Comunicat de l’Organización Femenina Popular: Barrancabermeja, Magdalena Medio, Colòmbia

L’Organización Femenina Popular, amb més de 50 anys de trajectòria en la defensa dels Drets Humans de les dones i les comunitats en Barrancabermeja i la regió del Magdalena Medio, ha sigut víctima de fets d’agressió i fustigació com retaliación per la seua acció política. Per això, ha sigut reconeguda com a víctima i subjecte de reparació col·lectiva per part de l’Estat. No obstant això, aquest reconeixement i les conseqüents mesures han sigut insuficients per a superar la situació d’impunitat i d’inseguretat a la qual l’Organització es troba exposada.

L’Organización Femenina Popular ha continuat el seu treball i enfortit les seues accions d’incidència, així com els espais de participació territorial de les dones. Mostra d’això han sigut les dues trobades regionals de dones per la vida, els drets humans i el territori, que s’han realitzat durant aquest any en Barrancabermeja, reunint més de mil dones per a construir propostes de pau amb sentit de dona. Lamentablement, hem evidenciat que a l’una han continuat els fets de fustigació i agressió contra l’Organització.

Ahir, La Casa de la Dona del barri Torcoroma, seu històrica de l’Organización Femenina Popular , va ser agredida en les instal·lacions de l’emissora comunitària La Mohana per persones desconegudes, els qui van arremetre contra la porta d’ingrés que va resultar destruïda íntegrament, deixant exposats els equips de ràdio i comunicacions. No obstant això, cap d’aquests va ser furtat. En aquesta seu també funcionen les oficines administratives i la Casa Museo de la Memoria y los Derechos Humanos de las Mujeres.

Aquesta acció se suma a altres fets que en els últims mesos han alterat la tranquil·litat de les dones de l’Organización Femenina Popular i han significat danys materials en les seues seus i llocs de memòria.

Considerem aquests fets com una agressió política contra l’Organización Femenina Popular, la seua història i la seua projecció com a organització enfortida a la regió, a més d’un atac directe a la llibertat de premsa dels mitjans comunitaris i alternatius, especialment en un moment històric que ens crida a defensar-los com a escenari fonamental de la democràcia.

Fem un cridat les autoritats locals a garantir la protecció i integritat dels béns de les persones i organitzacions defensores dels drets humans, a avançar en la identificació dels responsables i la fi de la impunitat.

A les entitats nacionals, especialment al ministeri de les TIC i al Ministeri de cultura a acompanyar i protegir els mitjans de comunicació popular i alternativa, de manera especial l’emissora comunitària La Mohana, perquè aquests constitueixen la base per a l’anunciada xarxa nacional de mitjans alternatius i són agents fonamentals de la pluralitat i la democràcia.

Convoquem, com a moviment social de Barrancabermeja i la regió del Magdalena Medio, a insistir en allò que ens uneix, enfortint els escenaris de diàleg, proposta i protecció col·lectiva. Això urgeix en l’actual context d’emergència humanitària i de crisi política i social, perquè siga la flama de la pau, i no l’ombra de temps foscos, la que ens mostre el camí en aquests moments.

Convidem a la comunitat internacional a fer presència a la regió del Magdalena Medio i acompanyar els processos socials i de dones, com un exercici de protecció de la vida, el territori i la pau.

, ,

Desplaça cap amunt