Canviem el món a xicoteta escala

El 13 de juny es van presentar els resultats del treball realitzat entorn dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, amb el finançament de la Generalitat Valenciana.

En l’acte van participar més de 120 veïnes i veïns, alumnat dels instituts Bahá’í i IES Verge del Remei, així com entitats que intervenen en la zona; un capital humà únic que assegura l’èxit i la sostenibilitat del programa.

El micro-projecte d’un jardí productiu ha sigut l’element de cohesió fonamental de veïns i veïnes.

Arquitectura Sense Fronteres (ASF) treballa a Alacant a través del seu programa d’intervenció, ASSERCIONS, amb la finalitat de garantir que les comunitats dels barris puguen assegurar vivendes dignes i espais comuns de qualitat per al conjunt de la seua població, sense deixar a ningú arrere. En el marc del programa Assercions, s’ha desenvolupat la segona fase del projecte “Pren Part, Canviant el món a petita escala” que té com a objectiu consolidar espais comunitaris de debat i participació de joves, adolescents i persones que habiten el barri i que ja han format part del projecte al costat dels nous que se sumaran, perquè s’expressen i compartisquen experiències, proposen idees i prenguen decisions, mitjançant el disseny d’un micro-projecte solidari, que responga a problemes globals relacionats amb els 17 Objectius del Desenvolupament Sostenible (ODS).

Durant el curs escolar 2023-2024, ASF (amb el finançament de la Generalitat Valenciana) ha desenvolupat un projecte de difusió de l’Agenda 2030 i els seus Objectius de Desenvolupament Sostenible, a través de metodologies de disseny estratègic que han fomentat el potencial creatiu de la comunitat educativa de l’IES Verge del Remei d’Alacant i del veïnat, donant lloc a un micro-projecte social per al seu barri que ha tingut com a element aglutinador el desenvolupament d’un jardí productiu.

Acompanyant a les comunitats i a les persones en els seus propis processos de transformació, “es construïxen drets”, com resa el lema de l’organització. A través d’este projecte, s’ha aconseguit avançar de manera exponencial en la  transformació d’un solar sense ús en un espai vital per al barri, afegint una caseta de Fustam, un hort escolar, una “roda jardí”, i una pèrgola que, gràcies a esta segona fase, ja disposa de sostre.

Amb l’objectiu de fer una celebració final i compartir els resultats del projecte, el passat 13 de juny va tindre lloc la celebració d’una jornada en la qual es van presentar els resultats del projecte i la reflexió global mantinguda des del principi del projecte, formant una mostra que es va exposar durant una instal·lació tipus PlaceMaking (activitats senzilles per a crear llaços) en el barri Verge del Remei. La jornada ha suposat un marc idoni per a la realització de tallers dirigits a els/les visitants, en els quals alumnat i veïnes del barri han assumit el rol d’experts/as, arreplegant així el testimoni.

En l’acte van participar més de 120 persones del barri, veïnes de la Mesa Comunitària, alumnat dels instituts Bahá’í i IES Verge del Remei, acompanyades d’entitats que intervenen en el barri com el Centre d’Integració i Rehabilitació Social (CRIS), l’associació GRAMA, el centre comunitari Pedro *Goitia, i l’organització Joventut Obrera Cristiana (JOC) d’Alacant. Totes elles constituïxen un capital humà únic que assegura l’èxit i la sostenibilitat del programa. Durant la jornada es va realitzar un taller de defensa personal a càrrec del CRIS i es va pintar la “roda jardí”. El projecte i la jornada van acabar amb l’acció simbòlica de plantació d’aromàtiques en la roda i un berenar comunitari.

Desplaça cap amunt