviments socials.Josep Ramoneda. Periodista i filòsof, col·laborador habitual de EL PAÍS, de Cadena SER i del diario Ara. Ha sigut president del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) i del Institut de la Recherche et de l'Innovation (IRI) de París. Ha publicat nombrosos llibres, com ara: Del tiempo condensado. Globalización, inmigración, terrorismo, cultura (2003), Contra la indiferencia. Apología de la Ilustración (2010) i La izquierda necesaria (2012). Premi Nacional de Cultura de la Generalitat de Catalunya (2013).Joaquim Bosch. Magistrat. Ha exercit la seva activitat professional en els jutjats de Barcelona, Dènia, Vinaròs i Massamagrell. Actualment és jutge de primera instància i instrucció a Montcada (València), en el partit judicial de la qual és el magistrat degà. Ha participat com a ponent en nombrosos congressos, cursos i activitats formatives d'àmbit estatal i internacional, sobre matèries referents a la prova en el procediment civil, la regulació legal de la violència de gènere, la naturalesa de les parts processals, la reforma del Codi Penal, les ruptures familiars, les execucions hipotecàries o la independència judicial. Col·labora habitualment com a expert en temes jurídics en La Sexta i Cuatro. Entre 2012 i 2016 ha estat portaveu nacional de Jutges per a la Democràcia.

Lloc: Vall d'Uixò (pendent de confirmar)
Acte obert al públic.

• Dissabte 2 de desembre de 2017

11h- 13h30. Humanitarisme, cooperació al desenvolupament i solidaritat, a qui ajuda l'ajuda en el sistema econòmic actual? Alejandro Pozo. Doctor en pau i conflictes, investigador del Centre Delàs d'Estudis per la Pau, analista de conflictes armats i coordinador de projectes humanitaris de Metges Sense Fronteres, expert en pau i seguretat, comerç d'armes, operacions militars, conflictes armats i acció humanitària.

16h-18h30 Activisme per a una economia no capitalista. Consum responsable i comerç just. PAMAPAM: el mapa de l'economia solidària. Grup formació SETEM Comunitat Valenciana.


• Diumenge 3 de desembre de 2017

11h-13h30: Economia ecològica per a un consum conscient. Alternatives econòmiques en el llogaret global. Gustavo Duch. Fundador de Veterinaris Sense Fronteres, coordinador de la revesteixi ‘Sobirania Alimentària, Biodiversitat i Cultures’, col·labora estretament amb moviments i campanyes relacionats amb la lluita per la Sobirania Alimentària dels Pobles.

Lloc: Alberg Almedijar, Calli Carboneras, 4, 12413 Almedíxer, Castelló.

Bloc II: Alternatives econòmiques ètiques, feministes i solidàries a la globalització neoliberal capitalista i patriarcal

• Dissabte 13 de gener de 2018

11h-13h30: És el capitalisme l'únic sistema possible? Per on cal començar a canviar-ho? Quin alternatives hi ha? Arcadi Oliveres. Professor Economia Aplicada a la Universitat Autònoma de Barcelona, destacat activista per la pau, expresident de Justícia i Pau i president de la Universitat Internacional de la Pau;

16h-18h30: El sistema financer internacional, irresponsabilitat social, inversions en armes. L'alternativa de la banca ètica a la banca armada. Jordi Calvo. Economista i investigador sobre cultura de pau, desarmament i economia de la defensa. És coordinador del Centre Delás d'Estudis per la Pau i professor de relacions internacionals, conflictes armats, economia de defensa i cooperació (UJI, URL, UOC), Vicepresident del International Peace Bureau (IPB).

• Diumenge 14 de gener de 2018

11h-13h30: Desmuntar el patriarcat. L'economia feminista com a alternativa al capitalisme. Yayo Herrero. Llicenciada en Antropologia Social i Cultural, Enginyera Tècnica Agrícola, Diplomada en Educació social i DEA en Ciències de l'Educació. Professora de la Universitat Nacional d'Educació a Distància i directora general de la FUHEM amb una llarga trajectòria d'activisme en l'àmbit ecologista i ecofeminista.

Lloc: Castelló – albergue de Benicàssim

Bloc III: Opcions pacifistes i noviolentes contra un sistema basat en la violència. Lluites dels moviments socials que han canviat el món.

• Dissabte 10 de febrer de 2018

11h-13h: Quins són les amenaces a la nostra seguretat, qui es beneficia de la guerra i el negoci de les armes? Fa falta un exèrcit?Tica Font. Directora del Institut Català Internacional per la Pau (ICIP), expresidenta de la Federació Catalana d’ONG per la Pau. Experta en comerç d'armes, processos de pau a Colòmbia, Agenda Dones, Pau i Seguretat.

16h-18h30: La lluita no violenta, de Gandhi i Martin Luther King als nostres dies. Què proposa el pacifisme per canviar el món? Desarmament i desmilitarització. Pere Ortega. Investigador i president del Centre Delàs d'Estudis per la Pau, especialista en temes de pau, noviolència, desarmament i conflictes.

Lloc: Betxí

• Diumenge 11 de febrer de 2018

11h-13h30: Taula rodona Moviments socials. Compartint experiències i iniciatives ciutadanes de participació social i noviolència. Carlos Pérez. Membre d'Alternativa Antimilitarista MOC; Julio Huerta. Director de la Fundació Horta Sud, organització caracteritzada per la defensa dels drets humans i els valors democràtics; Esther Paulo. Tècnica de projectes de la Fundació Novesendes.

Lloc: València – Alboraig (pendent de confirmar)


Sessió de clausura

• Divendres 16 de febrer de 2018

18h30: Mitjans de comunicació que no estan al servei del poder: què llegir, què escoltar i què veure per estar informades? Rosa María Calaf. Periodista espanyola i antiga corresponsal de RTVE molt reconeguda a Espanya. Ha rebut multitud de premis com per exemple el premi Ondas o el premi al periodista de l'any.

Lloc: València (pendent de confirmar)

Pots descarregar aquí el programa complet en pdf

Scroll to Top