Càritas València va acompanyar a quasi 31.000 persones migrants en els seus projectes

L’entitat reclama la regularització de les persones migrants que ja estan en el nostre territori i va participar en la marxa pel tancament dels CIE diumenge passat 18 de desembre.

Càritas València va acompanyar el passat exercici a 30.956 persones migrants, la majoria en els projectes d’Acolliment parroquials o els específics per a l’atenció de persones migrants. En aquest sentit, el 62 per cent de les persones ateses per l’entitat l’any passat en tota la diòcesi eren estrangeres.

Amb motiu del Dia Internacional de les persones migrants, que es va celebrar diumenge passat 18 de desembre, Càritas reclama la regularització de les persones migrants que es troben en el nostre territori perquè puguen desenvolupar una vida digna que garantisca l’accés a tots els seus drets socials, laborals, sanitaris, formatius, etc. «No és possible que les milers de persones migrants que es troben en el nostre territori hagen de passar tres anys sense poder exercir els seus drets bàsics d’accés al padró, a la sanitat o a un treball digne per no tindre un permís de residència», segons ha declarat el director de l’entitat, Ignacio Grande.

Com ha declarat Càritas Europa en el seu Manifest per a aquest dia: «És important que les polítiques migratòries prevegen procediments administratius eficients i un permís de residència segur amb drets sòlids que faciliten la inclusió social i la reunificació familiar per a assegurar la plena participació dels migrants al país de destinació».

Amb aquest motiu, l’entitat ha col·laborat en la recollida de signatures per a poder presentar en el Congrés dels Diputats una iniciativa legislativa popular per a facilitar la regularització de les persones migrants que ja es troben en territori espanyol.

A més, aquest passat diumenge, Càritas, juntament amb les entitats que formen part de la Plataforma pel Tancament dels CIE i altres entitats formades per persones migrants, va participar en la tradicional Marxa pel tancament dels CIE que va eixir des de la Plaça de l’Ajuntament a les 11.30 hores i que va finalitzar a la porta del CIE de Sapadors a València.

“Que se’ns facilite un permís de treball”

Càritas València compta amb cinc habitatges per a persones migrants en situació de vulnerabilitat, en les quals, en 2021 es van allotjar 66 persones procedents del Senegal, el Marroc, Gàmbia i Algèria, entre altres països. Una d’aquestes persones és Ablaye, procedent del Senegal, que va arribar al nostre país fugint de la “mala política” del seu país i buscant una vida millor. A més d’enfrontar-se a les dificultats del viatge, l’entrada al país i la situació d’irregularitat, pateix la injustícia de no poder demostrar que té un títol de llicenciat. Ablaye té 30 anys, va estudiar matemàtiques, física i informàtica al Senegal i vol ser professor. «Les coses estan molt difícils per a nosaltres, els africans. Només volem que se’ns facilite un permís de treball en arribar per a poder viure de manera autònoma. Si entrem ací, el més important és poder treballar per a no dependre de ningú. Si jo no visquera en una casa de Càritas no podria estudiar i tirar avant», explica Ablaye, que ara treballa i alhora, prepara el títol de Batxillerat i l’accés a la Universitat.

Habitatges per a famílies

En el marc de la mobilitat humana forçosa, Càritas València també acompanya a famílies migrants en risc social i sol·licitants de protecció internacional quan esgoten o queden fora del sistema d’acolliment oficial i es troben en situació d’especial vulnerabilitat.

Durant el passat exercici, Càritas va gestionar en la diòcesi de València 40 habitatges, de les quals sis són propietat de l’entitat i la resta són cessions gratuïtes. En elles, es van allotjar 85 persones membres de famílies en situació de vulnerabilitat. D’elles, el 61 per cent eren persones migrants. El programa d’Intervenció familiar en la Llar atén famílies procedents d’Ucraïna, Síria, Bolívia i Veneçuela, entre altres nacionalitats.

Acollir, protegir, promoure i integrar

Animada pels missatges del papa Francesc, Càritas València busca amb el seu treball acollir, protegir, promoure i integrar a les persones migrants que anomenen a les seues portes. Així mateix, està implicada a «motivar espais on tots puguen sentir-se convocats i permetre noves formes d’hospitalitat, de fraternitat i de solidaritat», segons paraules del Pontífex.

El director de Càritas València, Ignacio Grande, ha destacat la importància d’aquests verbs en el treball que l’entitat realitza, ja que «en Càritas treballem cada dia per a acollir, protegir, promoure i integrar a les persones migrants i refugiades en cadascun dels nostres programes i accions. Totes les persones que formem Càritas Diocesana estem involucrades en aquesta gran tasca».

,

Desplaça cap amunt