Tres són els productes d’aquest nou procés d’importació sota la marca “Consumeix Palestina”, Za’lligar, Cous cous i Dàtils extra Medjoul ecològics, productes tots ells elaborats en Palestina complint els criteris de comerç just. La importació s’ha realitzat a través d’Al Reef (organització palestina integrada en l’Organització Mundial de Comerç Just WFTO), la cooperativa espanyola IDEAS i compta amb el suport financer de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, de la Generalitat Valenciana.
Espècies, blat i dàtils
El Za’lligar, és una mescla d’espècies i herbes aromàtiques de tradició mediterrània i àrab i, ha sigut cultivat, recol·lectat i elaborat continuant tècniques artesanals a Cisjordània. El Cous cous de blat integral elaborat a mà acuradament per cooperatives de dones palestines, compost de farina d’espelta ecològica i sémola de blat dur integral. Els Dàtils extra Medjoul, provenen de l’Agricultura Ecològica, són extremadament sucosos i han sigut cultivats per xicotets agricultors palestins a la Vall del Jordán.
A fi d’acostar aquests productes i els seus beneficis a la ciutadania es realitzarà una important labor de difusió en xarxes socials i de promoció dels productes entre les organitzacions de comerç just de la Comunitat Valenciana i de la resta de l’Estat Espanyol. Aquesta campanya està basada en la difusió de microvídeos sobre cadascun dels productes i de noves receptes de cuina realitzades per l’equip del Restaurant Casual de Port de Sagunt i el Gat Negre de Faura, que se sumen a les ja realitzades en l’anterior fase pels restaurants Al Paladar i La Costanera i que són accessibles des de la web del projecte www.consumepalestina.org.
Consumeix Palestina, molt més que Za’lligar, Cus cus i Dàtils Medjoul
Sostenible, Igualitari i Just, Consumeix Local, Consumeix Palestina no suposa només la importació i comercialització de productes palestins en el mercat espanyol. De fet, aquesta, encara que més vistosa i pròxima a la nostra realitat, és una part xicoteta del projecte l’objectiu fonamental del qual és l’apoderament socioeconòmic de les dones que formen part de les cooperatives palestines que participen en el projecte.
En aquest sentit, Consumeix Palestina agrupa més de 140 persones, en la seua majoria dones integrades en la cooperativa agrícola de Beit Liqya, en el Gobernorat de Ramallah, el grup de dones de Rujeib en Nablus i la cooperativa de Tulkarem, totes dues artesanes i dedicades al sector tèxtil. L’impacte del projecte, no sols és per a aquestes, sinó que també impacta en la resta del seu nucli familiar, membres de les seues comunitats i col·laboradores/és, aconseguint fins a 77.570 persones que participaran i es beneficiaran d’alguna o una altra forma.
Dones cooperativistes
Amb l’apoderament socioeconòmic de les dones cooperativistes palestines com a prenedores de decisions, a més es dinamitza econòmica i socialment la comunitat, contribuint a l’erradicació de la desigualtat de gènere i afavorint la promoció dels productes locals palestins.
Per a reforçar el projecte a més algunes de les capacitacions previstes en Palestina compten amb la participació d’expertes professionals valencianes sobre cultius en agricultura ecològica, gestió d’empreses, per a complementar la promoció dels seus productes en l’àmbit local.
El projecte “Sostenible, Igualitari i Just. Consumeix local, consumeix Palestina. Segona fase” està impulsat per Assemblea de Cooperació per la Pau País Valencià, La Tenda de Tot el Món i l’organització palestina PARC (Agricultural Development Association), amb el suport financer de la Direcció General de Cooperació Internacional per al Desenvolupament de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica de la Generalitat Valenciana.
+ informació del projecte en www.consumepalestina.org
Contacte mitjans: Blanca Ribelles (Punt *omunicació): 616 68 83 09