CEAR reclama a la UE i a Espanya vies legals i segures per a acollir a les persones obligades a fugir d’Ucraïna

L’organització fa una crida a la UE i als països limítrofs perquè no tanquen les seues fronteres i faciliten una eixida segura del país.

Els Estats membre de la UE s’han de comprometre a la reubicació obligatòria d’aquestes persones atés el principi de solidaritat i responsabilitat compartides.

L’any passat, Espanya va resoldre favorablement el 24% de sol·licituds d’asil de persones ucraïneses.

epa04359340 Residents carry their surviving things from a damaged apartment in block of flats after Ukranian army shelling downtown of Khartsyzk (24km from Donetsk), Ukraine, 18 August 2014. Russian Foreign Minister Sergei Lavrov said 18 August that a political settlement of the conflict in Ukraine was possible only if the government in Kiev halted its military campaign against separatist rebels in the east. EPA/SERGEI ILNITSKY

Davant l’emergència humanitària a Ucraïna, la Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat (CEAR) reclama a tots els països europeus que donen una resposta solidària, gestionen les fronteres d’acord amb la legalitat internacional i respecten l’accés al dret d’asil, per a garantir la protecció de les persones desplaçades internament i de la població civil en general.

L’organització, especialitzada en l’acolliment i protecció de persones refugiades, considera que la Unió Europea està davant una nova oportunitat de recuperar els seus valors fundacionals. Per aquest motiu, demana als Estats limítrofs que no tanquen les seues fronteres en aquests moments per a facilitar l’eixida de persones que necessiten buscar refugi i posar la seua vida fora de perill. A més, si fora necessari, assenyala que els Estats membre s’han de comprometre a la reubicació obligatòria d’aquestes persones atés el principi de solidaritat i responsabilitat compartides.

Contundència

“La resposta de la UE està sent unànime a l’hora de condemnar els atacs russos que vulneren el dret internacional. Els demanem que siguen igual de contundents a l’hora de respectar el dret d’aquestes persones a sol·licitar asil i d’oferir acolliment en cas necessari”, assenyala Estrella Galán, directora general de CEAR.

Entre les vies legals i segures que reclama CEAR es troba la possibilitat d’activar al Directiva de Protecció Temporal, aplicable per a situacions d’emergència en cas d’afluència massiva de persones desplaçades, corredors humanitaris des d’Ucraïna o països limítrofs que permeten l’eixida ordenada i segura, així com processos àgils de reagrupació familiar.

Des de 2014, any que va començar la guerra a la regió del *Dombás, 15.751 persones ucraïneses han sol·licitat asil en territori espanyol, amb una previsió que augmenten considerablement en els pròxims mesos. Durant 2021, el 24% de les resolucions d’asil d’Ucraïna van ser favorables.

, , ,

Desplaça cap amunt