Càritas Diocesana de València ha iniciat la fase de resposta a l’emergència per a continuar acompanyant a les persones de les 43 poblacions afectades per les inundacions que van seguir a la Dana que va assotar a la província de València el passat 29 d’octubre. En totes estes poblacions, fins a 591 persones voluntàries ja acompanyaven des de 54 Càritas parroquials a moltes d’estes persones abans de la tragèdia, i des que esta es va produir, han intensificat les seues tasques d’acompanyament i suport.
En paraules d’Aurora Aranda, directora de Càritas València: «El nostre voluntariat ja estava en les zones afectades quan es va produir la catàstrofe, per la qual cosa no han hagut de desplaçar-se allí; però, a més, en estes primeres setmanes, les comunitats parroquials, l’Església sencera s’ha bolcat amb les persones afectades i s’ha involucrat en tasques de neteja, repartiment i acompanyament».
Després d’abordar una primera fase d’impacte i rescat, en la qual Càritas València ha tractat de respondre a les necessitats més bàsiques i urgents de les persones afectades i contactat amb les persones voluntàries que es troben en estes poblacions per a conéixer la seua situació i poder acompanyar qualsevol iniciativa o demanda dels equips, l’entitat, de la qual formen part més de 5000 persones voluntàries, inicia ara la segona fase de resposta a l’emergència. En ella, el personal contractat, amb un significatiu reforç en les zones afectades i el voluntariat s’estan centrant en l’avaluació i l’anàlisi de les necessitats de les persones afectades. En esta segona fase i en la tercera, de rehabilitació i reconstrucció, s’estan posant a la disposició de les famílies i persones afectades , a través dels Acolliments de les Càritas parroquials, les ajudes i donatius rebuts de més de 25 000 persones, entitats i empreses de tot l’Estat i de fora del nostre país, fins a un total de 12 milions d’euros.
Així, Càritas València està desenrotllant accions relacionades amb el seu treball d’acompanyament i proximitat a les persones, concretat en accions de resposta a: ajudes a necessitats bàsiques per a famílies especialment vulnerables, ajudes al pagament de solucions residencials i a la reconstrucció de vivendes; suport a programes d’ocupació i rehabilitació de mitjans de vida; assessorament social, legal i laboral i atenció psicosocial.
La nostra actuació, a més, està tenint una mirada especial a dos sectors de la població especialment vulnerables. D’una banda, els xiquet, xiquetas i adolescents que han perdut els seus espais, tant formals com informals (col·legis, instituts, parcs, llocs d’oci, espais esportius,…), a més de l’impacte emocional i psicològic que esta situació ha tingut en les seues vides. D’altra banda, tindrà en compte a les persones majors que s’han trobat amb situacions de soledat, de pèrdues, tant materials com personals, que necessitaran de nosaltres una especial cura i atenció de la seua realitat.
En la tercera fase de l’emergència, de rehabilitació i reconstrucció, «estes ajudes més directes a famílies conviuran amb projectes més globals de suport i atenció integral a persones i col·lectius, no sols d’atenció a les persones a les quals ja ateníem abans del dia 29 d’octubre, sinó a totes les que hagen sigut afectades i necessiten suport econòmic i emocional per a la reconstrucció de les seues vides», segons ha afegit Aurora Aranda.
El que estem fent
Durant els primers dies, l’atenció del nostre personal tècnic es va realitzar, d’una banda, a través del contacte telefònic o presencial, en aquells casos que va ser possible, per a conéixer l’estat de la població i de les persones voluntàries i, per un altre, es va destinar a donar resposta a les necessitats més immediates i urgents d’alimentació, higiene i neteja. Així mateix, es van iniciar les tasques necessàries per a canalitzar l’ajuda que anava arribant des de diferents llocs i per diferents mitjans.
Per exemple, a Chiva: «Els punts de repartiment de Càritas i del col·legi de les monges estan atesos per Càritas i per les Joventuts Marianes Vicencianas, el grup jove de la parròquia que també acudix als llocs més aïllats. A l’Ajuntament es va instal·lar el repartiment més important amb tot el necessari», explica la voluntària de Càritas Chiva, Luisa Bosch, que també ha afegit: «hem sentit que tots som comunitat».
Alguns economats, encara que danyats, van poder reorganitzar-se en menys de cinc dies, i han estat donant resposta des d’estos primers moments, amb el suport de Càritas València. A ells, han pogut sumar-se, a mesura que ha sigut possible, depenent del nivell de danys patits, altres equips de les diferents poblacions.
Malgrat les dificultats per a accedir a les poblacions pel greu estat de les carreteres, les comunitats parroquials han estat col·laborant en les tasques de neteja, rescat i suport de necessitats més urgents que s’hagen pogut plantejar.