Comunicat de ODUSALUD davant les pròximes eleccions generals

L’Observatori del Dret Universal a la Salut de la Comunitat Valenciana (ODUSALUD) es posiciona enfront dels programes polítics que intenten revertir els avanços en la sanitat universal i gratuïta

A causa de la proximitat de les eleccions legislatives del 23 de juliol, ODUSALUD  ha subratllat com a ‘alarmant’ els anuncis de partits polítics que amenacen amb revertir els avanços en el Dret a la Salut Universal. Aquest és el comunicat complet que ha fet públic la plataforma.

ODUSALUD (Observatori del Dret Universal a la Salut de la Comunitat Valenciana) format per 87 entitats de la societat civil valenciana en 2012 en defensa del dret universal a l’assistència sanitària i contra les mesures que aqueix any van deixar sense aqueix dret a més de 900.000 persones en tota Espanya, majoritàriament persones estrangeres i sense accés a ocupació.

L’exclusió sanitària produeix fallades en l’aplicació de mesures de promoció de salut i prevenció, l’agreujament o cronificació de les conseqüències de malalties o accidents, el sofriment i morts evitables.

Encara que sense solucionar-la completament, aqueixa situació d’exclusió sanitària es va millorar en anys posteriors mitjançant modificacions legals i la seua aplicació.

Algunes candidatures que concorren a les eleccions legislatives del 23 de juliol proposen noves mesures de restricció en el dret universal a l’assistència sanitària, que tornarien a afectar persones pertanyents a grups vulnerables sense accés a l’assistència sanitària.

Peticions a la ciutadania i els governs

Davant aquesta situació ODUSALUD

  • Crida al conjunt de la ciutadania a defensar pública, democràtica i responsablement en tots els àmbits i formes el dret a l’assistència sanitària universal i gratuïta.
  • Rebutja rotundament les propostes electorals que privarien de l’assistència sanitària pública als nostres grups socials més desfavorits, com a persones estrangeres sense permís de residència o sense accés legalitzat a llocs de treball.
  • Exigeix als governs i parlaments central i autonòmics resultants de les eleccions que asseguren de manera permanent el dret a l’assistència sanitària pública i gratuïta en pla d’igualtat per a totes les persones que habiten aquest país, amb independència de la seua situació administrativa i amb especial atenció a aquells grups i persones més vulnerables.
  • Proposa el blindatge d’aquest dret, incloent-lo en la Constitució Espanyola com a mostra i garantia de les característiques socials que aqueix mateix text atribueix a l’Estat.

El treball de ODUSALUD en sanitat

L’observatori compta amb més de 10 anys d’existència, nascut després de que una norma legal trencara amb el model del Sistema Nacional de Salut del moment.  A causa de les persones discriminades per aqueixa mesura, ODUSALUD  s’ha dedicat a recollir i publicar informes amb dades i xifres sobre l’exclusió sanitària i les seues conseqüències. Així com la denúncia i la solució d’aqueixes situacions.

D’aquesta manera, ha alleujat les conseqüències d’aquest empitjorament de la situació de salut del conjunt de la població, agreujament o cronificació de les conseqüències de malalties o accidents el sofriment i les morts evitables.

, , , , ,

Desplaça cap amunt