Estimat president:
Com bé sap, la invasió militar de Rússia contra Ucraïna està generant un enorme sofriment en tota la regió i en tot el planeta. Ja ha passat un any des del seu inici i la recrudescència de la situació està generant greus vulneracions dels drets humans. Segons Nacions Unides, més de tretze milions de persones s’han vist obligades a abandonar les seues llars, huit milions s’han refugiat a Europa. En total, més de 18 milions de persones necessiten assistència humanitària a Ucraïna i en tota Europa. Assistim a una creixent devastació de ciutats i infraestructures; l’impacte de la guerra sobre la vida és desolador. Són especialment preocupants les conseqüències sobre les dones -per la violència sexual exercida per les forces ocupants i l’augment de la violència de gènere-; també és crític l’impacte sobre la infància i la població major, per la seua situació d’especial vulnerabilitat.
No dubtem que coneix bé aquestes informacions. Per això, més que transmetre-li el dolor que causa tal situació, volguérem fer-li proposades sobre quina podem fer per a evitar que la situació empitjore encara més. Són proposades d’organitzacions de pau i desenvolupament que comptem amb àmplia experiència en situacions similars.
En primer lloc, en uns mesos assumirà el càrrec de la presidència del Consell Europeu; llavors, vosté estarà en una posició clau per a promoure una agenda de pau. És el moment de realitzar un anomenat urgent i global per a la construcció de la pau; aquesta és l’única eixida realista, sostenible i respectuosa amb la vida de milions de persones.
Es necessiten majors esforços i iniciatives internacionals per a generar condicions de diàleg i negociacions. Un pas essencial per a construir escenaris futurs en els quals es produïsquen la retirada de les forces militars russes i el cessament de les hostilitats. Li demanem que la seua presidència servisca per a avançar cap a una solució negociada i un alto-el-foc. Sap molt bé que pot fer-se molt més del que s’ha fet fins ara.
En segon lloc, li demanem que abandere una agenda de pau des de la paraula i, sobretot, des dels fets. Tot esforç a favor de la pau ha d’acompanyar-se d’un procés de desmilitarització i desnuclearització de les relacions internacionals, però també de les nostres polítiques, dels pressupostos i fins i tot dels discursos. És imprescindible reduir les despeses militars -li recordem que Espanya és ara el cinqué país exportador d’armes del món-. És crucial promoure polítiques de desarmament i resolució de conflictes. S’imagina tot el que podria fer-se amb aqueixos recursos? Aqueixos fons haurien de destinar-se a promoure el desenvolupament social i econòmic, la transició ecològica, la cooperació i la cultura de pau.
En tercer lloc, permeta’ns posar el focus en el que podem aportar des de la societat civil; la nostra experiència ens diu que pot fer-se molt més per a avançar en el camí de la pau, la democràcia i els drets humans. Recentment, vam tindre l’ocasió de compartir reflexions amb les organitzacions guardonades amb el premi Nobel de la Pau 2022; col·lectius socials que treballen des de Rússia, Ucraïna i Bielorússia. Persones que, malgrat patir directament les conseqüències de la guerra, o precisament per això, defensen el diàleg i la pau. Donem suport a les seues propostes i li les fem arribar. És necessari:
- Garantir suport polític, tècnic i financer per a fer front a la impunitat dels qui cometen crims de guerra i contra la humanitat. Volem que es done suport a la creació d’un tribunal especial contra l’agressió russa.
- Contribuir al programa de suport a persones defensores de drets humans d’Ucraïna, Rússia i Bielorússia. Això implica facilitar els processos de tramitació de visats, els sistemes d’evacuació i acolliment, i l’organització de visites d’intercanvi d’experiències. Aquestes mesures reduirien l’impacte traumàtic de la guerra i altres tipus de violències.
- Oferir suport institucional a les iniciatives per l’alliberament de presoners polítics de la regió. Aquesta mesura inclou el suport a les seues famílies, mitjançant campanyes d’acompanyament i altres estratègies de pressió i suport polític.
- Secundar de manera activa als actors que promouen iniciatives de resistència noviolenta en les zones ocupades.
- Incrementar el suport a les comunitats refugiades, a les exiliades i exiliats polítics per a facilitar l’obtenció de l’asil, millorar el seu acolliment i integració sociolaboral. Aquesta mesura ha d’estendre’s a totes les persones afectades per conflictes armats i altres violències.
Senyor president, en coherència amb el seu defensa de la pau i la seguretat internacional, ha de fer un pas al capdavant i apostar clarament per la fi del conflicte. La militarització de les relacions internacionals no evita les guerres, sinó que les promou. La construcció i consolidació de la pau requereix diàleg, és un procés complex i de profundes transformacions. La seua posició en la presidència de la Comissió Europea li atorga un lloc privilegiat per a activar mecanismes a favor de la pau. Per part nostra, estem a la seua disposició per a contribuir a una eixida que pose fi a la guerra i a aquesta espiral de sofriment.