La Fundació Fontilles, entitat valenciana que des de 1902 treballa per la salut i el benestar de col·lectius vulnerables, desenvoluparà al llarg de 2025 un total de 19 projectes de cooperació sanitària en sis països d’Àsia, Àfrica i Amèrica: l’Índia, Moçambic, la República Democràtica del Congo, Malawi, Brasil i Bolívia. Les iniciatives internacionals de l’entitat beneficiaran al voltant de 2.230.086 persones de manera directa o indirecta, d’acord amb les previsions aprovades recentment pel seu patronat.
A Àsia, Fontilles desenvolupa onze programes en cinc estats de l’Índia: Karnataka, Madhya Pradesh, Andhra Pradesh, Odisha i Gujarat, al centre i sud del país. Les accions estan especialment orientades a la detecció i el tractament de la lepra —malaltia de la qual l’Índia va registrar 107.851 nous casos en 2023, el 61,6% dels 182.815 detectats al món—, però també a la prevenció de discapacitats associades; l’ajuda alimentària, l’atenció integral, i la rehabilitació física i socioeconòmica de les persones afectades; la formació de personal paramèdic; i el suport al sistema de salut. A més, l’entitat construirà el pavelló de dones del centre de referència en lepra del municipi de Chilakalapalli. Des de la seua construcció en 1953 per la Gandhi Memorial Leprosy Foundation, l’hospital de Chilakalapalli ha atés milers de pacients procedents de quatre districtes endèmics en lepra i amb població en condicions d’extrema pobresa: Vizianagaram —on s’ubica—, Srikakulam i Visakhapatnam, a l’estat d’Andrah Pradesh, i Koraput, a l’estat d’Odisha. L’entitat estima que les iniciatives al país beneficiaran 1.347.316 persones.
A Amèrica, l’entitat impulsa una iniciativa a l’estat d’Amazones de Brasil, orientada a la capacitació d’agents indígenes de salut per a la prevenció i el diagnòstic precoç de la lepra, així com quatre programes a Bolívia. Dos d’ells estan dirigits a enfortir el programa contra el Mal de Chagas al Chaco Chuquisaqueño; els altres dos, a l’enfortiment del sistema de salut pública i a la lluita contra la violència cap a les dones al departament de Chuquisaca, on s’ubica Sucre, capital del país, i al municipi de Santa Cruz de la Sierra, l’àrea metropolitana del qual constitueix l’espai urbà més poblat. Les cinc accions al continent beneficiaran 843.470 persones.
A Àfrica, la fundació promou a Moçambic un projecte de suport al programa nacional de lluita contra la lepra a la província de Nampula, al nord del país; un altre a la República Democràtica del Congo per a l’alimentació i l’atenció sanitària a menors amb discapacitats; i un tercer a la regió central de Malawi en suport al programa nacional de lluita contra la lepra. En conjunt, els tres programes beneficiaran 39.300 persones.