CEAR reclama un corredor humanitari per a les persones refugiades de l’Afganistan

CEAR ha reclamat hui a Espanya que defense i promoga a la UE la posada en marxa de corredors humanitaris que faciliten l’arribada i posterior acolliment de les persones refugiades obligades a fugir de l’Afganistan.

La situació de col·lapse humanitari que viu el país exigeix l’adopció de mesures urgents que garantisquen els drets i la protecció d’aquestes persones, especialment la d’alguns grups de població que es troben greument amenaçats, com les dones, xiquets i xiquetes, persones que han treballat amb actors internacionals o periodistes.

L’organització ha obert una campanya de signatures dirigida a organitzacions i col·lectius en la qual recorda que les solucions humanitàries d’emergència davant crisi d’aquest tipus s’han produït en diversos moments històrics rellevants, com va ocórrer amb l’acolliment de persones refugiades indoxineses en la dècada dels 80, de Bòsnia Hercegovina en els anys 90 o més recentment amb població refugiada siriana des de Jordània. Per aquest motiu, CEAR considera que és un bon moment perquè Espanya lidere a Europa una resposta que rescate els seus valors fundacionals, establint vies d’accés legals i segures que permeten salvar milers de vides.

“No podem permetre que es repetisca l’ocorregut l’any 2015 quan milers de persones van morir tractant d’aconseguir Europa a la recerca de protecció, principalment per la guerra de Síria. Els països europeus, inclòs Espanya, han de facilitar vies d’accés segures que salven vides comprometent-se a acollir a persones que es troben en aquesta greu situació”, reclama Estrella Galán, directora general de CEAR.

Crida a la responsabilitat

CEAR fa una crida al principi de solidaritat i responsabilitat compartida als estats membres de la UE i reclama a Espanya que com primera mesura promoga l’activació dels citats corredors humanitaris des de l’Afganistan o altres països que permeten l’eixida ordenada i segura de persones refugiades, i es garantisca el seu posterior acolliment i protecció en països europeus. Per a això l’organització precisa que és necessari atorgar visats de manera urgent, articulant una resposta coordinada entre les ambaixades, representacions consulars i altres actors rellevants.

De manera complementària, CEAR considera necessari que a nivell europeu i estatal s’incrementen els compromisos de reassentament des de tercers països i l’agilitació dels processos de reagrupació familiar. A més, exigeix que hi haja uns compromisos de reubicació amb caràcter obligatori des dels principals països d’entrada a Europa perquè no hagen d’assumir una vegada més la pràctica totalitat de l’acolliment i la suspensió de l’aplicació de la declaració UE-Afganistan sobre retorn i readmissió.

Finalment, l’organització fa una crida a totes les parts en conflicte i als països limítrofs perquè no tanquen les seues fronteres i no dificulten l’eixida de totes les persones que es troben en una situació d’especial vulnerabilitat.

,

Desplaça cap amunt