La xarxa de Càritas, composta pels acolliments parroquials i els programes d’acció social diocesans, va acompanyar en 2022 a 51.706 persones, un 6,8 per cent més que l’any anterior, tornant així a les xifres de persones beneficiàries de les seues accions anteriors al COVID-19. Els efectes de la pandèmia, units a la pujada dels preus i la inflació i les conseqüències de la guerra d’Ucraïna estan manifestant-se amb tota cruesa entre les persones en situació de major vulnerabilitat en el territori de la nostra diòcesi.
En la roda de premsa celebrada aquest matí, amb motiu del Corpus Christi – Dia de Caridad el lema del qual és “Tu tens molt a veure”, els responsables de Càritas València han insistit que «a pesar que la situació de moltes persones ha millorat amb la reforma laboral, la pujada del SMI o la Renda Valenciana d’Inclusió, moltes s’enfronten encara a condicions de vida precàries a causa de contractes parcials, a no percebre cap mena d’ingrés o a no poder accedir a un habitatge digne».
Els perfils de les persones ateses per la institució en alguna dels seus 426 Càritas parroquials i 197 projectes no han canviat. Els qui amb major freqüència sol·liciten l’ajuda de Càritas en la diòcesi de València continuen sent: dones soles amb persones menors al seu càrrec, parelles joves amb fills o filles, persones migrants, la major part d’elles en situació administrativa irregular, persones majors de 65 anys que es troben soles i persones amb habitatges precaris.
Referent a això, les dades de les nostres memòries, així com els d’altres informes de referència, ens parlen del fet de tindre fills com un dels factors de risc d’exclusió i de transmissió intergeneracional de la pobresa, i per això prestem especial atenció als 14.822 xiquets, xiquetes i adolescents beneficiaris de la nostra acció i treballem per a evitar que les situacions de pobresa i exclusió es perpetuen.
D’altra banda, continuem veient amb preocupació com un 19 per cent de les persones ateses ho són des de fa més de 10 anys. Es tracta de famílies moltes d’elles en pobresa severa, que veuen cronificada la seua situació i que ens continuen indicant que la transmissió intergeneracional de la pobresa influeix en la precarietat i la vulnerabilitat de les famílies que atenem.
Algunes xifres significatives
Entre les persones acompanyades per Càritas València destaquen els 928 menors d’edat que participen en els nostres projectes d’Infància i adolescència o van residir en la Llar Mare de Déu dels Desemparats i dels Innocents. Així mateix, un total de 57 famílies són acompanyades en els habitatges cedits per Càritas a famílies vulnerables; mentre que 283 migrants i persones en situació de sense llar van residir en habitatges de la institució i en el Centre Sant Esteban que, des de novembre de 2022 roman obert 24 hores, 365 dies a l’any. A més, 86 dones van ser acompanyades des del projecte Jere-Jere i 1.465 van trobar una ocupació amb el suport de Càritas en la diòcesi.
També durant 2022 i responent a la crisi generada per la invasió de Rússia sobre Ucraïna i la posterior guerra, Càritas va acollir en la diòcesi de València a 1.118 persones, un centenar de les quals van residir en habitatges cedits per Càritas o institucions de l’església. També es va realitzar la major col·lecta de la història de la diòcesi, que al costat d’altres ingressos destinats a aquesta emergència van superar el milió sis-cents mil euros (1.660.900€).
Recursos humans i econòmics
Al llarg de 2022 Càritas va comptar amb la col·laboració desinteressada de 4.702 persones voluntàries, la majoria (72%) dones. De la mateixa manera, va rebre el suport de 3.061 persones que van confiar recursos econòmics a l’entitat i un total de 272 entitats i empreses col·laboradores. Quant als recursos econòmics, els fons propis suposen ja el 73% dels ingressos que rep Càritas en la diòcesi de València, que van ascendir, en 2022 a 12.599.887 euros.
Quant als recursos invertits, en 2022 també s’han incrementat respecte a anys anteriors i suposen un suport fonamental per als qui no poden exercir els seus drets i cobrir les seues necessitats bàsiques. En 2022 Càritas va invertir més de dotze milions d’euros en l’atenció social en la diòcesi de València, un 52 per cent en programes d’atenció i acompanyament i un 24 per cent per a cobrir necessitats bàsiques com a alimentació, subministraments, ajudes per a lloguer, desnonaments, pagament de rebuts, reparacions en l’habitatge, medicaments o ajudes educatives.
Les nostres conclusions
Entre les conclusions més destacades, el director de Càritas València, Ignacio Grande ha ressaltat com: «els vaivens i les crisis del model afecten a totes les capes socials, però especialment a les més vulnerables». Les nostres dades ens ajuden a concloure, a més, que: «s’ha de garantir que cap dret es puga cobrir recorrent únicament al mercat, perquè això té un efecte pervers: qui pot pagar-ho accedeix i, qui no, es queda fora del nivell de vida adequat i amb aqueix dret vulnerat».
En aqueix sentit, Grande ha destacat també que «és urgent i necessari continuar avançant en què el disseny de les polítiques socials es realitze des d’un enfocament basat en drets humans. Si fins ara els pilars bàsics que donaven suport a l’Estat de Benestar eren l’educació, la sanitat i les pensions, el diagnòstic realitzat sobre canvis socials i demogràfics a Espanya posa de manifest la necessitat d’afegir almenys un altre pilar, que seria l’habitatge i de continuar recuperant una ocupació estable i digna, al costat d’unes polítiques de garantia d’ingressos i protecció a la família suficients».
Llig la memòria completa ací.