Càritas Comunitat Valenciana fa una crida a la solidaritat amb Terra Santa davant la crisi humanitària

La situació en la franja de Gaza és crítica i l’impacte del conflicte afecta als mitjans de vida a Cisjordània

Davant la trucada de Càritas Jerusalem per a donar suport a l’emergència humanitària que està vivint la població palestina, les tres Càritas de la Comunitat Valenciana, Segorbe-Castelló, València i Orihuela-Alacant, responen fent una crida a la solidaritat de cara a recaptar fons per a fer costat a la població afectada per la violència en Terra Santa.

Fins a la data, des de Càritas en la Comunitat Valenciana s’han recaptat 31 075 € per a donar suport a la labor de Càritas a Gaza i Cisjordània.

Cáritas Jerusalem està proporcionant ajuda d’emergència a la població afectada a Gaza en la mesura de les seues possibilitats, inclosa aigua potable, kits d’higiene, refugi, roba d’abric i vals de menjar. Entre les seues accions s’inclou l’atenció sanitària primària i l’atenció a la salut mental de persones traumatitzades per la violència continuada, així com el suport a la recuperació econòmica de les famílies desplaçades. “Mentres la guerra continue, continuarem proporcionant servicis vitals a les víctimes, sent signe d’esperança i inspirant un futur en pau i estabilitat a la regió”, ha declarat Anton Asfar, secretari general de Càritas Jerusalem.

L’acció d’emergència ha aconseguit a 23 275 beneficiaris directes, que inclouen a 7600 persones en atenció sanitària i 2750 famílies amb ajuda econòmica per a respondre a les seues necessitats bàsiques.

Està previst renovar el centre mèdic de Càritas a Gaza, que ha patit danys en els recents atacs i en estos moments no es pot utilitzar. El pressupost total de Càritas Jerusalem per a respondre a l’emergència és de quasi 3 milions d’euros.

Situació a Gaza i Cisjordània

Després de sis mesos d’intens conflicte, la situació per a la població és crítica. Més de 33 000 morts, incloses les víctimes de l’atac de Hamas el 7 d’octubre, al voltant de 80 000 ferits i 8000 desapareguts sota els enderrocs. A més, el 70% de tots els habitatges de Gaza han sigut destruïdes o danyades per causa dels bombardejos, la qual cosa ha portat al fet que la major part de la població es trobe desplaçada i desprotegida.

La xarxa d’hospitals també s’ha vist afectada. Dels 36 hospitals que estaven en funcionament abans d’este últim conflicte, ara només 13 estan operant parcialment per a atendre els centenars de ferits que arriben diàriament, la qual cosa finalment accentua la difícil situació humanitària.

La situació és especialment greu respecte a la fam, el 90% de les llars patixen inseguretat alimentària, la qual cosa és la taxa més alta a nivell mundial. L’Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació (FAO) ha advertit d’unes condicions pròximes a la fam a causa del limitat accés de l’ajuda.

A Cisjordània, milers de persones s’han quedat sense treball o se’ls ha retirat el seu permís de treball a Israel, o no se’ls ha renovat, quedant moltes famílies sense cap mena d’ingressos. La desocupació ha pujat un 32% i 280 000 treballs han desaparegut per la revocació de permisos d’entrada a Israel.

Trucada internacional

La comunitat internacional continua eludint una intervenció decidida per a frenar el conflicte malgrat la recent resolució del Consell de Seguretat de Nacions Unides reclamant un alto-el-foc permanent i l’alliberament immediat i incondicionat dels ostatges que romanen en poder de Hamas. Tampoc la decisió del Tribunal Internacional de Justícia instant a Israel a prendre mesures immediates i efectives per a proveir d’ajuda humanitària en la franja de Gaza ha obtingut resultat. «Les nostres oracions de Pasqua s’eleven a Déu perquè guie als líders mundials a una solució justa del conflicte que permeta la pau i la prosperitat a la regió. Mentres el Ramadà està a punt de concloure, urgim als líders de la regió d’orient mitjà a detindre el conflicte i auxiliar a les víctimes que es pregunten fins quan durarà això», va declarar Anton Asfar.

El papa Francisco, en la benedicció Urbi et Orbe del diumenge de Pasqua, va exhortar novament al ràpid alliberament dels ostatges segrestats el passat 7 d’octubre i a un immediat alto-el-foc en la Franja. Càritas s’unix a eixa crida, així com a les realitzades per esglésies i organitzacions humanitàries per a reclamar el cessament dels atacs indiscriminats contra civils. És urgent l’obertura de corredors humanitaris que permeten prestar la imprescindible ajuda d’emergència de mode segur i continuat per a salvar vides a Gaza, d’acord amb el Dret Internacional Humanitari, brindant protecció efectiva a treballadors humanitaris i civils.

Càritas reclama als estats que detinguen l’enviament d’armament a la regió, que utilitzen totes les vies legals i diplomàtiques per a assegurar el compliment del Dret Internacional Humanitari i que documenten les violacions dels Drets Humans perpetrades per qualsevol de les parts com el primer pas per a una solució permanent i justa. Israel ha de complir amb les mesures provisionals ordenades pel Tribunal Internacional de Justícia en aplicació de la Convenció de la prevenció i sanció dels crims de Genocidi.

, ,

Desplaça cap amunt